Brussel / ‘Garden Tales’, groene geheimen in de stad

Op drie weekends in mei ontdek je tijdens Garden Tales een aantal van Brussels’ best bewaarde groene geheimen. Uitzonderlijke begraafplaatsen, absoluut te ontdekken culturele plekken in de stad en tot de verbeelding sprekende privétuinen, in een hedendaagse én een klassieke versie. Rondleidingen, concerten, kookateliers: het programma is even gevarieerd als de plekken waar je terechtkomt.

Weekend 1: Begraafplaatsen
Op 12 en 13 mei focust Garden Tales op een reeks prachtige begraafplaatsen.


BEGRAAFPLAATS LAKEN

Zondag 13 mei 2018 — wandeling begraafplaats van Laken om 14u30
Gids: Linda Van Santvoort
Start: ingang van de begraafplaats – Onze-Lieve-Vrouwvoorplein – 14u30.
Duur: 2u30
Taal : Fr- Nl – max. 25 personen
Toegang – Bus : 53 Halte: Kunstenaars – Tram : 62, 93 Halte : Prinses Clementina

Deze begraafplaats wordt ook wel het kleine « Brusselse Père Lachaise » genoemd. En volkomen terecht, want het grafpatrimonium is indrukwekkend: een waar museum voor funeraire kunst in openlucht met indrukwekkende grafgalerijen die bovendien net zijn gerestaureerd. De begraafplaats mag dan wel een beperkt aantal bomen hebben, toch is ze ook op het vlak van vegetatie bijzonder met haar grote diversiteit aan hagen, paadjes, rooilijnen en alleenstaande bomen. Zo staat er een prachtige treures die een heel deel overschaduwt en deze uitzonderlijke begraafplaats doordrenkt met een mysterieus romantisme. Via de lange reeks van bekende persoonlijkheden die er hun laatste rustplaats vonden zoals Fernand Khnopff, Marie Pleyel of Joseph Poelaert is een bezoek aan de begraafplaats van Laken tegelijk een tocht door de geschiedenis van ons land. Een bezoek aan het atelier van de beeldhouwer gespecialiseerd in grafsculptuur Ernest Salu en aan deze buitengewone begraafplaats wordt aangeboden door de vzw epitaaf.

BEGRAAFPLAATS JETTE

Zondag 13 mei 2018 wandeling op de begraafplaats van Jette, van 10u30 tot 15u00.
Gids: Eric Demarbaix
Taal: Fr
Duur: 2u
Start: Kardinaal Mercierplein
Parkeerplaats aan het station van Jette, Dupréstraat
Toegang: Tram 19, 51 en 62 – Bus 53 – Metro Simonis en tram 19 richting Kardinaal Mercierplein

Sinds de reorganisatie van de begraafplaatsen in het Brussels Gewest, aan het einde van de 18de eeuw, zijn ze constant geëvolueerd. Verplaatst, opgeslokt onder de stenen, soms bewaard, dan weer uitgebreid: deze plaatsen van herinnering bewaren ontelbare sporen van de sociale en culturele geschiedenis van onze steden. Eric Demarbaix onthult, vertrekkend van aan de Sint-Pieterskerk tot bij de zware omheining van de begraafplaats van Jette, duizend en een verhalen en anekdotes die de stenen hem hebben toevertrouwd.

BEGRAAFPLAATS SCHAARBEEK

Zondag 13 mei 2018 wandeling op de begraafplaats van Schaarbeek om 13u30.
Gidsen: Bénédicte Verschaeren en Marie-Hélène Quoirin (Arpayge)
Start: Ingang begraafplaats, Eversestraat 4 – 1140 Evere
Duur: Ongeveer 2u
Taal: Fr
Toegang – Bus 69,80. Halte: Jules Bordet – Bus 63, 66 Halte: Duiveltjes

De bekende landschapsarchitect René Pechère stond, aan het begin van de jaren ’50, de gemeente Schaarbeek bij in het ontwerp van haar nieuwe begraafplaats. Die bevindt zich aan de grenzen van de gemeenten Evere en Sint-Stevens-Woluwe. Hij liet zich inspireren door de mooiste Europese voorbeelden om een begraafplaats-park te ontwerpen van een twintigtal hectaren. Vergezeld door een landschapsarchitect (www.arpayge.com) en een gepassioneerde gids, word je gecharmeerd door dit architecturaal geheel waar je, in de schaduw van de tulpenbomen en Japanse kerselaars, het pad kruist van bekendheden als René Magritte, Louis Bertrand, Gabrielle Petit, Andrée De Jonghe en vele anderen.

