Delva Landscape ontwerpt Nederlands hoofdkantoor van DPG Media

DELVA landscape architecture / urbanism ontwerpt het landschap en de buitenruimtes voor het Nederlandse hoofdkantoor voor het Belgische DPG Media op het Amstel Business Park in Amsterdam, met Team V Architectuur als architect.

 


Het gaat om een 46.000 vierkante meter groot pand, dat een van de grootste hybride houten kantoorgebouwen van de wereld wordt. Naast redactiekantoren en opnamestudio’s omvat het gebouw testlabs, vergaderzalen, restaurants en een evenementenlocatie met een terras aan de Duijvendrechtsevaart. De nieuwbouw wordt gerealiseerd op het huidige parkeerterrein naast de drukkerij van het mediahuis aan de Joan Muyskenweg, zodat alle Nederlandse dagbladen, weekbladen, radiozenders en online media van DPG Media straks samen onder één dak werken.

Landschap

Het ontwerp van het landschap en de buitenruimte heeft een sterke focus op natuurinclusiviteit en kenmerkt zich door de vele groene daken en terrassen met karakteristieke ronde plantenschalen. In deze gezonde en natuur-inclusieve werkomgeving staat synergie tussen verschillende gebruikers, functies en activiteiten centraal. De groenruimtes in, op en rondom het gebouw spelen een verbindende rol en zorgen dat de mensen werkzaam in het kantoor met elkaar en de buitenwereld in contact komen.

Rondom wordt het gebouw voorzien van een groene sluier met beplanting en bomen die het maaiveld met de dakterrassen en het gebouw verbindt. Op de tweede verdieping zijn twee dakterrassen ontworpen die de gebruikers de ruimte geeft om buiten, in het groen, te verblijven. Omringd door het groen in de balustrade vormen ronde keramieken elementen met beplanting en bomen een intieme verblijfsplek op het grote dakterras aan de waterzijde. Het dakterras biedt ruimte voor meer dan 230 personen en is daarmee niet alleen een fijne plek voor een lunch of telefoongesprek maar ook voor een groot feest.

Op het maaiveld worden dezelfde ronde elementen gebruikt die de relatie tussen maaiveld en daken versterken. De beplanting rondom en op het gebouw wordt divers met lommerrijke plantenborders en op de dakterrassen meer zon aanbiddende beplanting. De waterkade wordt omgevormd tot een aangename verblijfsplek met een fijne verblijfskwaliteit en volop biodiversiteit. Zo ontstaat een onlosmakelijke verbondenheid tussen de kade en de verblijfsplekken op het plein.

Steven Delva, directeur DELVA landscape architecture / urbanism: “Bijzonder dat we de ruimte krijgen van DPG Media om binnen deze opgave een plan te maken waar natuur en technologie elkaar ontmoeten dat de basis vormt voor een bijzonder werk- en verblijfsgebied. Het gebouw en het landschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarmee wordt de toon gezet voor de verdere ontwikkeling van Amsterdam Overamstel.’

Image: DELVA / Team V / Proloog / Being