Brussel / Tuinen in feesttooi

De CIVA Stichting – Afdeling Tuin, Landschap en Stedelijk Ecosysteem, de vroegere Bibliotheek René Pechère, organiseert op zondag 10 september 2017 voor de tiende keer ‘Tuinen in Feesttooi’. Een veertigtal privétuinen en parken in Brussel zijn dan uitzonderlijk te bezoeken.
Dit jaar bieden zijn er twee thema’s: de tuinen van Nathalie Devalée , een uitzonderlijke landschapsarchitecte; en tuinen met een rijke biodiversiteit.

website van tuinen in feesttooi.


 

Tuinen van Nathalie Devallée

• Gefluister in de muren

Deze tuin leent zich tot professionele recepties maar behoudt zijn huiselijke sfeer. Landschapsarchitecte Nathalie Devallée koos ervoor de aandacht op de witgekalkte muren te vestigen in plaats van ze te verbergen. Op regelmatige afstand staan traliewerk en bloembakken in cortenstaal. De muren benadrukken zo de langgerekte en smalle bloemperken met een grote diversiteit aan planten die ertegenaan zijn geplaatst. Op de muren zijn twee kunstwerken in roestvrij staal van beeldhouwer Jean-François Jans aangebracht, die er hun lichtweerspiegelingen op afwerpen. Als een immense parasol biedt een grote, met bloemen omringde mirabellenboom de nodige schaduw in het midden van de tuin. Het beige grind zorgt voor een zachte overgang tussen het roestbruin van de bloembakken en het wit van de muren. Nathalie Devallée vormt een heel persoonlijk, minimalistisch idioom, met materialen en rijke volumes die op speelse manier met elkaar in dialoog treden.

 

Een tuin vol rozenblaadjes

De hoge muur die de tuin omzoomt is niet geschilderd noch met klimplanten bedekt. Het is in Brussel een trend om het natuurlijk kleurenpalet van de oude bakstenen liever bloot te laten. Zowel de beplantingen als de materialen van de tuin werden gekozen in samenhang met dat rijke camaieu van terracotta. In een eigentijdse stijl speelt de landschapsarchitecte Nathalie Devallée met de oppervlakken van lichtroze grind, de geplaveide paden, de randen met watergolvingen, de bloeiende bloemperken waar enkele exotische soorten uit oprijzen. Een ideale omgeving voor de kunstenares Cécile Defforey die haar atelier heeft in het voorste huis en voor de kunstgalerij “Riva Project” die ondergebracht is in het kleine huisje achteraan dat men bereikt via de tuin. Alles is er roze, allemaal rozenblaadjes… een geslaagd geheel!

 

Op ruimtereis in een designtuin

Deze jonge tuin draait om een heldere ster. Hij lijkt met weinig middelen en effectbejag te zijn ingericht, maar hij straalt de verrassende energie uit van een voldaan gevoel en van enthousiasme. De tuin kreeg onlangs een nieuw ontwerp, naar aanleiding van de volledige renovatie van het huis. In de sobere en keurige voortuin prijkt een mooie magnolia. Via een zijpad komt men in een parkje terecht waarop een majestueus terras in blauwsteen uitkijkt en dat in twee niveaus is ingedeeld. Het eerste deel bestaat uit gevarieerde, overwegend symmetrisch aangelegde bloembedden, terwijl prachtige bomen – sommige oud, andere nieuw – achter in de tuin de aandacht trekken. De twee sculpturen beklemtonen de design-visie op de tuin. De indrukwekkende stalen bol lijkt wel een ster van licht of van schaduw – al naargelang het zichtpunt. Daaromheen wentelen zich de vele spiraalvormige stalen randen en de mooie grindcirkel aan de voet van een grote, rustgevende linde.

 

Enkele andere bijzondere tuinen

• Bruxellensis Urbanus Hortus door Jacques Wirtz

Met 163 m² is dit geen bijzonder grote tuin! Hij ligt op loopafstand van de prachtige Begijnhofkerk en is een voorbeeld van wat we tegenwoordig een ‘partnerschap’ zouden noemen tussen het OCMW van de Stad Brussel en een gezin dat zich in de jaren 70 in het hart van de wijk vestigde. De tuin ligt middenin een woonblok (tussen de Grootgodshuisstraat, de Begijnhofstraat en de Fermerijstraat), waar al ten minste twee decennia lang een grote industriehal en een autoatelier aan het vervallen waren. Het idee was om er een groene ruimte aan te leggen, meer bepaald een tuin. Waarom niet? Zo werd de renovatie van woningen extra in de verf gezet en kon men laten zien dat het altijd mogelijk is die extra stap te zetten. In dit geval ging het niet van een leien dakje. Verre van! Tussen de eerste administratieve stappen en de opening van de tuin verliepen drie jaren. In de huidige tijd is een participatieve stedelijke moestuin nog een rariteit. De nadruk wordt gelegd op een ideaal van schoonheid, van volmaaktheid en van gratis deelname. Dat streven is mogelijk gemaakt dankzij de enthousiaste medewerking van architect Jacques Wirtz, die zich bewust was van het belang van dit gebaar voor de toekomst van de Europese stad. Het plan en de aanleg van de tuin schrijft zich in de traditie van de klassieke tuinen op weg naar een diepere urbaniteit. Elk jaar komen de bezoekers « van ‘Tuinen in Feesttooi’ » er tot rust.

