Deense landschapsarchitecten bepleiten circulaire economie

De vereniging van Deense landschapsarchitecten publiceerde “Circulaire economie in landschapsarchitectuur” – een voorbeeldcollectie die laat zien hoe landschapsarchitecten kunnen bijdragen aan groene herstructurering door recycling en circulair ontwerp en de negatieve gevolgen van klimaatverandering minimaliseren.

De publicatie moet landschapsarchitecten, opdrachtgevers en andere actoren inspireren om circulaire principes in landschapsarchitectuur te integreren.
Martin Hedevang Andersen, partner en eigenaar van Out of Office Architecture, is de coördinator van de commissie voor circulaire economie van de Deense landschapsarchitecten. Hij ziet een groot potentieel voor het opnemen van de circulaire principes in de landschapsarchitectuur. “Het doel van het werk van de Commissie Circulaire Economie is om te kijken hoe landschapsarchitecten verder kunnen bijdragen aan de groene transitie door nog duurzamere architectuur te ontwikkelen op basis van de principes van circulaire economie. Het is een integraal onderdeel van ons werk om goede cases, verhalen en kennisdeling te communiceren over zowel de mogelijkheden als de uitdagingen om de circulaire economie een onderdeel te maken van de landschapsarchitectuur.”


Circulaire landschapsarchitectuur

Een belangrijk onderdeel van het werk van de commissie was het ontwikkelen van een operationeel raamwerk dat laat zien hoe de theorieën van circulaire economie kunnen worden toegepast in een landschapsarchitectuurpraktijk. Het resultaat is een viertal algemene principes hoe landschapsarchitectuur circulair gemaakt kan worden, waarna aan de hand van de ontwikkelde principes een aantal projecten wordt geanalyseerd. Het idee is dat de collectie voortdurend wordt bijgewerkt met nieuwe voorbeelden van landschapsprojecten waarin de principes van circulaire economie zijn verwerkt.
De groene transitie is niet minder relevant geworden in de herstart na Corona, meent Andersen. “De Corona-sluiting heeft duidelijk laten zien dat groene ruimtes, recreatiegebieden en ontmoetingsplekken in de buitenlucht een positieve impact hebben op ons fysieke en mentale welzijn. Bovendien is de huidige interesse in een groene herstart natuurlijk gekoppeld aan de principes van circulaire economie met een focus op recycling, optimalisatie van hulpbronnen en minder CO2-uitstoot.”

U kan de publicatie (in het Deens) hier downloaden