Brussel / Garden Tales & Tours

Tijdens de weekends van 11-12, 18-19 en 25-26 mei organiseert CIVA rondleidingen in een aantal bijzondere Brusselse begraafplaatsen, tuinen en parken. U moet zich wel vooraf inschrijven.

 


11-12 mei – Begraafplaats van Elsene
Boondaalsesteenweg, 478 – 1050 Elsene

Deze begraafplaats van 1877 bevindt zich in een tuin vol imposante bomen. Tussen mausolea, graven van notabelen en beroemde kunstenaars, nodigen wij u uit om de ambachtelijke knowhow te ontdekken in het gezelschap van Marie De Belder, steenhouwer, die je kennis zal laten maken met de onderhoudstechnieken en herwaardering van grafmonumenten.

Jullie kunnen ook alle gangen, ronde punten en lanen met bomen ontdekken tijdens een rondleiding over de geschiedenis van de begraafplaats.

 

12 mei – Begraafplaats van Verrewinkel in Ukkel
Eikenboslaan 125, 1180 Ukkel

Met een oppervlakte van bijna 10 hectare, te midden van 15 Natura 2000 sites, met de Kauwberg dichtbij, het  plateau Engeland en het Sauvagèrepark, is de begraafplaats van Verrewinkel  een belangrijke component van het groene Brusselse netwerk. Hoe ontwikkel of onderhoud je deze plaats vol herinneringen? Hoe creëer je een gastvrije plek voor bezoekers, vriendelijk voor de natuur en met minder pesticiden?

Erkend door het label « Natuur Netwerk» door Natagora, heeft deze Ukkelse begraafplaats zich resoluut gericht op een speciaal management om zijn opmerkelijke natuurlijke erfgoed te behouden. Men vindt er 155 soorten spinnen en gazons, wat deze plaats bijzonder gunstig maakt voor het behoud van onze Brusselse biodiversiteit.

 

12 mei – Begraafplaats van Brussel
Eversestraat 4, 1140 Evere

Deze begraafplaats van 38 hectare, heel vernieuwend in haar tijd, presenteert een landschapspark met grote lanen en slingerende paden aan haar bezoekers. Loop in de voetsporen van de ontwerper, landschapsarchitect Louis Fuchs en ontdek de geschiedenis samen met een historicus en een landschapsarchitect.

 

12 mei – Begraafplaats van Dieweg in Ukkel
Dieweg 95, 1180 Ukkel

De begraafplaats van Dieweg is een van de ongewone plekken die de Brusselse regio rijk is. De plek werd verlaten in 1945, en geklasseerd in 1997, en is nu erkend als een groene zone met een belangrijke biologische waarde. Zo is de begraafplaats van Dieweg na verloop van tijd een toevluchtsoord geworden voor ongelooflijke botanische diversiteit die insecten, vogels en kleine knaagdieren aantrekt. Hier en daar bekruipt de weelderige vegetatie indrukwekkende grafmonumenten, die het geheel een mysterieuze en romantische sfeer

 

12 mei – Bustour met uitleg over de geschiedenis van de Brusselse begraafplaatsen


Begraafplaatsen zijn heel interessante plekken omdat ze geschiedenis, kunst en de sociologie van een stad combineren. Ze bewaren sporen van een ver verleden, die de steeds veranderende stad neigt te wissen. Deze bustour  presenteert een zoektocht naar dit erfgoed, dat soms verdwenen is, of soms nog steeds aanwezig is (verloren in het stedelijke doolhof of geplant in groene ruimten).

De bustour laat u de unieke geschiedenis van de begraafplaatsen ontdekken, van gedeeltelijk verdwenen begraafplaatsen, gelegen binnen de oude middeleeuwse muren, maar ook van de begraafplaatsen aan de rand van de stad. Verschillende stops worden voorgesteld zoals een bezoek aan de begraafplaats van Vorst of aan de begraafplaats van  St Gillis in Ukkel…

 

18 mei – De Tuin van Erasmus
Formanoirstraat 31, 1070 Anderlecht

In 1521 komt Erasmus naar Anderlecht om een manuscript van het Nieuwe Testament raad te plegen. Een kort maar vruchtbaar verblijf, die waarde gaf aan deze woning uit het einde van de vijftiende eeuw, doorgegeven aan het nageslacht onder de naam van het huis van Erasmus. De tuin die René Pechère samengesteld heeft in de ingesloten ruimte van het huis bewaart de herinnering van het bezoek van de humanist aan Brussel. De kloostertuin straalt de geest van de Renaissance uit, de tuin van de zieken, of de bedden op de pleinen, zijn versierd met geneeskrachtige planten en kruiden. In 2000 ontwierp landschapsarchitect Benoît Fondu, rond de kloostertuin, de Filosofische tuin, waarvan de bladvormige bloembedden elk een botanisch staal bevatten van de landschappen die Erasmus tijdens zijn reizen doorkruistte.

