Champost geeft champignons in stadsplantsoenen

In een wijk in het Nederlandse Heerhugowaard komen al enige weken massa’s champignons tevoorschijn. Oorzaak is de champignoncompost die als bodemverbeteraar in de plantsoenen werd toegepast.

 


De compost werd betrokken uit de champignonteelt en bleek nog vol te zitten met levend mycelium waaruit de champignons tevoorschijn komen.
Voor de teelt van champignons wordt compost als voedingsbodem gebruikt. Als de productie van champignons terug loopt en het niet meer loont om op de oude compost door te kweken is deze onbruikbaar geworden. De oude compost ondergaat nu een warmtebehandeling, waarbij deze 8 uur op 65 graden Celsius wordt gehouden. Na deze behandeling wordt de compost onder de naam ‘champost’ verhandeld. Behalve een hoog gehalte aan organische stof bevat champost veel kalk. Beide componenten zijn niet alleen goed voor veel planten en struiken van plantsoenen, maar ook voor een aantal ‘wilde’ paddenstoelensoorten.
Waarschijnlijk werd de compost in Heerhugowaard niet of onvoldoende verhit. Dat is voor een goede bemesting van de plantsoenen ook helemaal niet noodzakelijk.
Nature Today