Eupen / Het groene parlement van de Duitstalige Gemeenschap

Het parlement van de Duitstalige Gemeenschap in Eupen is sinds kort in een nieuw gebouw gevestigd. Alle vijf de gevels van het nieuwe gebouw – vier muren en het dak – zijn voorzien van een groene wand, 653 vierkante meter in totaal.

Het nieuwe parlement is gevestigd in een voormalig kuuroord. Bij de restauratie en verbouwing bleek vrij snel dat er onvoldoende ruimte was voor een heuse zittingzaal.

Omdat het statige hoofdgebouw veel hoger ligt dan de nieuwe zittingzaal die in de helling gebouwd is, besloten de ontwerpers om het dak en de gevels helemaal in te pakken in het groen. De architecten spreken van een „landschapsobject voor een herenhuis waarbij beide gebouwen een specifiek eigen karakter verkrijgen en toch een architectonische eenheid vormen”.

Voor het dak werd de Optigroen systeemoplossing „lichtgewicht dak“ gekozen. Omdat een begroeiing met uitsluitend sedumsoorten met vooral rood loof gewenst was, is een sedum-vegetatiemat aangebracht. De overgang van dak- naar muurbegroeiing is bijna onzichtbaar omdat het rooster voor de afsluiting van de dakbegroeiing van hetzelfde materiaal is en dezelfde kleur heeft als de gevelelementen.

 

eupen3 copy eupen2 copy

Lees het vervolg in CGConcept, 2015/4