© Shutterstock

De 3-30-300-regel voor groenere, gezondere en meer veerkrachtige wijken

De 3-30-300-regel is een reeks richtlijnen voor het creëren van groenere, gezondere en meer veerkrachtige wijken. Deze stelregel werd geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat bewoners toegang hebben tot voldoende groene ruimte.

De vuistregel geeft een beeld van hoe groene buurten er in de toekomst idealiter uitzien:  


3 bomen binnen zicht
Elk huis moet minimaal drie bomen binnen zicht hebben, bij voorkeur van een behoorlijke grootte.

30 procent boomkruinbedekking
Elke wijk zou een minimale boomkruinbedekking van dertig procent moeten bereiken.

300 meter afstand tot een groen gebied
Mensen moeten een groen gebied van minimaal één hectare kunnen bereiken binnen een afstand van driehonderd meter van hun huizen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt de 3-30-300-regel aan en kreeg aandacht van verschillende onderzoeksprojecten en publicaties. Deze vuistregel, die zich richt op de integratie van groene ruimtes in stedelijke gebieden, is van cruciaal belang voor diverse betrokkenen, waaronder beleidsmakers, inwoners en tuinaannemers.

© Shutterstock

Beleidsmakers, inwoners en tuinaannemers

Voor beleidsmakers biedt de regel een essentieel kader voor stedelijke en ruimtelijke planning. Door het aanmoedigen van een groenere en gezondere leefomgeving kunnen zij een directe invloed hebben op de algehele gezondheid en het welzijn van hun gemeenschap. Bovendien wijzen talrijke studies op de positieve invloed van groen op de mentale en fysieke gezondheid van inwoners. Dit benadrukt de rol van beleidsmakers bij het prioriteren van dergelijke initiatieven. Daarnaast draagt de integratie van groene ruimtes bij aan bredere milieu-initiatieven. Denk hierbij aan het vastleggen van CO2, het verminderen van het stedelijke hitte-eiland-effect en het ondersteunen van biodiversiteit.

Inwoners, aan de andere kant, genieten direct van de voordelen van deze groene ruimtes. De toegang tot dergelijke gebieden kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verhogen, sociaal contact bevorderen en een plek bieden voor ontspanning en recreatie. Bovendien kunnen inwoners van stedelijke gebieden door deze regel een sterkere en directere band met de natuur ervaren. Net die verbinding is vaak beperkt in dichtbebouwde stadslandschappen.

Ook voor tuinaannemers brengt de nadruk op stedelijk groen kansen met zich mee. Zij kunnen profiteren van meer opdrachten en projecten door een toenemende vraag naar stedelijke vergroening. Deze ontwikkeling zal ook leiden tot een behoefte aan specifieke kennis en vaardigheden, waardoor tuinaannemers zich kunnen specialiseren binnen hun vakgebied. Een kans om zich te onderscheiden van andere so called tuiniers voor wie de titel van professional niet van toepassing is. Daarnaast kunnen er nieuwe samenwerkingsmogelijkheden ontstaan tussen tuinaannemers, beleidsmakers en andere belanghebbenden om samen innovatieve groene projecten te realiseren.

© Shutterstock

Van studie naar realisatie

Inzichten uit complexe wetenschappelijke onderzoeken vertalen naar eenvoudige en pakkende slogans, zoals de 3-30-300 regel, spelen een cruciale rol in de overstap van studies naar realisaties. Allereerst zorgen we ervoor dat de resultaten van de onderzoeken en de te ondernemen actiepunten voor iedereen begrijpelijk worden. Dit zal leiden tot meer draagkracht en – waar het uiteindelijk om draait – meer actie. Wanneer mensen een concept snel kunnen bevatten en de waarde ervan inzien, zullen ze zich eerder geroepen voelen om deel te nemen en het initiatief te ondersteunen.

Een ander voordeel van een duidelijke slogan is dat het zorgt voor uniformiteit. Wanneer verschillende betrokken partijen, van lokale overheden tot inwoners en aannemers, dezelfde heldere richtlijn volgen, wordt er consistentie in de uitvoering van groene projecten gewaarborgd. Een fundamenteel voordeel van slogans is dat ze dienen als verbindingspunt tussen theorie en de realiteit van alledag. Terwijl wetenschappelijke studies onmisbaar zijn voor het verkrijgen van diepgaande inzichten, is het ook zo dat een studiedomein zoals ‘groen’ nooit af is.  Het is een voortschrijdend zoeken naar nieuwe en betere inzichten. Wat op zich een voordeel is, is meteen ook een nadeel in termen van concrete uitrol.

Wat kunnen we besluiten? Dat we door van tijd tot tijd de huidige kennis te consolideren in begrijpbare ‘actieslogans’ ervoor zorgen dat de waardevolle inspanningen van het studieveld ook daadwerkelijk uitrol krijgen in de praktijk.


Tekst: Yves Heirman, federatie Pro4Green