Een Belgische tuin op de Bejing Horticultural Exhibition 2019

België neemt deel aan de Bejing Horticultural Exhibition 2019 met een ‘Belgische tuin’, een ontwerp van de Belgische (landschaps)architect Nicolas Godelet, die al bijna twintig jaar actief is in China.

 


Het equivalent van meer dan 700 voetbalvelden (of 503 ha) is vrijgemaakt voor de prestigieuze Horti-Expo 2019 Beijing. Later zal de site worden omgevormd tot een park, een toeristische locatie en een expertisecentrum voor tuinbouw. Thema van de expo is ‘Groen leven, beter leven’. Tuinen stimuleren ons om de natuur te respecteren en te beschermen, om ‘groener’ te leven. Deze ruimten sturen aan op ecologische, zuinige en respectvolle gedragingen. ‘Beter leven’ is gestoeld op research en educatie rond milieubescherming en een verdere ontwikkeling van de tuinbouw.

Belgische tuin

Het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen, kortom BelExpo nodigde niet minder dan 20 experts uit om mee te dingen voor een overheidsopdracht voor het design van de tuin. Hierbij sleepte het bureau Nicolas Godelet 戈建 Architects & Engineers de opdracht in de wacht.

De tuin weerspiegelt het Belgische landschap met centraal een met gras begroeide en met bomen omzoomde heuvel. Het nodigt bezoekers uit om langs een heuvelachtige grasvlakte bestaande uit typische bloemen, planten en struiken van Belgische en Chinese kwekerijen. Om hen te verwennen heeft de Belgische tuin gekozen voor de natuurlijke producten Plant Force van EMTI.

Een wolkvormige installatie beschut het centrale tentoonstellingsplein, dat bestaat uit verschillende tentoonstellingsruimtes, afgewisseld met tuinen. Het plein is cirkelvormig, wat de Belgische eenheid en vitaliteit symboliseert. Ze biedt de bezoekers een plaats aan waar ontmoetingen en uitwisselingen tot stand kunnen komen. Tot slot vormt het ook een metafoor voor de kracht van het land, een economisch en geografisch centrum in de wereld. Alle Belgische provincies namen deel aan de inrichting van de tuin met een standbeeld, een schilderij en een gedicht.

 

Tensegrity

De wolk, gemaakt van buizen verbonden door lichte, stevige en soepele kabels, gebruikt het principe van de ‘Tensegrity’. De constructie werd vervaardigd volgens een tot op heden uniek procedé. Ze zweeft letterlijk in de lucht boven de hoofden van de bezoekers. Tensegrity verscheen in de jaren 60-70 van de vorige eeuw. In de architectuur is tensegrity het ontwerp van een structuur die wordt vastgehouden en gestabiliseerd door het samenspel van trek- en drukkrachten. De balans van de mechanische spanningen is de basis voor de stabiliteit van de structuur, en niet langer de sterkte van elk element. Door de componenten in hun zuiverste assen te comprimeren, kunnen we dan verschillende componenten in evenwicht brengen. Door bijvoorbeeld drijfstangen en trekstangen aan te brengen zonder de stangen direct met elkaar te verbinden, kan een strak systeem worden gecreëerd. Dit is een wereldwijde première: er werd nog nooit een gesloten vorm van tensigriteit van deze reikwijdte getoond.