 

Een werk van de Amerikaan Dan Kiley

De Amerikaanse landschapsarchitect Dan Kiley (1912-2000) wordt gerekend tot de belangrijkste tuinarchitecten van de 20ste eeuw. Zijn rijke en geslaagde oeuvre is overal ter wereld te vinden (USA, UK, Frankrijk, Japan,…). Brussel is er fier op een van zijn belangrijkste ontwerpen te huisvesten in de privébinnenplaats van de gebouwen van AG-Insurance. De tuin op tegels die hij er creëerde en die meestal voorbehouden is voor het personeel, zal uitzonderlijk open zijn voor het publiek. Hier vindt men de kenmerkende syntaxis van de Amerikaanse meester: ritme, pergola, spel van water en textuur, harmonie. De combinatie van een sterke en hedendaagse geometrie met natuurlijke, zelfs wilde elementen, geeft het werk een indrukwekkende poëtische volheid die zich overal onderscheidt.

 

Het zwembad van de Boghossianstichting door Michel Polak

Sommigen zullen zeggen dat er op dit adres helemaal geen tuin is. Maar de stijl en de geschiedenis van de Villa Empain zijn zeker de omweg waard, net zoals de inrichting van de buitenruimte met haar monumentaal verhoogd zwembad omringd door een pergola, claustra en het gebladerte van het Terkamerenbos. Het voor Brussel unieke Art Déco architecturale geheel uit 1934 werd volledig gerestaureerd door de Boghossianstichting in 2010 en creëert op voorbeeldige wijze een eenheid tussen binnen en buiten. Het gebouw en het zwembad zijn omringd door een tuin verfraaid door hedendaagse sculpturen. De Boghossianstichting – Villa Empain, centrum voor kunst en dialoog tussen de oosterse en de westerse culturen, stelt ook tegen betaling de expo Mondialité voor. Rondleidingen elk half uur tussen 11u-13u en tussen 13u30-17u

 

De tuin van de vriend Carême door Maurice Carême en Charles Van Elst

Andrée Sodenkamp, Jean Tordeur, René Verboom, Charles Bertin, Jean Mogin, Luc De Decker, Marcel Delmotte, Félix De Boeck, Akarova, Henri-Victor Wolvens, Léon Navez, Roger Gobron, Rodolphe Strebelle, Lismonde, Roger Somville, Paul Delvaux … Hier woonde Maurice Carême en hier kwamen zijn vrienden bijeen: dichters, schilders, Belgische kunstenaars van divers pluimage. Hier in dit kleine witte huis dat in 1933 werd gebouwd door de architect Charles Van Elst in de stijl van de Vlaamse begijnhoven, dezelfde die ook het Huis van Erasmus (tuin nr.15) restaureerde. Toendertijd was het platteland nog overal en pas na de oorlog werd het kleine huis opgeslokt door de stad. De tuin is net zo eenvoudig, bloemrijk en natuurlijk als de poëzie die Maurice Carême schreef onder zijn appelboom. In 1978 werd deze plek een museum. Wij nodigen u toch uit om u onder te dompelen in de gedichten die op deze zalige plek zullen worden voorgedragen.

 

De tuin van de Parador door Jacques Dupuis

In 1947 ontwierp de architect Jacques Dupuis voor zijn broer Paul-Victor het gebouw van de Parador (Castiliaans woord voor “halte”), een gebouw dat voor sommigen een van de eerste grote naoorlogse bouwwerken in België is. Hij maakte daarbij gebruik van een systeem van organische samenstelling dat hij vaak herhaalde, van schuin geplaatste muurschermen en een verlenging van de architectuurlijnen van binnen naar buiten toe. Aan de kant van de tuin geven een Spaans geïnspireerde stenen toren en gewitte muren het geheel een zuiderse tint. De tuin die zeer moderne met meer pittoreske aspecten (alpiene tuin, rivier van azalea’s, fontein en mozaïek…) combineert, doet het gebouw alle eer aan.

 

Een pareltje … door Dominique Eeman

Gepassioneerd door tuinen en beïnvloed door de tuinkunst van weleer hebben de eigenaars en hun architect, Dominique Eeman, een uit gepuurde synthese ontworpen van de typische grammatica van de Belgische tuinen. Meer nog dan de woorden of de ideeën, valt de harmonie van de syntaxis en de correcte interpunctie op. Een boomgaard, een moestuin, een serre, een vijvertje, pad van klinkers, een ‘groenkamer’, een pergola, brede trappen en een prieeltje: alle elementen zijn aanwezig. De rijkelijk aanwezige buxushagen in bol- en golfvorm verlenen het landschap een glooiend ritme en een verrassend kalme en stralende volwassenheid.

Vooraf inschrijven

De toegang tot deze tuinen is de hele dag gratis. U moet zich individueel inschrijven om de tuinen te bezoeken en in het bezit zijn van de toegangsbadge die u wordt bezorgd samen met de bevestiging van uw inschrijving.

internet, per brief aan CIVA Stichting (Kluisstraat 55 1050 Brussel) en per fax (02 649 73 95).

Geen inschrijving per telefoon. Afhankelijk van de beschikbare plaatsen ontvangen de ingeschreven personen een bevestiging van de plaats, het uur van het bezoek met het logo van het evenement. Opgelet, per persoon zijn er maximaal 8 inschrijvingen mogelijk.

tuineninfeesttooi.bvrp.net