Het Baudelopark in Gent wordt binnenkort heraangelegd. De Baudelohof vormt een belangrijke groene ruimte in de binnenstad van Gent. De Baudelohof vormt een belangrijke groene ruimte in de binnenstad van Gent. De herwaardering van de vroegere abdijtuin en vooral de samenvoeging van de twee parkdelen verbeteren de kwaliteit van de leefomgeving in de stad. In 2012 won het Antwerpse bureau OMGEVING de ontwerpwedstrijd en startte men met het tekenen van de “hereniging” van het Baudelohof.

Onder leiding van de groendienst van de stad werd door landschapsarchitect Peter Swyngedauw een nieuw plan uitgetekend. Het park zal groter worden dan vandaag het geval is, door het door te trekken in de omliggende straten. Het opvallendste op de beelden die de toekomstige situatie moeten schetsen, is het verdwijnen van de rijweg van de Sint-Joriskaai naar Minnemeers toe. Hierdoor is het mogelijk om het park opnieuw te laten doorlopen tot aan de kaai, zoals dat ooit het geval is geweest. De kade zelf zal ook verlaagd worden, mensen met een kajak zouden er bijvoorbeeld uit het water kunnen om via de trap de sluis te kruisen.

Bij het opmaken van het voorontwerp voor de Baudelohof is maximaal rekening gehouden met het bestaande monumentale bomenbestand. Een nieuwe brede strook met bloeiende kruidachtigen, die verwijst naar de historische grachten anno 1619, vormt een nieuwe blikvanger en omkadert het nieuwe park. Nieuwe parkpaden omlijnen gestileerde grote grasvlakken die, om reliëfverschillen op te vangen, diverse hellingen hebben. Door de reliëfverschillen ontstaan er trapsgewijze, comfortabele zitranden langs de paden en langs de kaai aan de Leie.