Brussel / Ontdek 18 private tuinen van Garden Tales Weekend #4

Tijdens het weekend van 22 en 23 september 2018 kunt u in Brussel 18 private tuinen bezoeken tijdens het Garden Tales Weekend georganiseerd door CIVA.

 


Bruxellensis Urbanus Hortus

Ateliers, magazijnen, garages verrommelden de binnenkant van een gebouwenblok dat de Stad na de afbraak van het Begijnhof liet optrekken (jaren 1820). Dankzij de renovatie van de woningen (openbare én particuliere sector) kwam er een kentering in het gebruik van die zo goed als verlaten ruimtes. In overleg met het OCMW legt de familie Schoonbrodt-Clotuche een tuin aan. Jacques Wirtz schenkt het plan, ter ondersteuning van de renovatie van Europese steden.

Begijnhofstraat, 7 – 1000 Brussel

Zaterdag 22 en zondag 23 september, van 14 tot 18u

 

Vijf getemperde perken
Deze ommuurde traditionele Brusselse tuin is op een slimme manier onderverdeeld in vijf zones met elke een eigen sfeer. De Witte tuin, ontworpen door Madame de Villenfagne, is een ware symfonie van bloemen en gebladerte. De strakheid van de bloembedden wordt getemperd door de bedwelmende geuren van de tuinen van weleer.

Albertlaan, 128 – 1190 Brussel

Zondag 23 september van 14 tot 18u

 

Ten Wijngaerdberg

De tuin van dit huis bevindt zich ter hoogte van de kelder. Op de verdieping biedt een balkon meer leefruimte aan de eigenaars. Landschapsarchitect Floris Steyaert zorgde voor een sterk architectonisch gebaar, dat contrasteert met het organische karakter van de planten.

zaterdag 22 en zondag 23 september van 14 tot 18u

Gédéon Bordiaustraat, 30 – 1000 Brussel

 

Een tuin als verlengstuk van het huis

Marguerite Ferry ontwierp deze ruimte als een verlengstuk van het huis, waarvan het een onlosmakelijk onderdeel is geworden. De materialen zorgen samen met de begroeiing en vormen voor een elegante compositie, die wordt onderbroken door een waterstraal.

zaterdag 22 september, van 10 tot 13 en van 14 tot 18u

zondag 23 september, van 10 tot 13u.

Robert Goldschmidtsquare, 55 – 1050 Brussel

 

Over water op de Armand Steurssquare

Ter verheerlijking van het werk dat burgemeester Armand Steurs verzette om in 1899 het water van de Bocq tot in Brussel te brengen, ontwierp architect Eugène Dhuicque een plantsoen met fonteinen. Deze uitzonderlijke art-decotuin uit het interbellum vertelt u het verhaal van de watervoorziening in Brussel. Tentoonstelling van monumentale sculpturen op de grasperken.

Zaterdag 22 en zondag 23 september, van 10 tot 13 en van 14 tot 18u

Armand Steurssquare, Steurs Monument – 1210 Brussel

 

Een tuin vol rozenblaadjes

Landschapsarchitecte Nathalie Devallée speelt met oppervlakken van roze grind, geplaveide paden, borders met aquatisch aandoende rondingen en perken vol bloemen. De ideale werkomgeving voor kunstenares Cécile Defforey, van wie het atelier op de tuin uitgeeft.

Tenbosstraat, 124 – 1050 Elsene

Zondag 23 september van 10 tot 13u en van 14 tot 18u.

 

Waterfestijn

Deze in zijn geheel tot waterpartij omgetoverde stadstuin is zowel op de Antwerpse dierentuin als op Japanse tuinen geïnspireerd. De unieke tuin biedt tal van verrassingen: nadat je hem via een grot hebt betreden, kun je luisteren naar een waterval.

zaterdag 22 september, van 10 tot 13u en van 14 tot 18u

Paul Lautersstraat, 29a – 1050 Brussel

 

Waar komt ons drinkwater vandaan?