BEGRAAFPLAATS GANSHOREN

Zondag 13 mei 2018 wandeling op de begraafplaats van Ganshoren om 14u00.
Gids: Ines Trepant
Start : Ingang begraafplaats – Kerkhoflaan, 1083 Ganshoren
Duur : 2u (20 personen max.)
Taal : Fr
Toegang : Bus 84, 87 – Halte Lowet

Het ritselende grind tijdens een rouwstoet, de tegels tussen de graven, de kleine steentjes langs de grafstenen, … De minerale en “verzorgde” aanblik van heel wat begraafplaatsen is vaak het resultaat van het overmatig gebruik van pesticiden. Niets van dat alles hier! De oude begraafplaats van Ganshoren, in ongebruik sinds 1976, heeft het mysterieuze en romantische gelaat van een verlaten begraafplaats. In dit kleine groene hoekje overwoekert de natuur de herinneringsmonumenten. De wildgroei raakt zo verweven met de monumenten, met het verdriet van de plek, en geeft zo een intrigerend en mysterieus totaalbeeld. Het smekende verdriet ruimt plaats voor de ontdekking, de verrassing, de vervoering, …

BEGRAAFPLAATS BRUSSEL (GELEGEN IN EVERE)

zaterdag 12 mei 2018 wandeling begraafplaats van Brussel om 14u – Gids: Colette Lamarche
zondag 13 mei 2018 wandeling begraafplaats van Brussel om 10u30 – Gids Colette Lamarche
Taal: Fr (20 personen)
Duur: 2u
Start: Ingang begraafplaats – Eversestraat 4, 1140 Evere
Parkeerplaats op de parking
Toegang – Bus : 63 – 66 – 80 Halte : Begraafplaats van Brussel

In 1874 groeide het idee om één, grote Brusselse begraafplaats te ontwerpen als antwoord op de demografische groei van de stad. Drie jaar later wordt deze begraafplaats van 38 hectaren, die totaal nieuw is qua concept en op vele vlakken de tegenpool van de begraafplaats van Laken, geïnaugureerd door Jules Anspach. De bezoeker ontdekt een landschapspark met brede lanen en kronkelige paden. Het is de laatste rustplaats voor de Brusselaars en heel wat bekenheden: Charles De Brouckère, Adrien Blomme, Eugène Dhuicque, Henry van de Velde, Emile Janlet, …

BEGRAAFPLAATS ELSENE

Zondag 13 mei 2018 Wandeling op de begraafplaats van Elsene om 10u00 – Gids: Bénédicte Verschaeren.
Taal: Fr (20 personen max.)
Duur: 1u30
Start : Ingang begraafplaats – Boondaalsesteenweg, 478 – 1050 Elsene
Toegang – Bus : 71- 72 – 95 Halte : Begraafplaats Elsene

De begraafplaats van Elsene is een tuin met majestueuze bomen: elzen met hartvormige bladeren, reuzenlevensbomen (Thuja plicata), treuressen en kastanjebomen met prachtige bladeren. Het is als een miniatuurstad met eilandjes, lanen, ronde punten, uitzichten, … De bezoeker raakt er nooit op uitgekeken: deze oude begraafplaats is een trip door het collectief geheugen, een open boek over architectuurstijlen. Je stoot er op technische hoogstandjes maar vindt er ook heel wat belangrijke Belgische figuren uit de 19de en de 20e eeuw: Alfred Solvay, Eugène Ysaӱe, Constantin Meunier, Akarova, …