 

18 mei – Park van Vogelzang
Mijlenmeersstraat, 1070 Anderlecht, langs de Vogelzangbeek, aan de achterkant van het Erasmus ziekenhuis

Het Erasmus ziekenhuis ontwierp dit meditatief gezondheidsparcours, in samenwerking met Brussel Leefmilieu, het eerste in Brussel, gelegen in een natuurlijke omgeving en toegankelijk voor het grote publiek. Ze stelt technieken voor om stress te controleren en te mediteren. Dit welzijnsparcours is ontworpen met als doel de mogelijkheid te bieden om met deze technieken te experimenteren, om een ​​moment van welzijn te vinden, naar het lichaam te luisteren in harmonie met de omringende natuur.

De aanwezigheid van een doctoraatsonderzoeker, meditatieleerkracht (Faculteit Motoriteitsvaardigheden, ULB) geeft u de mogelijkheid om te experimenteren aan de 8 stops van het parcours en de verschillende facetten te ontdekken. Daarnaast kan u ook de natuurlijke rijkdom van de plek ontdekken, met of zonder een natuurgids.

 

18 mei – Zintuigentuin van Neerpede
187, Neerpedestraat, 1070 Anderlecht

Een handicap, welke dan ook, is vaak een onthulling om het ongelofelijke geluk van het leven in het hart van de natuur te realiseren. Zich afvragend of de afwezigheid van een handicap niet leidt tot een zekere wegkwijning van de zintuigen, een ander soort handicap …

Vanuit dit opzicht is de zintuigentuin van Neerpede een gemeenschappelijk park toegewijd aan de vijf zintuigen, aan de wilde natuur en de vriendelijkheid (label Natagora). Het park is toegankelijk voor iedereen, en heeft de nodige faciliteiten zodat slechtzienden, blinden, bejaarde mensen, en kinderen zich er welkom en veilig voelen.  Gelijkvloerse ruimtes, oriëntatiepunten in braille, viertalige audiogidsen om de geurige plantages, natuurlijke prairie, verfrissende drankjes te ontdekken … alle smaken zijn aanwezig om deze creatie tot een succes te maken!

 

18 mei – Tuin van Sint-Alexius
Gewijde-Boomstraat 102, 1050 Elsene

Een tuin is niet alleen een plek die is ingericht en verfraaid met planten die aangenaam zijn om naar te kijken … het is ook de uitdrukking van de innerlijke wereld, een plek waar utopieën zichtbaar worden, de geometrieën van de wereld, de weemoed … Dit is zo sinds het begin van de geschiedenis van tuinen. De St-Alexius Garden, beheerd door de VZW KAOS (KunstAtelier OpperStraat), is een prominent voorbeeld. De tegenstelling tussen schaduw en licht, chaos en orde, verbonden door een smalle doorgang onderwater … De ontwerpers van de tuin hebben gespeeld met de symmetrie van de plek en onderlijnen de therapeutische weg, tussen de schaduw van het berkenbos en de helderheid van het gedicht in beweging. De dialoog tussen het innerlijke en het uiterlijk is mogelijk door de aanwezigheid van een waterspiegel, zoals met onze huid. Het ontstaan van het project weerspiegelt de uitkomst van een echt groepswerk, enkele weken van introspectie die een bijzondere waarde geven aan de tuin.

 

18 mei – De tuin van zintuigen en geuren
Zuidlaan 142, 1000 Brussel

Dichtbij de Hallepoort biedt de eerbiedwaardige Société Royale de Philanthropie, ontstaan in 1828, een gevoelenslandschap aan voor blinden en mensen met een beperkte mobiliteit. De creatie, ingehuldigd in 1999,  van Dominique Baerten, toen student aan de Arthur Haulot school voor tuinbouw, en ondersteund door de Belgian Flower Arrangement Society, ontving de prijs Grosjean de la Société Royale Linnéenne et de Flore. Door een verrassende combinatie van geurige soorten, waaronder rozenstruiken zonder doornen, laat de tuin van geuren een veilige wandeling mogelijk die ​​alle zintuigen prikkelt.

