C-Mine Genk: toeristische topattractie voor landschapsarchitectuur

C-Mine in Genk is volgens Sophie Thiel van het Landscape Architects Network (LAN) een van de tien toeristische topattracties voor landschapsarchitectuur in Europa.

Volgens het Landscape Architects Network is de voormalige koolmijnsite van Winterslag, die werd omgetoverd in een levendige culturele hub met onder andere een cultureel centrum, een bioscoop en een schoolgebouw,  een must-see bestemming voor onconventionele reizigers op zoek naar spannende landschapsarchitectuur.


Vorig jaar was C-Mine door het Landscape Architects Network ook al uitgeroepen tot een van de tien beste postindustriële landschappen.

 

Culturele hub

C-Mine is een van de meest prestigieuze Limburgse bouwprojecten van de laatste jaren. Voor het masterplan van C-Mine werd samengewerkt met Alfredo de Gregorio.

Het architectenbureau 51N4E vormde het voormalige zenuwcentrum van de steenkoolmijn Winterslag om tot het nieuwe hart van C-Mine mét respect voor het historisch erfgoed. De voormalige compressorenzaal, de ophaalgebouwen en de barenzaal worden opnieuw geprogrammeerd en uitgebouwd tot cultuurcentrum, designcentrum en toeristisch bezoekersonthaal.

Het nieuwe gebouw van de MAD-Faculty, de Media, Arts & Design Faculty van de Koninklijke Hogeschool Limburg, een ontwerp van VMB Architecten van Leo Van Broeck (thans Bogdan & Van Broeck architects) is een van de markantste en meest besproken schoolgebouwen van de laatste jaren. De ontwerpers opteerden voor een robuust gebouw, als een blok zwarte steenkool dat op het terrein wordt verankerd. Als gevelbekleding is gekozen voor platen van geperforeerd gegalvaniseerd staal die op een onregelmatige wijze worden geschrankt.
C-Mine expeditie

De C-Mine expeditie, een belevingsroute die ontworpen werd door NU-Architecten, vertrekt in de energiegebouwen, loopt door de ondergrondse tunnels en eindigt bovenop de hoogste schachtblok.
Rond die schachtblok werd intussen het C-Mine binnenplein ingehuldigd. Dit binnenplein is het verzamelpunt voor alle C-Mine activiteiten, en fungeert ook voor de organisatie van allerhande happenings. Na een open oproep werd het ontwerp van dit plein toegewezen aan het Nederlandse bureau Alle Hosper, in samenwerking met ARA voor de civieltechnische uitwerking en uitvoeringsbegeleiding.

 

Belevingsplein

Het plein van C-mine moest een stedelijk plein worden, met een culturele, creatieve, design- en recreatieve functie: kunst- en installatie-exposities of bijvoorbeeld een openluchtbioscoop. Daarnaast worden op het plein evenementen en activiteiten gepland die het plein tot een echt cultureel hart van Genk maken.

De vraag naar de vele mogelijkheden voor activiteiten op het plein vereisten volgens Hosper een inrichting waarbij er een “vlakke vloer” is, een obstakelvrije vloer waardoor vele invullingen en gebruik van het plein mogelijk worden. Consequentie daarvan is dat er geen vaststaand meubilair als zitelementen of verlichtingsmasten op het plein komen.

 

01-C-Mine-Genk-by-HOSPER-ph-Pieter-Kers

 

Tijdens activiteiten en vele bezoekers is het plein vanzelfsprekend een levendig en prachtig plein. Op de tijden dat er minder bezoekers zijn, er geen activiteiten op het plein zijn, en buiten de openingstijden van de omliggende functies, is het plein nog steeds bijzonder.

De randen van het plein werden bestraat met leisteen. Binnenin is een halfverharding voorzien van leisteenschilfers. Het gebruik van leisteen is een verwijzing naar het steenkool verleden. Op het platte pleinvlak werden grasfragmenten gelegd die naast geleiding ook voor verpozing zorgen.

 

genk_c-mine-22

 

Een waterspel rond de voet van de jongste schachtbok zorgt voor een feeëriek element. In werking ontstaat  een reusachtige over het plein zwevende waterwolk. In stilstand is er een waterspiegel waarin de imposante mijngebouwen gereflecteerd worden.

Voor de bijzondere LED-verlichting werd een beroep gedaan op het ontwerpbureau voor theaterverlichting Painting with Light. De meer dan duizend in de verharding verwerkte lichtpuntje geven samen met de verlichting van de schachtbokken de site een bijzonder nachtelijke dimensie.

 

Cminehosper6

 

Het ‘Single Scatter’ straatmeubilair is ontworpen door Carmela Bogman industrieel ontwerp i.s.m. HOSPER. Het is geconcentreerd in een aantal ‘wolken’ verdeeld over het plein.

 

06-C-Mine-Genk-by-HOSPER

Foto’s: HOSPER

 

Het Labyrint

Extra attractie (tot in de zomer van dit jaar) is het stalen Labyrint van het kunst- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. In Labyrint ontdekt u tal van ruimtes die u met subtiele details de omgeving vanuit nieuwe invalshoeken laten beleven.

 

Filip_9

 

labyrinth-13

 

 

De 9 andere topattracties voor landschapsarchitectuur

 

Het park der monsters in Bomarzo, Italië

Een beroemd beeldenpark uit de Renaissance, aangelegd door Vicino Pier Francesco Orsini en Pirro Ligorio

 

The-Monster-Garden3

Foto: Maura Caturano

 

Zorlu Center – Istanbul, Turkije

DS Architecture, Carve & WATG

 

Zorlu-Center_Oguz-Meric-12222

Foto: Oguz Meric

 

Dania Park — Malmö, Zweden

Thorbjörn Andersson and Sweco Architects

 

daniaPark

 

Mariahilfer Strasse – Wenen, Oostenrijk

Bureau B+B & Orso.Pitro

 

Mariahilfer-Strasse-copy-Ricky-Rijkenberg-12

Foto Ricky Rijkenberg

 

Vinterbad Brygge – Kopenhagen, Denemarken

BIG

vinterbadd_Brygge

Foto BIG – Bjarke Ingels Group

 

Cardada Viewpoint – Cardada, Zwitserland

Paolo L. Bürgi

 

cardada

Foto: Landecy

 

Velenje City Center Pedestrian Zone Promenada — Velenje, Slovenië

ENOTA

 

enota-promenada-09-river-amphitheatre1

Foto: Miran Kambič

 

Ika Meditation Spot — Csernaton, Roemenië

Batlab Architects & Studio Nomad

 

Ika-Meditation-Spot7

Foto: Bence Pásztor

 

The Infinite Bridge – Aarhus, Denemarken

Gjøde & Povlsgaard Arkitekter

 

The-Infinite-Bridge2

Foto: Aarhus I Billeder