De kracht van rietvelden bij waterzuivering

Je mag de kracht van rietvelden niet onderschatten als het gaat om duurzame waterzuivering. Op het platteland, waar vaak geen of nog geen riolering is, ligt deze toepassing voor de hand. In stedelijk gebied ligt dit anders, daar zijn de meeste gebouwen wel aangesloten op de riolering. En toch zien we ook daar interessante opportuniteiten.

Het afvalwater dat in de riolering belandt, wordt gezuiverd in grote zuiveringsstations en gaat dan richting Noordzee. Maar net dat gezuiverde afvalwater kan een interessante bron zijn voor hergebruik. Waarom zouden we dan niet ons afvalwater lokaal zuiveren zodat we het aldaar weer kunnen inzetten? Voor toiletspoeling of irrigatie bijvoorbeeld. Een efficiënte manier trouwens om het watertekort opvangen, want dat wordt steeds nijpender, en zeker tijdens de steeds droger wordende zomers.


De kracht van rietvelden bij waterzuivering

Natuur en techniek

Rietland profileert zich al sinds 1994 als specialist in waterzuivering met plantensystemen, zogenaamde rietvelden. De focus ligt op woningen in landelijk gebied en op grotere projecten zoals appartementsgebouwen, scholen en verzorgingstehuizen, alsook op industrie en landbouw. “Wij hebben met Rietland een aantal unieke eigen systemen ontwikkeld: de Phyto-serie. Dit waterzuiveringssysteem vraagt weinig energie of onderhoud”, vertelt Dion van Oirschot. “De natuur doet het werk voor ons!” Bovendien wordt het geoptimaliseerd door extra lucht in te blazen van onderuit. De kracht van natuur en techniek gebundeld. “Zo kunnen we rietvelden ontwerpen die minder ruimte innemen en een performant zuiveringsresultaat laten optekenen.”

Circulaire oplossingen

Rietland heeft al enkele projecten uitgevoerd voor Universiteit Gent, waar het afvalwater gezuiverd wordt om er de toiletten mee te spoelen. “Het regenwater dat daar voordien voor gebruikt werd, kan nu infiltreren in de ondergrond. Ideaal om het dalend grondwaterpeil op te krikken.” Dit soort van nature based solutions brengt soelaas voor de nabije en verre toekomst. Mooi meegenomen, tot slot: zulke groene plantensystemen helpen ons om de ‘urban heat islands’ in de steden in te perken.

De kracht van rietvelden bij waterzuivering
Ter plaatse zuiveren met Phyto-oplossingen om watertekort op te vangen.

Helofytenfilters staan bekend als zeer betrouwbaar en milieuvriendelijk. Phytocube brengt deze innoverende Rietveld-technologie binnen het bereik van particulieren en kleine bedrijven. Ruimtebesparend: slechts 0,5 m² per persoon. Phytoair staat voor een geavanceerd natuurlijk waterzuiveringssysteem dat slechts een vierde of minder oppervlakte vergt dan een klassiek rietveld. Zuivert zwart en grijs huishoudelijk afvalwater en diverse soorten bedrijfsafvalwater. Afvalwater zuiveren onder een parkeerplaats? Het kan met Phytoparking. Draagt bij aan een groene omgeving. Snelle opstart: al na twee weken worden de lozingseisen gehaald. Geschikt voor wisselende belasting en pieklozingen.

Benieuwd naar hoe Rietland afvalwaterproblemen weet op te lossen?
Contact: Tel. +32 3 294 02 65 en +31 13 544 65 99 voor Nederland, [email protected]

www.rietland.com


Tekst: Patrick Retour