Buxusmot ontwaakt uit winterslaap

Door het uitblijven van de winterkou is de buxusrups her en der al opgedoken. Normaal verschijnen ze pas vanaf april, maar nu zijn de rupsen vroeger dan normaal uit hun cocon gekropen. Jochem Bonte, onderzoeker bij ILVO, raadt evenwel af om de rupsen nu al met insecticiden te lijf te gaan. “Je wacht daarvoor beter tot april. Nu zal je weinig rupsen raken, omdat de meeste nog niet actief zijn.”

De buxusmot is in 2010 overgekomen uit Azië en haar larven zorgden in geen tijd voor een ravage aan de buxusplanten. Grote aantallen rupsen kunnen een volledige buxus kaal vreten, al gaat de plant er niet dood van. “Normaal is er twee keer per jaar mottenrot, in april/mei en in juli/augustus”, weet ILVO-onderzoeker Jochem Bonte. “De buxusrupsen die nu tevoorschijn komen, zijn er wel héél vroeg bij. De relatief zachte winter en de algemeen warmere temperaturen hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat ze vroeger uit hun wintercocon zijn gekropen.”


Volgens Jochem Bonte zou het vroegtijdig uitkomen van de rupsen niet betekenen dat de plaag dit jaar groter zal zijn dan anders. “Het zou wel kunnen dat er in plaats van twee generaties buxusmotten, drie generaties zullen zijn, op voorwaarde dat de temperaturen in het najaar niet te snel dalen.” Deze derde generatie zou een negatief effect kunnen hebben, maar het zou volgens de expert ook positief kunnen uitdraaien. “Als de derde generatie niet helemaal kan ontwikkelen, zal deze afsterven en zullen we dan weer minder rupsen hebben.” Er valt dus niets te voorspellen. “Alles hangt af van de temperaturen.”

Het heeft ondertussen weinig nut om de pas ontpopte rupsen te lijf te gaan met insecticiden. “Je zal weinig rupsen raken, omdat de meesten nog niet actief zijn” reageert Jochem Bonte. “Wacht nog tot april.”

SOS Buxusmot

Tips nodig om je buxus te redden? Op sosbuxusmot.be vind je tips om de rupsen te bestrijden.

Om ook in de toekomst aangepast advies te geven, zoeken we een groep van vaste contactpersonen die van april tot november wekelijks willen observeren. Daarvoor is 3 m² buxus nodig. Ben jij geïnteresseerd om één van onze waarnemers te worden? Met jouw inbreng kunnen wij betere adviezen geven aan tuinliefhebbers.

Klik hier om je aan te melden

Bron: VILT