Daniël Libeskind ontwerpt Holocaust Museum Amsterdam

De Amerikaanse architect Daniël Libeskind ontwerpt het nieuwe Holocaust Namenmonument Nederland in het hart van het Joods Kwartier in Amsterdam.
Het gedenkteken bestaat uit een labyrint, waarvan de muren vier Hebreeuwse letters vormen. Samen maken ze het woord, dat ‘in herinnering aan’ betekent. De twee meter hoge muren worden opgetrokken uit baksteen. Boven de muren komen vier objecten uit spiegelend roestvrij staal.

De muren dragen de namen van de 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. Naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden worden in de bakstenen gegraveerd, waarmee de namen van de slachtoffers aanraakbaar zijn.


 

Symboliek
Libeskind heeft gekozen voor baksteen omdat het gebruik ervan alomtegenwoordig in Nederland en andere West-Europese steden is, aldus Nederlands Auschwitz Comité. De combinatie van baksteen met het sterk reflecterende geometrische staal is bedoeld als een verbinding tussen het Amsterdams verleden en heden.
Door het behouden van een smalle ruimte tussen de bakstenen muren en de stalen vormen, lijken de metalen vormen te zweven. Dit symboliseert de onderbreking in de geschiedenis en cultuur van het Nederlandse volk, legt het comité uit.

“Als een kind van overlevenden van de Holocaust, was het voor mij enorm belangrijk om een bijdrage te leveren aan dit betekenisvolle project. Ik hoop dat het monument voor de inwoners van Nederland en daarbuiten een gedenkplaats voor bezinning en reflectie zal zijn”, aldus Daniel Libeskind.

 

 

https://youtu.be/GgGj0xGt-GU

 

Rijnboutt
Architectenbureau Rijnboutt geselecteerd als coördinerend en uitvoerend architect. Samen met adviseurs en specialisten zullen zij het ontwerp van Libeskind uitwerken voor de benodigde vergunningen en realisatie. In dit traject blijft Libeskind de hoofdontwerper.
De oplevering van het Nationale Holocaust Namenmonument staat gepland voor begin 2018.
Het monument wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het publiek de mogelijkheid te bieden namen te adopteren.