De nieuwe hybride grasmat van Club Brugge

Om meer uitleg te krijgen over hybride grasmatten, praatten we met Stef Knaepkens, general manager bij De Ceuster uit Sint-Katelijne-Waver, dat zowel gespecialiseerd is in natuurgras als hybride aanleg. Aan de hand van de heraanleg van de grasmat in het Brugse Jan Breydel-stadion legt hij uit hoe een en ander in zijn werk gaat.

Tijdens de winterstop vernieuwde Club Brugge zijn grasmat. Twee jaar geleden, in december 2015, kreeg blauw-zwart voor de eerste keer een grasmat die aangelegd was volgens het Mixto-principe. Het was de eerste eersteklasser met een hybride mat in België. In het buitenland spelen heel wat topclubs, zoals Real Madrid en AC Milaan al veel langer op een hybride grasmat.
“Club Brugge is een mooi voorbeeld, omdat dit een grasveld is dat het zwaar te verduren krijgt”, vertelt Knaepkens. ”Niet enkel Club, maar ook kleine broer Cercle werkt immers zijn competitiematchen af op hetzelfde veld. Als we zien dat het veld op twee jaar tijd 100 matchen aankon, dan is duidelijk dat het behoorlijk veel weerstand heeft.”


Bij Club Brugge werd gekozen voor een uit Italië afkomstig systeem. Er werd gewerkt met rollen van 4 cm dik, op een rolbreedte van 1,20 meter. Die rollen zijn dus precies de helft smaller dan bij een voetbalveld met natuurgras. Op vier werkdagen tijd haalde een ploeg van een tiental man de 7140 m² oude grasmat weg, werd er ongeveer 400 m³ afgefreesd en werden in totaal 203 rollen (aangevoerd op 22 opleggers) geplaatst.

“Dit veld illustreert de sterkte en veelzijdigheid van een hybride grasmat”, aldus Knaepkens. “Het combineert immers het beste uit twee werelden: een vlak veld, geen plassen, een ondergrond die mooi technisch voetbal toelaat,… Voeg dit samen met doorbraken in de ontwikkeling van grassoorten en bemesting en je krijgt een systeem als het onze. Het is niet enkel onmiddellijk bespeelbaar, het gras dat tussen de door ons gebruikte Limonta-kunstvezels (nvdr: met speciale S-vorm en hoge resiliëntie) werd gezaaid, is bovendien een flink stuk sterker dan bij natuurgras. Bij een grasmat in natuurgras loopt de wortelvorming naar onderen toe redelijk traag, omdat het gras redelijk ‘lui’ is. Een hybride mat zoals die van ons heeft dit niet. De opbouw van de mat stimuleert de grasgroei en maakt dat na amper twee weken al een wortel is gevormd die 10 cm naar beneden gaat.”

Andere toepassingen

De Ceuster werkt momenteel ook aan andere toepassingen. Stef Knaepkens: “We zijn momenteel bezig met de introductie in de golfwereld. Buiten de sportwereld lijken er niet meteen toepassingen, al sluit ik het gebruik in grote openbare projecten niet uit. Zeker bij een glooiend terrein met schuinere stukken lijkt me het gebruik van zo’n hybride mat op de taluds geen slecht idee.”

Onderhoud

Hybride velden worden beheerd als een natuurgrasveld, maar wel met enkele belangrijke verschilpunten. “Zo moet de toplaag structureel vrijgehouden worden van organisch materiaal. Wij raden daarom aan om na elke wedstrijd het veld schoon te zuigen door het verwijderen van losgespeeld gras met vier cirkelmaaiers, type Honda. De maaibeurten (drie per week) worden uitgevoerd met 90 cm brede kooimaaiers type Dennis, waarbij het maaisel zorgvuldig wordt opgeruimd. Het veld moet ook regelmatig geborsteld en uitgekamd worden. Een hybride mat heeft iets meer prikbeurten nodig dan een natuurgrasmat en ook het bemestingsschema is aangepast. Er wordt gebruikgemaakt van producten die het bodemleven stimuleren, naast organische meststoffen.”
Het bemestingsschema voor een Mixto werd op punt gesteld door De Ceuster, DCM en Limonta. Hierdoor gebruikt bijvoorbeeld ook Real Madrid in België vervaardigde meststoffen.
“Verder is een preventief beleid tegen schimmels en andere plagen erg belangrijk om het gras het jaar door gezond te houden. Ten slotte bestaat het zomeronderhoud uit een zeer grondige verticuteerbeurt, waarna het veld terug ingezaaid wordt en enkele weken rust gegund wordt.”