BEGRAAFPLAATS WATERMAAL-BOSVOORDE

Zondag 13 mei 2018 wandeling op de begraafplaats van Watermaal-Bosvoorde om 14u00. Gids : Tom Verhofstadt.
Taal : Fr /Nl (25 personen max.)
Duur: 2u
Vertrek : Ingang van de begraaplaats – Buksboomstraat 57 – 1170 Watermaal – Bosvoorde
Toegang – Bus: 17 – 95 ; Tram: 94 Halte : Vijvers van Bosvoorde

De begraafplaats van Watermaal-Bosvoorde ligt aan een helling en heeft een pittoresk karakter. Het is gebouwd in tredes en ligt naast een heuvelachtig stuk land dat zich uitstrekt tot in het Zoniënwoud. De open grafgalerij zorgt voor haar origineel karakter. Haar maagdelijk witte uitzicht doet, in een stralende zon, denken aan de portiek van de Attalus van Athene. Enkele opvallende grafmonumenten vertellen je over de geschiedenis en faam de doden die er rusten: Adolphe Stoclet, Rik Wouters en vele anderen…

FIETSTOCHT

Zaterdag 12 mei 2018 Fietstocht i.s.m. Pro Velo
Vertrek om 9u30 aan de Londenstraat 15 – 1050 Elsene
Aantal kilometers: 20
Taal: Fr
Duur: 3u30
Prijs: Gratis
Mogelijkheid om gratis een klassieke fiets te huren aan 10€, een elektrische fiets aan 18€

Haal in het kader van Garden Tales je fiets van stal en trek op ontdekkingstocht langs twee prachtige, bekende Brusselse begraafplaatsen. De tocht trekt eerst langs de begraafplaats van Dieweg in Ukkel, met haar indrukwekkende diversiteit aan fauna en flora. Vervolgens gaat het naar een totaal ander type begraafplaats: die van Elsene. Met haar rijke grafpatrimonium één van de meest belangrijke in België. Een gevarieerd bezoek dus, waar aandacht voor landschapsarchitectuur, geschiedenis en biodiversiteit hand in hand gaan.

Inschrijven kunt u hier.

 

Weekend 2 : Parks & Cultural Hotspots
In het weekend van 19 en 20 mei focust Garden Tales op een reeks absoluut te ontdekken parken en groene culturele hotspots.

Museum en Tuinen Van Buuren

Activiteit 1: Het labyrint – Animatrice Peggie Desager
Zaterdag 19 en zondag 20 mei om 10u en 11u
Duur: 1u
Taal: Fr
Start : Ingang Museum Van Buuren

Ontvangst in de tuin en ontdekking van het labyrint, gevolgd door een workshop rond het labyrint.

Activiteit 2: de verhalenvertellers op wandel

Zaterdag 19 mei 2018 om 10u30, 11u30 en 12u30
Taal : Fr
3 verhalen in de tuin.

De tuin van het Museum Van Buuren heeft een grondige opknapbeurt gekregen onder leiding van Atelier Eole. In deze uitgestrekte tuin, die de landschapsarchitect Jules Buyssens in de jaren 1920 ontwierp voor het echtpaar Van Buuren in Ukkel, creëerde René Pechère 40 jaar later twee werken die symbolisch zijn geworden voor zijn oeuvre. Het Labyrint, een droom van mevrouw Van Buuren, is een echte doolhof dat zeven groene zalen insluit met evenveel beeldhouwwerken van André Willequet, die allemaal verwijzen naar een citaat uit het Hooglied. Daar vlakbij biedt de Tuin van het Hart zicht op een prachtig geheel van buxusstruiken die in de vorm van een diamant zijn gesneden, en waarvan elk facet een licht vol symbolen uitstraalt: “Aan u om de zin ervan te vinden in het geheim van uw hart”, waarschuwt René Pechère.

