Een dakboerderij voor Notre-Dame?

Het bureau van de bekende Belgische architect Vincent Callebaut heeft plannen gepubliceerd om het dak van de Notre-Dame in Parijs te veranderen in een gigantische serre voor stadslandbouw. Met zijn ontwerp van het glazen dak op de Notre Dame wil Callebaut naar eigen zeggen wetenschap, kunst en spiritualiteit samenbrengen.Daarbij is hij geïnspireerd door biomimetica, de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken.

 


Vincent Callebaut Architectures, die het Belgische paviljoen voor de World Expo 2020 in Dubai ontwierp, en die geregeld uitpakt met spectaculaire ontwerpen, wil met zijn ontwerp voor de Notre-Dame een betere symbiotische relatie tot stand brengen tussen mens en natuur.

Palingenesis

Het ontwerp van Callebaut kreeg de naam Palingenesis, het Griekse woord voor wedergeboorte. Vanaf de vier gevels wordt de originele geometrie van de 10 meter hoge zolder gerespecteerd, met puntdaken die geleidelijk overgaan in een verticale torenspits.
Opgebouwd uit CLT-balken, wil het eiken frame zo weinig mogelijk materiaal gebruiken om de ecologische voetafdruk van het gebouw te beperken. De Notre-Dame zal in de visie van Callebaut energiepositief worden, en dus meer energie produceren dan ze verbruikt.

Dat is onder meer de verdienste van het gebrandschilderd glas. Dit glas bestaat uit een organisch actieve laag, opgebouwd uit koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof, die het zonlicht absorbeert en omzet in energie. Het glas is onderverdeeld in diamantvormige elementen waarbij de onderste ramen kunnen geopend worden om de luchtcirculatie te bevorderen. De torenspits doet dienst als warmtebuffer, die warme lucht in de winter vasthoudt om de kathedraal te isoleren en verse lucht in de zomer ventileert door de verdampingstranspiratie van de planten.

Stadsboerderij
Onder het dak komt een uitgestrekte daktuin met aquaponische bassins die planten voeden. Aquaponics is een methode om voedsel te verbouwen waarbij aquacultuur, of het kweken van waterdieren, wordt gecombineerd met hydrocultuur of het kweken van planten in water. Met deze methode kan tot 25 kg fruit en groenten per vierkante meter per jaar geproduceerd worden. Daarom zou volgens Callebaut in de Notre-Dame jaarlijks tot 21 ton groenten en fruit geoogst kunnen worden. Die zou Callebaut gratis willen verdelen tijdens een wekelijkse versmarkt op het plein voor de kathedraal.