De ideale belevingstuin voor mensen met dementie

Gemiddeld komt een persoon met dementie zes minuten per maand buiten en daar moet iets aan worden veranderd. Belevingstuinen zouden de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Dit is te lezen in het fotoboek ‘De ideale belevingstuin voor mensen met dementie’, opgesteld door HAS Kennistransfer (HAS Den Bosch) in opdracht van de Nature Assisted Health Foundation (NAHF). HAS Kennistransfer presenteert met het boek een ontwerp/inrichting voor een tuin die dementerenden (maar ook verzorgenden en bijvoorbeeld bezoekers) onder meer aan het bewegen en praten zouden kunnen brengen.
Met dit fotoboek kunnen zorginstelling hun eigen belevingstuin optimaliseren of kunnen nieuwe tuinen worden ontworpen.

Mensen met dementie zijn net als de ‘gezonde’ mens een individu en hebben daarom ook allen eigen behoeften. De vraag is hoe een tuin daar op kan inspelen. Een belevingstuin is namelijk pas effectief wanneer deze de verschillende behoeften kan vervullen. De tuin op zich is een plek waar men graag naar toe gaat omdat men hier kan ontsnappen aan de prikkels van binnen. Buiten kan men ontspannen op een manier naar eigen behoeften.


Het fotoboek bestaat uit twee delen. Het deel “How to do” bevat aanbevelingen die gericht zijn op de vormgeving van
het ontwerp van een belevingstuin. Het geeft een duidelijk beeld van de nodige aanwezige plekken met hun specifieke functies. Deze plekken zijn: de bewegingstuin, het intieme terras, de eetbare tuin, het overdekt terras, het dierenverblijf, het groepsterras, de prikkeling, de wandeling, de overgangszone en de ontmoeting. Verder wordt er een blik geworden in de toekomst. Hier zijn enkele voorspellingen gedaan over de vormgeving van een belevingstuin gericht op mensen met dementie in de toekomst.

Het deel “What to do” bevat aanbevelingen die gericht zijn op de verschillende soorten activiteiten die men kan ondernemen in de tuin. Deze activiteiten zijn opgedeeld in passieve deelname en actieve deelname.

U kunt het boek hier downloaden.