Nu het labyrint in al zijn glorie is hersteld, kunt u uw kinderen op ontdekkingsreis sturen in deze groene doolhof. Van kamer tot kamer lossen ze raadsels op en reizen ze door de geschiedenis van sprookjesland. Ook de iets oudere kinderen (vanaf 10 jaar) en volwassenen kunnen hun verbeelding de vrije loop laten dankzij de verhalenvertellers. Of je kan gewoon heerlijk slenteren door de wonderlijke tuin en een bezoek brengen aan het buitengewone huis van de Van Buurens

Tenboschpark

Activiteit  1: rondleidingen dendrologie 

Zaterdag 19 mei 2018: om 14u en om 16u – Gids Sébastien Lezaca
Duur: 2u
Taal: Fr
Start: Henri Michauxsquare – Monument Armeniërs

Activiteit 2:
Tomate farcies door Nathalie Dutilleul van de Compagnie des 3 Lézards
Zondag 20 mei 2018 om 14u en 17u
Start: 14u en 17u
Duur: 3u
Langue : Fr

“Nathalie en haar muzikanten wandelen rond, komen naar je toe en nodigen je uit om in de gevulde tomaat naar een liedje te vissen. Je krijgt het, als een kostbaar cadeau, en dan nemen ze je mee op reis naar een wereld van plezier en betovering. Daarna mag je een gelukskaart trekken waarop een gedachte staat om over te mediteren, om mee te nemen, om als een zaadje planten en te laten groeien. Niet twijfelen, deel met hen de gevulde tomaat. Hun recept is lekker, eenvoudig en overvloedig, en laat de poëzie in onze harten bloeien!”

Het Tenboschpark ontstond uit de waanzinnige dromen van Jean-Louis Semet, een dendroloog uit het einde van de 19e eeuw, en zijn tuinman Hector Noyer: een arboretum van zeldzame bomen aanplanten in Brussel. Waar zich voordien de boomgaarden en moestuinen van het voormalige kasteel Ferme de Tenbosch bevonden, hebben de heren geprofiteerd van het natuurlijke reliëf om opmerkelijke bomen en struiken te verzamelen die uniek zijn in Brussel, en misschien zelfs in België. De botanische tuin was oorspronkelijk privébezit maar werd in 1981 een openbaar park dat sindsdien vertroeteld wordt door een gepassioneerd team van tuinmannen. De aanwezigheid van uitzonderlijke bomen beïnvloedt het traject van de paden, die daardoor nogal kronkelig zijn en dus bijzonder geschikt om te kuieren, u te laten verrassen of zelfs te mediteren.

Erasmushuis

zaterdag 19 mei 2018 : FR – 14u, 15u30, 17u – Gids Christel Baijot
zondag 20 mei 2018 : TWEETALIG (Nederlands/Frans – rondleidingen om 14u, 15u30, 17u – Gids Raf Van der Teken).
Duur: 1u
In 1521 kwam Erasmus naar Anderlecht om een manuscript van het Nieuwe Testament te raadplegen. Het was een kort maar bijzonder vruchtbaar verblijf, dat er tevens toe heeft geleid dat deze woning uit het einde van de 15de eeuw zich voor altijd de naam Erasmushuis kan toe-eigenen. De binnentuin, ontworpen door de beroemde tuinontwerper René Pechère, bewaart de herinnering van het verblijf van de humanist in Brussel. De zogenaamde Jardin des Maladies is een renaissancistisch geïnspireerde kloostertuin die bestaat uit vierkante parterres van medicinale en keukenkruiden. In 2000 ontwierp de landschapsarchitect Benoît Fondu helemaal rond de kloostertuin de Jardin Philosophique, waarvan elk van de bloemperken in de vorm van bladeren een botanisch staal bevat van de landschappen die aan Erasmus voorbijtrokken tijdens zijn reizen.

Villa Empain 

zondag 20 mei 2018: rondleidingen ieder half uur van 11u tot 13u en van 14u tot 18u – Gids: Marc Marghem
Start: ingang Villa Empain
Duur: 1/2h per bezoek
Taal: Fr

Sommigen zouden zeggen dat er geen tuin is op dit adres. Maar de stijl en de geschiedenis van Villa Empain maken de verplaatsing zonder enige twijfel toch de moeite waard! Het monumentale verhoogde zwembad, afgezoomd door een pergola, is iconisch voor de art-decobouwstijl. De weelderige kruinen van het nabijgelegen Ter Kamerenbos verlenen het geheel een indrukwekkende groene achtergrond. Dit unieke Brusselse art-decohuis dateert uit 1934 en werd in 2010 volledig gerestaureerd door de Boghossian Foundation, die erin slaagde het geheel een exemplarische eenheid tussen de buiten- en binnenruimte te verschaffen. Het gebouw en het zwembad worden omringd door een uitzonderlijke tuin met hedendaagse beelden.

