Designregio Kortrijk / Project “Future of Urban Nature” | VIDEO
Hoe kunnen we stadsnatuur meer zichtbaar en waardevoller maken? Dat was de centrale vraag waarover Stanislaw MacLeod, Eliette Rampon en Laurie Flint, de drie beloftevolle internationale designers in residence van Designregio Kortrijk, zich de afgelopen maanden bogen.
Designregio Kortrijk nodigt jaarlijks drie veelbelovende, internationale jonge ontwerpers uit voor een residentietraject van drie maand in Kortrijk.Tijdens hun verblijf in Kortrijk werken de ontwerpers niet alleen samen, maar nodigen ze ook burgers, studenten, ondernemers en beleidsmakers uit om mee na te denken en te experimenteren. Deze confrontatie van jonge, internationale ontwerpers met de lokale gemeenschap leidt elk jaar tot inspirerende inzichten, verfrissende ideeën en experimentele concepten.
De drie geselecteerde ontwerpers voor 2021 – Stanisław MacLeod, Eliette Rampon en Laurie Flint – zijn binnen het ruimere thema van The Future of Urban Nature (‘stadsnatuur’) aan de slag gegaan met de concepten ‘wildernis’ en ‘wild zijn’. Ze gaven hun traject de titel ´The Dispersal Project´ mee. Ze ontwikkelden een reeks van tools om op een andere manier om te gaan met stedelijke ecologie.
Geïnspireerd door de beweging van zaden van planten in steden, gaat het Dispersal Project over de opzettelijke en onopzettelijke relaties tussen mensen en niet-mensen. Terwijl we ons leven leiden, zijn we voortdurend actoren in verschillende, vaak complexe natuurlijke processen, of we dat nu leuk vinden of niet. Dit betekent ook dat we zorg moeten dragen voor de planten en wezens die ons bestaan vormgeven en ons het gevoel geven van erbij te horen. Zij zijn ook van vitaal belang voor ons wederzijds welzijn.
Laurie Flint, Eliette Rampon en Stas MacLeod werken nu verder aan hun eigen boek dat dit najaar gelanceerd wordt.
Bekijk hier de eindconclusies van The Dispersal Project.