CIVA / The Urban Metabolism of Forest Trees – UITGESTELD

Datum/Uur - ma 30 mrt 2020 (19:30 - 22:00 )
Categorie - lezing

CIVA organiseert op maandag 30 maart en debatavond met o.m. Stephan Kampelmann (Sonian Wood Cooperative) en Thierry Decuypere (architectenbureau V+) over de relatie tussen stad en bos en hoe die doorheen de tijd evolueerde.

 

Het Zoniënwoud is altijd een kostbare bron geweest voor brandhout, constructiehout, de jacht. Het was niet enkel een prestigueus jachtgebied, er waren ook tijden waarin het Zoniënwoud instond voor een kwart van de inkomsten van de bewindvoerders via de verkoop van hout. Vandaag de dag is ons belangrijkste beukenbos vooral een bron van vrije tijd en doet het dienst als groene long van Brussel. Kan de voorraad koolstof van het bos niet worden gebruikt in de vorm van meubels en lokale architectuur?

Dat is het idee achter Sonian Wood Cooperative, het project van Stephan Kampelmann. De houtsector houdt al eeuwen vast aan de praktijk van het veilen van bos, waardoor duizenden kubieke meters bos zich jaarlijks een weg banen naar de haven van Antwerpen, om vandaar naar Azië te reizen, en deels terug in Europa te belanden, in stukken gezaagd of in de vorm van meubels. Kampelmann gaat dieper in op de relatie tussen stad en bos en hoe die doorheen de tijd evolueerde, hij heeft het ook over het huidige metabolisme van een stadsbos.

Thierry Decuypere buigt zich samen met Frederik Vaes (Leefmilieu Brussel) over de uitdagingen voor het Zoniënwoud in het licht van de klimaatverandering, en op het vlak van het vervangen van oude beuken en het exporteren van lokale bronnen op de internationale markt. Ondanks het feit dat Belgische architecten, ontwerpers en kunstenaars hout herontdekken als een gezond, duurzaam en nobel materiaal met talloze toepassingen, wordt het grootste deel van het hout uit het Zoniënwoud verkocht op de Aziatische markt. Het architectenbureau V+ stelt een nieuwe benadering in de architectuur voor: in plaats van te streven naar optimale, gestandaardiseerde materialen met een onzekere afkomst, is het idee om te werken met middelen van eigen bodem, met al hun gebreken en eigenaardigheden. De architecten van V+ illustreren deze aanpak aan de hand van twee Brusselse projecten: de renovatie van een openbaar gebouw in het Elisabethpark en een ontwerp voor een eengezinswoning.

Meer info: CIVA

Google Map - , ()
Kaart niet beschikbaar