Drie Belgische projecten geselecteerd bij de 100 beste publieke ruimten

De internationale architectuurwebsite Archdaily heeft drie Belgische projecten geselecteerd bij de 100 beste publieke ruimten ter wereld: het Abdijplein in Averbode en het Speellandschap Be-Mine in Beringen, beide van Omgeving, en de uitkijktoren in de ‘Lommelse Sahara’ van MaMu Architecten en Ateliereen.

Abdijplein Averbode
In het ontwerp voor de herinrichting van het eeuwenoud abdijplein wordt een homogene en rustige pleinruimte nagestreefd, een plein dat zijn kracht ontleent aan eenvoud. Het verleden wordt er op een hedendaagse manier in beeld gebracht. De blikvanger van het plein vormt de grote waterspiegel die centraal op het plein vóór de kerk wordt aangelegd. Op een dunne waterfilm worden de majestueuze barokgebouwen gereflecteerd.


Ontwerp: Omgeving
Aanleg: Stratica nv

Speellandschap Be-Mine Beringen
Het speellandschap op de Avonturenberg, een mijnterril in Beringen, is een waardevolle toevoeging aan de transitie van het grootste industriële erfgoed van Vlaanderen naar een toeristisch-recreatieve topbestemming. Het speellandschap verbindt de diverse speelattracties- en uitdagingen in één samenhangend gebaar op de steile terril van 60 meter hoog. Drie onderdelen versmelten met de berg en zijn verleden: het palenwoud met vlakken, het kolenplein en het lichtbaken.

Ontwerp: Omgeving / Carve
Aanleg: Krinkels nv

De uitkijktoren in de ‘Lommelse Sahara’, Lommel
Deze dertig meter hoge uitkijktoren staat in het natuurgebied ‘De Lommelse Sahara’. Dit gebied kenmerkt zich door een grote zandvlakte, duinen en diverse plassen. Als onderdeel van het regionaal Landschap de Lage Kempen is het gebied een grote publiekstrekker voor wandelaars. De gemeente wil de beleving van het landschap versterken door het plaatsen van de uitkijktoren. De constructie bestaat uit geschakelde driehoeken. De inspiratie voor de look van de uitkijktoren haalden de ontwerpers uit het glooiende lijnenspel van de zandduinen in de Sahara. Dit lijnenspel heeft geleid tot een opmerkelijke materiaalkeuze voor de gevel: touw. Door het afwisselend strak en los om de toren te wikkelen ontstaan de kenmerkende lijnen van de Sahara. Bij het beklimmen van de trap kijkt de bezoeker tussen de touwen door naar het landschap.

Ontwerp: Ateliereen en MaMu Architecten.

Ook het Belgische bureau dvvt (Jan de Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu) staat in de top 100 met een bushokje in de Oostenrijkse gemeente Krumbach: een spits gebogen metalen plaat geïnspireerd op de Alpen en op een tekening van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt.

Bekijk hier de 100 beste publieke ruimten van Archdaily.