Buxusspecialist luidt alarmbel over berichtgeving buxusmot

Zoals je wellicht meermaals hebt kunnen lezen, kwamen Buxus en de buxusmot de afgelopen jaren bijna wekelijks in het nieuws. Alle kranten en de radio- en tv-zenders hebben dit probleem uitvoerig besproken en nog steeds is het een veelbesproken probleem in de media. Volgens buxusspecialist Didier Hermans is deze berichtgeving niet altijd correct en wordt de lezer veelvuldig fout geïnformeerd. Hij nam het heft in handen en contacteerde een groot aantal groenjournalisten en -uitgeverijen. Ook wij ontvingen zijn oproep tot bewustmaking.


“Als gevolg van een negatieve berichtgeving is het gebruik en de verkoop van Buxus in België en Nederland gekelderd. In het buitenland waar het probleem op het terrein mogelijk nog erger is, wordt daar op een heel andere manier mee omgegaan en blijft de verkoop wel op peil.

Buxus is jarenlang de meest populaire plant in tuinen geweest en werd zowel door tuinarchitecten als tuinaanleggers (en ook groenschrijvers) veelvuldig geprezen en gebruikt. Zelfs de opkomst van de schimmelziekte Cylindrocladium buxicola (nieuwe naam Calonectria pseudonaviculata) kon deze populariteit niet echt afremmen. Nochtans is deze schimmelziekte vele malen moeilijker te bestrijden maar wel mogelijk.

Buxusmot
En toen kwam de buxusmot, geïntroduceerd in Europa op de grens Zwitserland/Duitsland en vermoedelijk met verpakkingshout ingevoerd. Nadat deze invasieve exoot enkele jaren ongebreideld zijn gang mocht gaan in wilde Buxus in die streek, begon de opmars in Europa via Duitsland en via Frankrijk met de gekende gevolgen.

Alle andere invasieve exoten worden bestreden maar op één of andere reden wordt deze exoot omarmd door de natuurjongens. Dit konden we ook vaststellen op ons overleg met Natuurpunt vorig jaar. Nochtans kan deze rups heel makkelijk bestreden worden met gewasbescherming en dit kan zelfs biologisch. Producten op basis van spinosad, gebruikt in de bioteelt van groenten en fruit, werken prima. In de rest van Europa, incl. Zwitserland, gebruiken ze meestal Bacillus thuringiensis, een biologisch bacteriepreparaat, maar dit is helaas niet toegelaten in België.

De mot heeft een voorliefde voor Buxus sempervirens die veelvuldig voorkomt in onze tuinen. De andere Buxussoorten lusten ze iets minder graag en vooral de Japanse soorten blijken minder lekker. Wel raar omdat deze exoot net uit deze contreien komt. Spijtig genoeg worden ook de wilde Buxus sempervirens populaties aangetast en komt ons botanisch erfgoed onder druk te staan.

De beweringen in de reguliere pers beginnen stilaan extreme vormen aan te nemen. De één na andere leugen wordt gelanceerd en na enkele keren voor waarheid aangenomen. En telkens opnieuw wordt de consument (en de hovenier) misleid en verkeerd ingelicht zodat hij een afkeer heeft gekregen van de plant Buxus. Er lijkt wel een ware verkettering aan de gang van deze mooie plant.

Informatie over buxusmot
De overheid heeft een sterke ondersteuning geboden door de financiering van het onderzoeksproject en de website www.SOSbuxusmot.be. Samen met het ILVO en het PCS met steun van het AVBS(BB) en de Landelijke gilden wordt correcte informatie over deze exoot gegeven.

Ook de website www.buxuscare.com in 4 talen geeft correcte informatie over de verzorging van Buxus.”

Didier Hermans, Buxuskweker en Buxusonderzoeker