DAKkan, ontdek Antwerpen op ongekende hoogtes [VIDEO]

Op 18, 19 en 20 september 2020 kan je opnieuw van de Antwerpse daken genieten. Dakyoga, dakvertellingen, dakconcerten, daksport, … Tijdens de tweede versie van DAKkan openen een 40-tal Antwerpse daken hun deuren. Op vrijdag ontdekken professionelen tijdens een kennisdag wat klimaatrobuuste daken bijdragen aan een stad die klaar wil zijn voor de toekomst.

Het driedaagse festival DAKkan pakt uit met een uitgebreid en veilig programma. Op ongeveer 35 daken kunnen bezoekers coronaproof genieten van ongeziene skylines en vergezichten. Op grote hoogtes kunnen ze een brede waaier aan cultuur beleven. Het programma biedt een mix van betalende en gratis activiteiten, voor jong en oud. De meeste activiteiten zijn op reservatie, sommige zijn vrij toegankelijk. De online-ticketverkoop voor betalende en te reserveren activiteiten start op 1 september.


Een greep uit het aanbod: groendakbezoeken, theater van Johan Petit, Pianomarathon, een luisterperformance van Maud Vanhauwaert, muziek van Thomas de Prins en orkest, MC battle met stadsdichter Seckou, hedendaagse dans, gegidste tours, optreden van Virago vrouwenorkest, cocktailbars, kinderworkshops, kindertheater, brunch, workshops voor volwassenen, migratieverhalen …

Ontdek hier de deelnemende daken en het voorlopige programma.

Kennisdag voor professionals

Tijdens DAKkan is er op vrijdagmiddag de jaarlijkse kennisdag klimaatrobuuste daken voor professionals, beleidsmakers en ondernemers uit de groensector. Daken hebben een enorm potentieel om de stad klimaatrobuust en toekomstbestendig te maken. Zo kunnen ze aangewend worden voor vergroening, slimme watersystemen, zonnepanelen, of een combinatie hiervan. Door dit op grotere schaal te voorzien in de stad, kan er gewerkt worden aan overstromingsveiligheid, hittecomfort of droogte. De voorbije twee jaar werd in Antwerpen een Stadslab2050-traject opgezet om nieuwe kennis op te bouwen op maat van diverse types gebouwen.

Voorbeeldcases, zoals het gloednieuwe klimaatrobuuste dak van basis- en secundaire school Hibernia, worden uitgebreid besproken tijdens de kennisdag. Verder bezoeken de deelnemers interessante groendaken in de stad. Ook deelt Laura Gatti, huisarboriste van Stefano Boeri, haar ervaring met het ambitieus beplanten van daken en gevels op gebouwen en toont ze aan hoe ze die ervaring voor het Antwerpse Palazzo Verde op Nieuw Zuid aanwendt.

 

Stad Antwerpen maakt met DAKkan voor 4 jaar deel uit van het R-EU-FTOP, European Creative Rooftop network. R-EU-FTOP stelt als doel daken in steden meer in te zetten voor cultureel, sociaal en klimaatrobuust gebruik. Tot dit netwerk behoren ook Amsterdam, Barcelona, Belfast, Chemnitz, Faro, Gotenborg, Nicosia, Rotterdam.