Elke Vlaamse provincie krijgt een Heldenbos [VIDEO]

De Heldenboscampagne is een groot succes geworden. Duizenden burgers hebben op enkele maanden tijd 17.783 bomen gekocht voor hun persoonlijke coronahelden. Dat aantal bomen is goed voor een totale oppervlakte van 9,75 hectare nieuw bos. Nu ook de zoektocht naar gronden afgerond is, komt er in elke Vlaamse provincie een Heldenbos.

Het eerste Heldenbos zou dit najaar aangeplant worden in het Wullebos in Moerbeke. Wegens een overweldigend succes van de campagne, en dankzij de bijdrage van zorgorganisatie i-mens, moesten de initiatiefnemers beroep doen op lokale overheden, steden, gemeentes en privé-eigenaars om de overige bomen te verspreiden over verschillende locaties in Vlaanderen. Het resultaat mag er zijn: de komende weken worden vijf Heldenbossen aangeplant in alle Vlaamse provincies. Plantlocaties zijn Moerbeke (Oost-Vlaanderen), Poperinge (West-Vlaanderen), Halle (Vlaams-Brabant), Houthalen-Helchteren (Limburg) en Aartselaar (Antwerpen). Later krijgt ook Zulte een Heldenbos.

Van een bescheiden idee tot een grote bebossingsactie

Met de Heldenboscampagne zochten de initiatiefnemers naar een manier om de mensen die zich dagelijks inzetten voor het welzijn van hun medemens op een blijvende manier te bedanken. Wannes Van Giel van het duurzaam communicatiebureau Bigtrees: “De lockdown heeft ons geleerd hoe belangrijk de natuur voor ons is. Daarom wilden we Vlaanderen meer bossen bezorgen. En wat is er mooier dan een bomen te planten voor de helden van de zorg. Zo werd het idee voor het aanleggen van het Heldenbos, geboren, als blijvend en groeiend monument voor de helden uit de zorg.”

“Wat begon als een bescheiden idee om wat boompjes te planten is uitgegroeid tot een grote bebossingsactie in elke provincie. Fantastisch hoe een positieve boodschap zo’n grote impact kan hebben,” zeggen Kristof Malfait en Ignace Bogaert, bezielers van de Heldenbos-campagne én Bedanktmerci, het burgerinitiatief dat door middel van positieve acties licht in de donkere dagen van de eerste lockdown bracht.

Voor BOS+ symboliseert deze campagne ook hoezeer iedereen in Vlaanderen snakt naar meer groen in onze buurt, zegt Bart Carlier. “Zorg dragen voor onze zorgverleners begint bij het creëren van een gezonde leefomgeving; met de aanleg van nieuw bos in de vorm van Heldenbossen, dragen we daartoe bij.”

Dat er Heldenbossen worden aangeplant over heel Vlaanderen, hebben de initiatiefnemers mede te danken aan de bijdrage van zorgorganisatie i-mens. i-mens plantte voor elk van haar medewerkers en vrijwilligers een boom als dankbetuiging voor hun enorme bijdrage aan de thuiszorg in Vlaanderen en Brussel.

Over het Heldenbos

Het idee om een bos te planten om alle coronahelden te eren, komt van het burgerinitiatief Bedanktmerci, het communicatiebureau Bigtrees, websitebouwer Statik, mediabureau Mediabrands, PR bureau Bepublic en wordt gerealiseerd door natuurorganisatie BOS+.