 

18 mei – Therapeutische tuin van het Molière ziekenhuis
Marconistraat 142, 1190 Vorst

Deze therapeutische tuin wil een overgangsplek zijn tussen de hospitalisatie en de terugkeer naar huis. Meer dan enkel een bron van zuurstof voor de patiënten, is de tuin ook een hulpmiddel bij de revalidatie. De ontwerper heeft een pad geïntegreerd om de patiënten te helpen opnieuw vertrouwd te raken met de externe omgeving, die soms als een probleem wordt ervaren, zoals voetpaden, trottoirs, trappen, hellende paden of grindpaden …

De patiënten dragen bij aan de tuin door hun handen uit de mouwen te steken tijdens het moestuinieren, maar ze kunnen ook hun vijf zintuigen stimuleren op verschillende plekken van de tuin.

Ontmoeting met de leden van het therapeutisch team van het ziekenhuis en Laurent Dabomprez, landschapstuinier, en ontwerper van de tuin waarvoor hij een gouden medaille oftewel de juryprijs heeft gekregen bij de wedstrijd van ondernemer van de tuin in Wallonië in 2018.

 

19 mei – Koning Boudewijnpark, Jette
Laarbeeklaan 145 – 1090 Jette

We nemen de tijd voor een pauze van onze dagelijkse bezigheden om een dag te beleven die verbindt: er worden verschillende activiteiten aangeboden, zoals een workshop weven met wilgentakken gegeven door kunstenares Karine, die onverwachte natuurlijke creaties maakt. Met de takken van deze boom zullen we kleine neststructuren maken, gewijd aan contemplatie maar ook geschikt voor kinderspelletjes!

Met de plastische kunstenaar Sander Tas verbinden we de bomen om een gekleurd labyrint van textiel te creëren, gemaakt uit gerecupereerd materiaal. Op die manier nemen we ook de tijd om onze afvalberg en de herwaardering van afval in vraag te stellen.

Pauline de weefster leert je in een workshop hoe je een bal van wol kunt maken, van vacht tot draad.

Christie laat je plantaardige verfmiddelen en traditionele verftechnieken ontdekken.

Het gevierde œuvre van Jean Giono, ‘de man die bomen plantte’, wordt jullie verteld door Luc en Hélène.

De hele dag lang worden rondleidingen gegeven om alle aspecten van het park te ontdekken: de vogels, bomen of de verstedelijking van de wijk.

Om de dag af te sluiten laat Roxanne je proeven van haar gastronomische creaties op basis van wilde planten.

 

25 mei – PermaFungi
Havenlaan 86C/99, 1000 Brussel

Circulaire economie, het is mogelijk! PermaFungi is hier een opmerkelijk voorbeeld van. In de kelders van PermaFungi produceert men met koffiedik die opgehaald werd met de fiets oesterzwammen, heel veel oesterzwammen zelfs: 1 ton per maand! en met de overschot, 10 ton biologische meststof. De paddenstoel heeft niet enkel voedende waarden, maar het is ook een materiaal waarvan we het potentieel beginnen herontdekken vanuit verschillende opzichten. Kom de interessante wereld van paddenstoelen ontdekken met dit innovatieve project! Jullie zullen ook de mogelijkheid hebben om je eigen paddenstoelkweekset te maken!

 

25 mei – Refresh-xl
Italiëlaan 26, 1050 Elsene

Refresh-xl is een laboratorium voor sociale innovatie en stedelijke veerkracht. Deze solidaire buurtkantine stelt een sociaal-professioneel integratieproject in de keuken voor terwijl het deel uitmaakt van de Goodfood-strategie die het publiek wil sensibiliseren over duurzame voeding en stedelijke landbouw. Dit gebeurt, onder andere, door tuinieren die het esthetische, de biodiversiteit en de productiviteit vooropstelt. Deze aanpak van planten gebeurt in hun stadstuin in de boomgaard van Italië, beide gelabeld ‘Natuur Netwerk’ door Natagora. Kom dit mooi project ontdekken tijdens een bezoek aan het restaurant en de boomgaard. Om het bezoek af te sluiten wordt er een kleine snack aangeboden.

