Een tuin om thuis te blijven
Het poolhouse gaat voor een opendeur naar de Belgische kust, terwijl de voortuin mediterrane sfeer uitstraalt. Dit is Oostende en de tuin van bijna veertigers die graag thuis blijven.
Het is een door tuinarchitecten en –aanleggers gekende fenomeen. Na 15 jaar verbouwt een gezin het huis en gaat de tuin op de schop. Alles moet beter aansluiten bij de woon- en leefwensen van het ook op financieel vlak geëvolueerde gezin. Hier kreeg de woning een aanbouw met moderne looks, veel lichtinval en maximaal zicht op de tuin. Die wilden de eigenaars strak en sober, onderhoudsvriendelijk en – vrij vertaald – vormgegeven als een levend, maar vooral rustgevend schilderij.
Tapis vert als ankerpunt
Voor tuinarchitect Jonas D’hoore was het een mooie uitdaging om uit te pakken met zijn sterke ontwerpkwaliteiten. Hij realiseerde een achtertuin opgebouwd rond een ‘tapis vert’ dat zich visueel uitrolt vanuit de woning. Rechts een langgerekte waterpartij die de woning en het achter in de tuin gelegen terras verbindt. De positie van dit terras heeft een reden; hier kan men namelijk maximaal van de zon genieten, van vroeg tot laat, wat niet lukt aansluitend aan de woning. Voor intimiteit wordt gezorgd door een strakke omkadering van een al langer ingewortelde ligusterhaag aan buurszijde, aangevuld met een manshoog padoukscherm aan de achterkant en een tot speelse struik uitgegroeide Amelanchier lamarckii.
Het krentenboompje staat symbool voor de wijze waarop Jonas de hier gebruikte planten selecteerde. Veel aandacht gaat naar structuur van takken en twijgen en kleur in voor- en najaar. Waar mogelijk, komt daar nog de dimensie geur bij. De zware kleigrond en de met zand beladen wind, typisch voor de zeeregio, maar tegelijk een gesel voor de planten, legde vanzelfsprekend beperkingen op. Wat een taxushaag betreft wilde Jonas absoluut geen toegevingen doen. Ze zou en moest, omwille van de kwaliteiten, er een strakke maar vooral ook smalle dichte haag mee creëren. De plantsleuf werd dus ruim bemeten en vooral taxusvriendelijk gemaakt met heuse drainage en natuurlijk de nodige bodemverbetering en meststoffen.
Méditerranée in de voortuin
Drainage, compost en andere stuctuurverbeterende middeltjes werden ook ingezet om het gazon zo groen te krijgen als Jonas wilde. De graszoden moesten zich van dag één verwend voelen om intens groen en gezond te groeien. Als verhardingsmateriaal voor het terras koos Jonas voor tegels van groot formaat in geschuurde blauwe hardsteen; gelet op de relatief kleine oppervlakte van het terras – het meet zowat 4 bij 4 meter, kwam geen aparte voorziening voor de afvoer van regenwater. Een passende helling leidt het af richting plantvak.
In de voortuin een tweede terras. Het gaat qua sfeer en uitrusting voor een wereld van verschil met dat van de achtertuin. De hele voortuin baadt trouwens in een eerder mediterrane sfeer, op kleur gebracht met dolomiet.
Onder andere steeneiken gaan daarin voor plantaardige accenten. Het terras zelf is verhoogd uitgevoerd, zodat het lijkt te zweven boven het dolomietvlak. Het is opgebouwd uit warm materiaal; padouk dat mooi grijs kleurt met het verstrijken van maanden en jaren. Tegelijk is het een prachtige vloer voor het stijlvolle loungemeubilair van One to Sit.
Infini richting zee
Hoewel geen feitelijke verbinding tussen voor- en achtertuin doet de langgerekte tuinvijver zijn uiterste best toch een visuele band te creëren. Jonas gaf het daartoe ruimte in de smalle doorgang naast het huis en wist ter hoogte van een zijraam zelfs nog een heuse zenplek te creëren. Blikvanger op een ondergrond van paarse leisteen – steenroos – is een serralungo pot waarin de eigenaar naargelang het seizoen zijn lievelingsplanten zet. ’s Avonds wordt de kunststofpot vanzelfsprekend verlicht. Net trouwens als de langgerekte vijverpartij. Die kreeg daartoe een ingebouwd LED-lint mee.
Aan de andere zijde van de tuin nog een absolute blikvanger getekend door Jonas. De bewoners noemen het hun poolhouse. Het is vooral een gezellige sauna met uitzicht op de tuin, mogelijkheid tot koud of warm douchen en – al of niet tussen de saunabeurten door – de nodige rustpauzes.
Meer dan 2,50 meter breedte had Jonas evenwel niet ter beschikking, wilde hij dit gebouw geen beslag laten leggen op de tuin en of tuinzicht. Toch koos hij voor deze inpassing tegen de linkerperceelsgrens. Het lukte wonderwel. Om het gebouw ruimer te laten lijken dan het in werkelijkheid is, werd de rustruimte niet bemeubeld met zit- of ligstoelen maar met zitkussens. Er rest zelfs nog speelruimte voor de kinderen. Een trompe l’oeil van een wandelpad richting zee, werkt het geheel af. Het werkt als een ‘infini’, een doorkijk zonder echt eindpunt en verleidt om uit de tuin te stappen. Maar of de eigenaars vaak de tuin verlaten om de zee op te zoeken? Twijfelachtig. Het vakmanschap van Jonas bindt ze sterk aan hun groenparadijs.
Paspoort Tuinproject
- Oppervlakte: Totale oppervlakte: 451 m², tuinoppervlakte: 285 m²
- Ontwerp door: Jonas D’hoore, www.creatiefingroen.be, 0473 355602
- Aangelegde periode: voorjaar 2012
- Grondsoort: zware klei
- Ligging perceel: achtertuin noordoost gesitueerd
- Omgeving: verkaveling in het (voor)stedelijk gebied van Oostende (Zandvoorde)
- Wensen opdrachtgevers:
- Achtertuin: strakke, stijlvolle, moderne maar tegelijk sobere tuin met waterpartij en terras, openheid en speelruimte voor de kinderen en inpassing van een poolhouse met sauna, douche, overdekte zitruimte en bergruimte.
- Voortuin in mediterrane sfeer. Voor- en achtertuin van elkaar afschermen. Beide delen onderhoudsvriendelijk in te richten.
- Kenmerken van de tuin: Luchtige, maar vooral evenwichtig opgebouwde achtertuin die uitnodigt om te kijken en te gebruiken. Terras in de meest zonnige hoek van de tuin. Rustgevend gazon en waterpartij. Voortuin in mediterrane sfeer met extra zitterras beschermd tegen inkijk.
Belangrijkste beplanting:
Meerstammige Quercus ilex en Amelanchier lamarckii. Hagen in Taxus en Carpinus en massief in Buxus.
Heesters: Osmanthus burkwoodii en Viburnum burkwoodii
Siergrassen: Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ en Imperata cylindrica ‘Red Baron’
Vaste planten: in de achtertuin: Waldsteinia ternata, Echinacea purpurea ‘Pica Bella’ en Astrantia major, aangevuld met Narcissus ‘Thalia’, Allium gigantheum en Camassia leichtlinii
Gebruik & omschrijving materialen: Hoofdterras en paden in Vietnamese blauwe hardsteen, geschuurd, 100 x 100 x 3 cm. Terras, schermen en poolhouse in padouk. Ruimtevulling in de voortuin Franse Dolomiet.