Duitsland / Actuele tendensen in de tuin- en landschapsarchitectuur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In samenwerking met de Bund Deutscher Landschaftsarchitekten publiceert Baukultur Nordrhein-Westfalen een brochure over de Landschaftsarchitektur.Preis 2020 Nordrhein-Westfalen.

De prijs werd voor de negende keer toegekend. De prijs is bedoeld om de huidige werkvelden en opgaven in landschapsontwerp te presenteren. Daarnaast worden zowel de creativiteit als de ontwerp- en prestatiemogelijkheden van landschapsarchitecten zichtbaar. De prijs bekroont projecten die ‘hoogwaardige, sociaal en ecologisch georiënteerde landschapsontwikkeling bevorderen, evenals eigentijdse, moedige en creatieve tuinarchitectuur.’

Een jury onder voorzitterschap van prof. Gert Aufmkolk kende unaniem drie werken toe uit 14 inzendingen, en de jury kende erkenning toe aan twee andere projecten. Alle werken illustreren hoe parken, tuinen en open ruimtes nieuwe en indrukwekkende landschapservaringen creëren en tegelijkertijd toekomstige problemen van de gebouwde omgeving aanpakken.

Ruinengarten in Düsseldorf – Volker Püschel
Landschapsarchitect Volker Püschel uit Mettmann won de eerste plaats. De 1250 vierkante meter grote ruïnetuin van een bakstenen villa in Düsseldorf, overtuigde de jury door de ‘hoge esthetische kwaliteit in termen van materialen, details en gebruik van planten’ en een van de hoogtepunten van het concept – de kleine oranjerie. De jury prees met name ‘de houding van het creëren van een tuinschat door iets dat al bestaat te behouden, te beschermen en te ontwerpen’.

Foto: Sibylle Pietrek

Fritz-Kühn-Platz in Iserlohn – scape Landschaftsarchitekten
Scape Landschaftsarchitekten in Düsseldorf behaalde de tweede plaats met de 1,7 hectare grote Fritz-Kühn-Platz in Iserlohn. Voor de jury is het ‘een voorbeeldoplossing voor het ronduit prototypische probleem van het creëren van een plek voor communicatie, integratie, verblijf – een ‘groen centrum’ in dergelijke gemeenschappen’.

Foto: scape Landschaftsarchitekten

Freizeitanlage Westerholt in Herten – DTP Landschaftsarchitekten
Het bureau DTP Landschaftsarchitekten uit Essen behaalde de derde plaats met het 45.650 vierkante meter grote vrijetijdscomplex Westerholt in Herten. De jury roemt het feit dat het bureau zorgt voor ‘een nieuwe sociale kwaliteit’: Met een hoogwaardig en aansprekend concept met onconventionele details worden barrières gesloopt en – als verstandige aanvulling op clubsport – worden ruimtes en aanbiedingen gecreëerd voor een grote diversiteit aan gebruikers- en leeftijdsgroepen’ .


Foto: Nikolai Benner

Twee eervolle vermeldingen
Naast de drie winnaars bekroonde de jury twee andere projecten

• het boomplantproject in Bochum door Danielzik Leuchter + Partner Landschaftsarchitekten uit Duisburg

Foto: Claudia Dreyße

 

• de marktplaats in Bünde door het Hamburgse kantoor van Landschaftsarchitektur + Holzapfel-Herziger & Benesch PartGmbB.

Foto: Christoph Jänisch.

Lees hier meer over de bekroonde projecten.
U kunt de brochure hier downloaden