 

25 mei – Hof ter Musschen
Kruising Woluwedal en de Hippokrateslaan 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Gelegen in het Westen van Brussel op de rechteroever van de Woluwe, verschijnt deze halfnatuurlijke plaats, Hof ter Musschen, als een groene omgeving van enkele hectares te midden van een dichtbebouwde zone. Het is een overblijfsel van het platteland, dat 150 jaar geleden nog velden, weiden en bossen had zover het oog rond de hoofdstad kan zien, hier en daar onderbroken door een indrukwekkend Brabantse boerderij.

De site, gedomineerd door de seculiere boerderij genaamd « des Moineaux » (« ter Musschen » in het Nederlands) en zijn windmolen, is heel divers, bestaande uit een boomgaard, tuin, natte en droge weiden, holle weg, bos, rivier,  die de rijkdom en het belang voor de fauna en flora illusteren. Het is een oase van rust en biodiversiteit, een rustplaats voor trekvogels.

Hoe deze kleine natuurparel zijn boerderij beschermde door de eeuwen heen en de moderne tijd trotseert? Hoe ze te beschermen en behouden in tijden van urbanisatie? Dit verhaal en de uitdagingen, na het winnen van Belgische Landschapsaward in 2014, worden verteld op zaterdag 25 mei 2019.

 

26 mei – Tuin Conesa
Oude Molenstraat 150, 1180 Ukkel

Verkiest u rechte lijnen of welvingen in uw tuin? Inheemse of exotische planten? Laat u onkruid toe? In deze privé tuin, die het label ‘Natuur Netwerk’ van Natagora draagt, is er keuze genoeg: snijplanten, maaigebieden, landelijke of gecontroleerde  hoekjes … De vijver ligt naast de moestuin en de boomgaard … voedende tuin …

 

26 mei – Agro-ecologisch park van de Kleine Zenne
Henegouwenkaai 41/43 1080 Molenbeek

Dit project, opgestart in 2014 door de Duurzame Ontwikkeling van de gemeenschap Sint-Jans- Molenbeek samen met atelier Groot Eiland, combineert stedelijk tuinieren (1300 m² moestuin) en natuur in de stad (700m² ecologische tuin). De tuinbouwfunctie, in de handen van Atelier Groot Eiland, baseert zich op een sociaal geëngageerde economie die professionele volwassenen wil betrekken. Het moestuinproject is op een slimme manier verbonden met andere activiteiten van de organisatie (restaurant Belmundo, broodjeszaak Bel’O, kruidenierswinkel Food Hub). Bovendien versterkt het ecologische karakter van de site de ecosystemische functies in een dichtbevolkt stedelijke weefsel (afkoeleiland, infiltratie, waterbehoud, waardering van fauna en flora…). Een compleet project dat ecologie, economie en het sociale combineert en dat aansluit op de noden van deze tijd in Molenbeek. De medewerkers van het project leggen jullie hun werkwijze uit tijdens een bezoek, met aan het einde enkele verkwikkende drankjes.

 

26 mei – Peas and love

Arianelaan 15, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Met Peas & Love kunnen jullie genieten van een stukje natuur in het midden van de stad, en deel uitmaken van Urban Farmers. De boerderij laat jullie toe een perceel van een moestuin te huren vlakbij huis, en zelf geteelde producten te eten zoals op het platteland. Supervers, lokaal, seizoensgebonden, biologisch, jullie fruit en groenten hebben de echte smaak van natuurlijke en simpele producten. We nodigen jullie uit dit stukje platteland in de stad te ontdekken maar ook om een cursus te volgen waarmee je compost kan maken op je appartement.

 

26 mei – Chant des Cailles
Kwartellaan, 1170 Watermaal Bosvoorde

De VZW La Ferme du Chant des Cailles  is een stedelijk landbouwproject, participatief en ecologisch, gelegen in Watermaal Bosvoorde, in het hart van  de stadstuinen Le Logis et Floréal.

De boerderij combineert projecten van inwoners met professionele projecten om duurzame voeding toegankelijk te maken voor iedereen, terwijl ze een goed inkomen produceren voor de producenten. Een samenwerking die verandering brengt, nieuwe solidariteit creëert, en nieuwe vormen van democratie en zelfbestuur onderzoekt.

Ontdek dit project tijdens een bezoek aan de boerderij en zijn omgeving. Om af te sluiten ontvangt de schaapskooi jullie voor een degustatie van de heerlijke boerderijproducten (kaas, brood, groenten, appelsap).

 

De bezoeken zijn gratis, maar vooraf inschrijven is nodig.

Meer info op de website van CIVA.