Vuursteendomein

Dompel je volledig onder in deze tot de verbeelding sprekende plek. Vergezeld door een gids die gepassioneerd is  door volgels, Jennifer Di Prinzio, kom je meer te weten over de fauna die onze Brusselse groene ruimtes en tuinen bezoekt.Afspraak aan de ingang van het Vuursteendomein, gewapend met verrekijker en kleren met donkere, discrete kleuren.
Zaterdag 19 mei 2018 bezoek om 9u, 11u, 13u – Gids Jennifer Di Prinzio
Duur: 1u30
Taal : Fr-Nl
Adres : Vuursteenweg 10, 1170 Watermaal-Bosvoorde

Wat zou Leopold II ervan denken, als hij zou zien dat zijn mooie eigendom in Bosvoorde werd teruggegeven aan de uilen, vleermuizen, vlinders en orchideeën? Hij zou ongetwijfeld verrast en trots zijn dat Brussel, waar hij zo van hield, met dit domein zijn (vuur)steentje bijdroeg aan het Europese project Natura 2000. Van het park uit de 19de eeuw zijn alleen de lanen overgebleven. Het geheel heeft een totale make-over gekregen, waardoor het nu een juweeltje van wilde natuur aan de rand van Brussel is geworden. Van prairievelden vol hoge grassen tot de vijver met zijn zachte oevers, alles onderhouden zonder enig gebruik van pesticiden, is het domein een koninkrijk van de biodiversiteit geworden. Het is een verhaal van hoop, want het bevestigt dat de biodiversiteit even snel kan terugkeren als ze was verdwenen.

Leopoldpark

zaterdag 19 mei 2018 : 2 geleide bezoeken aan het Huis van de Europese geschiedenis (om 10u30 en 11u30) – Gids conservatrice Christine Dupont
Start: 10u30 (NL) en 11u30 (FR) ingang Huis van de Europese geschiedenis
Duur: 45 minuten
Taal: FR/NL
Adres: Belliardstraat 135, 1000 Brussel

Het Leopoldpark in deze wijk in eeuwigdurende evolutie vormt een ware haven van rust. Zijn geschiedenis begon in 1851, toen het domein werd overgedragen aan de Koninklijke Belgische Vereniging voor Dierkunde, dat een beroep deed op Alphonse Balat (architect van de koning) en Louis Fuchs (een van oorsprong Duitse landschapsarchitect) om er een dierentuin in te richten. Bij gebrek aan een heldere visie en een goed beheer ging de dierentuin echter al snel failliet. Het tuinbouwgedeelte werd echter een daverend succes: Fuchs liet er serres bouwen om er exotische planten in onder te brengen, en dit werden de voorlopers van de beroemde serres van Laken.

Toen de Stad Brussel de locatie erfde in 1877 kreeg het park zijn huidige naam. Vanaf 1891 werd de Cité Scientifique gebouwd, een gezamenlijk project van de stad en de Université Libre de Bruxelles (met steun van mecenassen zoals Ernest Solvay en Paul Héger). De gebouwen van de Cité Scientifique, die ook nu nog te bezichtigen zijn, verlenen het park een groot architecturaal belang. Met zijn uitgesproken reliëf, zijn kronkelende paadjes en zijn vijvers werd het park het eerste landschapspark naar Engels model in de hoofdstad. Door de aanwezigheid van enkele bijzondere bomen, waaronder een indrukwekkende Oosterse plataan, is het park ook vanuit dendrologisch opzicht bijzonder interessant.

Jean-Félix Happark  

Concert Cambristi Quartet
zondag 20 mei 2018  om 15u en 16u
Duur: 25 minuten
Adres : Oudergemlaan 191, 1040 Etterbeek

Het Jean-Félix Happark met zijn intieme sfeer is zo’n plek die moeiteloos de harten van de bezoekers verovert, maar nog veel te weinig bekend is bij het publiek. Het zit verborgen achter een hoge kloostermuur, achter de Waversesteenweg. Het gaat om een voormalig privé-eigendom dat toebehoorde aan een dynastie van burgemeesters van Etterbeek. Bochtige paadjes, overschaduwd door hoge bomen, kronkelen langs het centrale grasveld waar in de zomer mensen heerlijk liggen te luieren. De vijver van het park zit tegenwoordig weer boordevol leven, en vanop de steiger heb je een prachtig zicht op de diverse waterplanten.

