De koivijver

Een koivijver is een specifiek soort siervijver waarvan de aanleg aan totaal andere voorwaarden is gebonden. De focus ligt namelijk op de vissen. Wat eigen regels en voorwaarden meebrengt.

Voor een degelijke koivijver is een lengte van een zestal meter en een breedte van twee tot drie meter aangeraden. Misschien wel het belangrijkste bij een koivijver is dat de vissen voldoende diepte nodig hebben, tussen 150 en 200 cm. Die diepte hebben de vissen niet alleen nodig omdat ze zeer groot kunnen worden, maar ook om beschermd te zijn tegen al te grote temperatuurschommelingen, waarvoor ze zeer gevoelig zijn. Wilt u helemaal op zeker spelen, voorzie dan vijververwarming. De koivijver bevat liefst ook minder diepe delen. In het ondiepe water, zo ergens 50 tot 60 cm diep komen de vissen in het zonnetje liggen wanneer die schijnt.Bouw de koivijver dicht bij huis om zonder veel moeite de vissen winter en zomer te kunnen verzorgen. Hij ligt liefst in de halfschaduw.


 

Filtersystemen

Koikarpers zijn erg belastend voor het water waarin ze rondzwemmen, terwijl ze behoefte hebben aan een goede waterkwaliteit. Het zijn bovendien alleseters, wat betekent dat er maar weinig waterplanten in een dergelijke vijver zullen gedijen. Een degelijke filterinstallatie, bestaande uit een vijverfilter en vijverpomp, eventueel uitgebreid met een UV-C filter is dan ook een must. Dit betekend dat een Koivijver een grotere filtercapaciteit nodig zal hebben. Hoe groter de vijver en/of hoe meer koi er in rondzwemmen, hoe groter de filtercapaciteit moet zijn.

Allereerst moet u rekening houden met mechanische filtering. Dit betekent dat er voldoende bodemdrains en oppervlakteskimmers moeten voorzien worden om het water mechanisch te filteren over een boogzeef en/of trommelfilter.

Daarnaast moet er voor nitrificatie gezorgd worden. Dit kan door biologische filtering met een meerkamerfilter en/of een substraatfilter, eventueel in combinatie met een filtersysteem. Al het ammonium wordt door bacteriën omgezet tot nitriet en vervolgens nitraat. Deze nitraten kunnen algenbloei veroorzaken en kunnen enkel verwijderd worden door waterwissels bij gebruik van meerkamerfilter of nitraatopname door specifieke beplanting op een moeras/filterzone. Om de nitrificatie te bevorderen moet er beluchting voorzien worden van de filterzones. Het plaatsen van de technieken kan, bijvoorbeeld, in een technische ruimte onder het terras of in een bijgebouw.

Natuurlijk filteren van een koivijver is wel degelijk mogelijk. Daarbij moeten de planten wel gescheiden worden van de vissen, zodat ze er niet bij kunnen. Hierbij staat een plantenfilter direct in verbinding met de koivijver en zuivert die het water door de werking van de planten en de substraten waar het water doorheen wordt gezogen door de pomp. Toch plaatst u het best steeds een extra filtersysteem.

 

De bouw

De gemakkelijkste manier om een koivijver aan te leggen is een voorgevormde vijverbak. Hierin moeten meestal enkel nog gaten gemaakt worden voor de pomp en de bodemdrain voor hij ingegraven wordt. Kies dan wel een model dat voldoende diep is voor koikarpers. Bovendien zijn niet alle vormen beschikbaar.

Een andere oplossing is vijverfolie. Polyester heeft als voordelen dat het niet enkel bijzonder stevig is, maar net als vijverfolie in elke gewenste vorm kan gebruikt worden. De bodem kunt u bedekken met beton, waarna de zijwanden opgemetseld worden. U kunt ook gebruik maken van glasvezelmatten die vervolgens met vloeibaar polyester worden bedekt. Eenmaal dit polyester is uitgehard, ontstaat een ijzersterk materiaal waar niet meer naar moet worden omgekeken.

Lees ook: De spiegelvijver
Lees ook: Verlichting onder water
Lees ook: Onderhoud rond grotere waterpartijen
Lees ook: Waterbehandeling in zwembaden
Lees ook: Zwemvijver in de Ardennen bekroond met goud