Het paviljoen van het waterreservoir in Elsene is door Joseph Poelaert ontworpen in 1855, toen de eerste drinkwatervoorziening in Brussel werd ingehuldigd. Het paviljoen opent uitzonderlijk zijn deuren: dé gelegenheid om te weten te komen hoe het water sinds de Belle Epoque naar onze kranen vloeit.

zaterdag, 22 september, 10 tot 13u

Kloosterstraat, 9, 1050 Elsene

 

Natuurlijke schuilplaats van het eerste uur

In deze tuin vindt men zowel aangelegde als spontaan groeiende bloemen en planten. Een klein paradijs van biodiversiteit. In deze oase van rust, die in 1992 een Natagora-keurmerk kreeg, groeit alles in overvloed, zodat zowel de eigenaren als de vogels er voldoende lekkers vinden om te eten. Er zijn smulpauzes voorzien om producten uit de tuin te proeven.

zondag 23 september van 10 tot 13u en van 14 tot 18u

Rondleidingen om 10, 11.30, 14 en 16 u.

Soetkindreef, 58 – 1070 Brussel

 

Een klein meesterwerk

Landschapsarchitect Dominique Eeman laat in deze tuin een ware synthese zien van de Belgische tuinbouwtraditie. Samen met de gepassioneerde eigenaars realiseerde hij een foutloze compositie. Dankzij de structuurelementen en de perfecte kunnen we genieten van een tegelijk rustige en zinderende tuin.

zaterdag, 22 september van 10 tot 12u en van 14 tot 16u.

Vronerodelaan, 84 – 1180 Bruxelles

 

Een landelijke tuin te Neerpede

Het Groen en Blauw Huis opent de deuren van zijn rijke tuin, die het water en de groene ruimte in de stad met elkaar verbindt. Deze educatieve tuin hecht meer belang aan het behoud van de biodiversiteit dan aan een formele structuur, wat een prachtig bosrijk resultaat oplevert.

zondag 23 september, van 10 tot 13u en van 14 tot 18u

Ketelstraat, 1A, 1070 Brussel

 

Goede lucht

Dit indrukwekkende complex met zeven hectare aan kassen, werkplaatsen en teeltgebieden wordt door het Institut Redouté-Peiffer beheerd om toekomstige tuinbouwers op te leiden. Deze themadag biedt professionals en amateurs de kans met elkaar van gedachten te wisselen.

zaterdag 22 september van 10 tot 13u en van 14 tot 18u

Appelboomstraat, 101, 1070 Brussel

 

COOP – Landschap en water

Kom luisteren naar de geschiedenis van de Brusselse waterwegen. Dromen over een open rivier voor onze stad. De grote lijnen van de geschiedenis reconstrueren en de waterproblematiek in de stad beter begrijpen. Neem gerust papier en verf mee om kleur te geven aan je wildste ideeën!

zaterdag 22 september, van 10 tot 17u

Demetskaai, 23 – 1070 Brussel

 

De tuin van Le Parador

Deze door architect Jacques Dupuis ontworpen modernistische villa geldt als een van de eerste belangrijke naoorlogse bouwwerken in België. De tuin combineert zeer moderne aspecten met meer pittoreske kenmerken en laat het gebouw prachtig tot zijn recht komen.

zondag 23 september om 10u, 11u30, 14u30 & 16 u.

L. Jasminlaan, 297 – 1150 Brussel

 

Het park van de Zusters van de Eucharistie

Het park van de nonnen, gelegen op een heuveltop in Bosvoorde, is beschermd omdat het voor de regio heel zeldzame biotopen herbergt. De ooit zo talrijke hoogstamboomgaarden, weides en dreven met tamme kastanjes zijn uit het stadsgezicht verdwenen, behalve dan in dit majestueuze 19de-eeuwse park.

zondag, 23 september 10 tot 13u

Leopold Wienerlaan, 26 – 1170 Brussel

 

Een goed bewaard geheim

Laat je verrassen door de deze tuin die Nathalie Devallée recent op een betonplaat aangelegde, achter een appartementsgebouw. Het eerste deel bestaat uit symmetrische bloembedden, terwijl achterin mooie bomen boven een poëtisch dalletje uittorenen.

 

zondag 23 september, 13 tot 15u

Floridalaan, 26 – 1180 Brussel

 

Getrapte tuin

Deze tuin ligt aan een hoge, overheersende dijk. Nathalie Devallée voegde er wat dynamiek aan toe door hem in drie lagen op te delen, met telkens verschillende planten. De drie verdiepingen sluiten naadloos aan op de aangrenzende tuin, met midden in het gazon een sterke grafische grindtekening.

zondag, 23 september, 16 tot 18u

Geleytsbeekstraat, 14 D – 1180 Brussels / « Clos de Belvoir »

 

Voor alle tuinen moet u zich vooraf inschrijven op de website van CIVA.