De spiegelvijver

Strakke vormen en reflecterend waterpartijen zijn volop in de mode. Ze kunnen groot of klein zijn en passen in elke tuin. Ze zijn niet enkel geschikt voor private tuinen maar ook voor parken en bedrijven. Wanneer ze goed aangelegd zijn dan is aan deze vijvers minder werk dan aan hetzelfde oppervlak siertuin.

Door de beperkte diepte van een spiegelvijver – maximaal 50 tot 70 cm – is het onmogelijk om een natuurlijke biotoop te creëren. Bij dit soort vijver is het nochtans van cruciaal belang dat het water helder blijft. Hiervoor bestaan twee mogelijkheden. Ofwel laat u de vijver om de twee jaar volledig leeglopen, reinigt u hem en vult hem opnieuw. Deze methode wordt meestal afgeraden omdat het water tussen de reinigingsbeurten toch snel vuil kan worden. Bovendien vergt het heel wat werk.


Een tweede mogelijkheid is een biologische filter. Door middel van communicerende vaten en pompen blijft het water proper en helder. Deze biologische filter bestaat in diverse uitvoeringen, zoalsbijvoorbeeld een keienfilter of een plantenfilter. Andere, aan te raden extra mogelijkheden zijn filtering via een fosfaatfilter of filtering met een circulatie en verdiept gedeelte met de correcte beplantingen.

Door het ondiepe karakter van een spiegelvijver kan de watertemperatuur op warme dagen zeer snel de hoogte ingaan. Dit veroorzaakt een toename van de algengroei en andere verontreinigingen. Daarom kan er eventueel een koelinstallatie worden voorzien.

Opbouw
Omdat een strak geheel omwille van de architecturale eisen nodig is, moeten er extra technieken worden toegepast die de strakke vorm ondersteunen. Een spiegelvijver kan onder andere in betonblokken opgetrokken worden, zoals ook bij sommige zwembaden het geval is. Hierbij worden op een bed van gestabiliseerd zand of mager beton betonblokken gemetseld. Afhankelijk van de verdere uitvoering kan er gekozen worden voor volle of holle blokken. Die laatste kunnen achteraf voor de stevigheid opgevuld worden met beton. Vervolgens wordt deze constructie waterdicht gemaakt met een EPDM of PVC-folie.

Vaak wordt er ook gebruikgemaakt van gegoten beton. Hierbij wordt een koffer uitgezet die vervolgens gewapend wordt en volgestort met beton. Deze constructie bestaat uit één stuk en is steviger maar ook duurder dan de gemetselde betonvijver.

Er bestaan tegenwoordig ook kant-en-klare spiegelvijvers uit aluminium die op maat gemaakt worden en die zowel bovengrond kunnen gebruikt worden als kunnen worden ingegraven.

Lees ook: De koivijver
Lees ook: Verlichting onder water
Lees ook: Onderhoud rond grotere waterpartijen
Lees ook: Waterbehandeling in zwembaden
Lees ook: Zwemvijver in de Ardennen bekroond met goud