Dakpark Vierhavensstrip Rotterdam wint Daan Dura prijs

Het Dakpark Vierhavenstrip in Rotterdam heeft de Daan Dura Aanmoedigingsprijs gewonnen. Het Dakpark, ontworpen door Buro Sant en Co, is een goed voorbeeld van intensief ruimtegebruik en dubbel grondgebruik. In 2000 kwam het spoorwegemplacement bij het Marconiplein vrij. Bewoners en (haven)bedrijven wilden allebei iets anders: een winkelboulevard en veel bedrijvigheid in contrast met een rustig, natuurlijk park. Hoe dit op te lossen? “Gewoon” door beide functies op elkaar te stapelen. De Gemeente Rotterdam en Dura Vermeer Vastgoed / MAB Development gingen de uitdaging aan en ontwikkelden het Dakpak Rotterdam.

De specifieke opgave was om, ondanks de vele beperkingen (hoge ligging op een gebouwencomplex, klimatologische en bouwkundige omstandigheden, restricties van o.a. NS, Havenbedrijf en Hoogheemraadschap) een goed bereikbaar en écht groen park te maken. Het dakpark wordt gekenmerkt door een veelheid aan richtingen; een complex ruimtelijk beeld veroorzaakt door knikken, plooien, taluds en een stelsel van zigzaggende paden.

Veelzijdig

De oost en westkant van het dakpark zijn totaal verschillend van karakter. De oostkant heeft een hoogstedelijk karakter met een plint van bedrijven waarop het park zich middels hagen en hoge bomen manifesteert. De westkant is naar de wijk gericht en heeft een zeer groen karakter, een geknikt maaiveld met thematisch ingerichte thematuinen bij de hoofd entrees.

De orangerie met de watertrap vormt het centrale deel van het dakpark. De watertrap is een speels element met bedriegertjes en door het natuurlijke verloop van het Dakpark klettert het water in de richting van de toegangspoort. Naast de kas is de mediterrane tuin ingericht met een kruidentuin, pergola met druiven en blauwe regen en een zogenaamde ‘warmtekamer’ (ommuurde tuin).

Andere bijzondere plaatsen in het Dakpark zijn de Ligweide, een grote, groene grasweide is zeer geschikt voor lekker zonnen, vliegeren en picknicken op een kleed; de Barbecueweide, waar de bomen en struiken schaduw bieden. Er zijn stenen barbecueplaten en aan de tafels kunt u eten; de Buurttuin, bewoners richten in goed onderling overleg deze tuin zelf in; en de Speeltuin. Uniek aan de Dakpark Speeltuin is hoe gebruikgemaakt wordt van de hoogte verschillen van het park. Zo spreekt een glijbaan op een dijk vanzelf, net zoals het water van de waterspeelplaats van boven naar beneden stroomt.
De jury van het Job Durafonds vindt Het Dakpark voorbeeldig vanwege de actieve rol van bewoners in deze omvangrijke stedelijke vernieuwingsoperatie. De bewoners krijgen de Daan Dura Aanmoedigingsprijs om de relatie tussen de grote schaal van het park en de kleine schaal van de bewonerstuinen en -activiteiten te bekrachtigen en verder uit te bouwen. De Job Dura Prijs 2014 had als thema ‘Groen in de Stad’. Met dit thema wil de initiatiefnemer van de prijs Stichting Job Dura Fonds de aandacht vestigen op het belang van groenprojecten in de stad.

Het nieuwe Dakpark was ook in de race voor de Architectuurprijs Rotterdam. Heel bijzonder om met een park (waar weliswaar een gebouw onder zit) in aanmerking te komen voor een architectuurprijs.

Meer informatie vindt u hier.