Eden Project gaat internationaal

Het Britse Eden Project gaat internationaal. Volgend jaar gaat er een Eden-tuin open in het Chinese Qingdao. Verder lopen er plannen voor nog twee andere projecten in China, en voor projecten in Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten en Noord-Ierland.

Het Eden Project in Cornwall is een van de populairste toeristenattracties van Groot-Brittannië. Sinds de opening in 2001 heeft het meer dan 20 miljoen bezoekers gekregen.


Het Eden Project werd opgericht door de uit Nederland afkomstige Tim Smit en architect Jonathan Ball. Later is architect Nicholas Grimshaw bij het project betrokken. Het gaat om een toeristisch en educatief project rond plantkunde en biodiversiteit.

In een voormalige kleiput in Cornwall liggen vijf enorme glazen koepels, biomes. In de kassen groeien meer dan een miljoen planten die circa vijfduizend soorten vertegenwoordigen, uit alle klimaatgebieden. In het Humid Tropics Biome (ook wel Rainforest Biome) wordt een tropisch regenwoud nagebootst met planten uit Zuid-Amerika, West-Afrika en Maleisië. In het Warm Temperate Biome of Mediterranean Biome groeien alle mogelijke planten uit mediterrane gebieden in Europa, Zuidelijk Afrika en Californië. Buiten het kassencomplex worden planten gekweekt in het zogeheten Outdoor Biome met inheemse planten en planten uit het westerse halfrond.

China

Later dit jaar beginnen de werken voor een Eden Project in de Chinese havenstad Qingdao. Thema is het belang van water voor het leven op aarde. In de komende jaren zouden er nog nieuwe ‘Edens’ worden geopend in andere Chinese steden, onder meer in Yan’an en in de Sheng Lu wijngaard in Beijing.

Andere landen

Er staan ook projecten op stapel in Christchurch in Nieuw-Zeeland, in Hobart in Tasmanië (Australië), in Derry in Noord-Ierland, en in de Sierra Nevada in de Verenigde Staten.

 

Foto’s: Eden Project