21-juli square

Deze square, een typisch voorbeeld van een art-decotuin, werd gebouwd in opdracht van Leopold II, die de vieze en onaantrekkelijke omgeving van het Koninklijk Domein wilde verfraaien. Via een geleid bezoek kunnen bezoekers dit park in art-decostijl beter leren kennen.
Zondag 20 mei 2018 om 10u30-11u30-14u-15u en 16u – Gids Bénédicte Verschaeren
Duur: 30 minuten
Taal: Fr

Zennepark

Rondleidingen: Zondag 20 mei 2018 om 10u30, 11u30, 14u, 15u, 16u – Gids Rachelle Rubert (Leefmilieu Brussel)
Start: ingang Helihavenlaan
Duur: 30 minuten
Taal: Fr
Adressen: Helihavenlaan, Masuistraat, Koninginnelaan, Sluismeester Coggestraat, Paleizenstraat.
Toegang – 47, 58, 3, 62, 93 Halte: Jules De Trooz, Masui, Stephenson

Dit hedendaagse park, dat geïnspireerd is op de New Yorkse High Line, zal de kenners van Brusselse parken verbazen met zijn ronduit vernieuwende landschapstaal, die sterk in lijn ligt met de huidige tijdsgeest. Het project van Leefmilieu Brussel, op de grens tussen de gemeenten Brussel en Schaarbeek, past in het kader van het duurzame wijkcontract ‘Masui’. In 2016 werd al een eerste gedeelte van dit smalle en lijnrechte park op de oude bedding van de Zenne ingehuldigd. Garden Tales 2018 laat je kennismaken met dit bijzondere project en zet daarbij de volledige geschiedenis van de plek in de kijker.

Inschrijven kunt u hier

 

Weekend 3 : New City Gardening
Het weekend van 26 en 27 mei focust Garden Tales op new city gardeners.

52 and the secret garden

Zaterdag 26 mei om 11u – gids Alessio Castriota

Duur : 1u

Taal : FR

Adres :Vleurgatsesteenweg, 52

Achter een poort op de Vleurgatsesteenweg gaat een verrassend universum schuil van mediterraanse sfeer en smaak. Alessio verwelkomt je om z’n uitzonderlijke keuken te ontdekken, met producten naar keuze. Tijdens een kookworkshop op zijn gezellige terras, waar aubergines en basilicum welig tieren, ontdek je de geheimen van zijn keuken. Andiamo!

Refresh
Zaterdag 26 mei: bezoek aan de boomgaard en moestuin van het restaurant – gids : Guillaume Culot (ASBL Aromatisez-vous)

Start: 14u

Duur: 2u

Taal: FR

Adres : Italiëlaan, recht tegenover nummer 27 (boomgaard)

Van de riek tot aan de vork: de keten is nergens zo kort als bij Refresh, een restaurant dat werkt met lokale producenten en seizoensproducten. Het restaurant staat model voor integratie via werk én voor respect voor producten en producenten. Een leerrijke wandeling door de boomgaard – net door de vereniging geplant in hartje Elsene, gecombineerd met een proeverij: een uitstekende manier om verrassende initiatieven te ontdekken die zich om de hoek afspelen.

Plateau Avijl

Zondag 27 mei: gidsen : Martin en Simon

Starturen: 10u, 11u30, 14u00, 15u30

Duur: 1u + drink in de boomgaard

Taal : FR

Adres : 115, Berg van Sint-Job, 1180 Ukkel

Parking : Jeugdhuis « L’Antirides » 131-133, Berg van Sint-Job, 1180 Ukkel.

Dit oude landhuis is een plek met geschiedenis, vol geheime weggetjes en uitzonderlijke moestuinen. Een vredige plek mét een grote biodiversiteit. De plek ligt al geruime tijd in het vizier van bouwpromotoren maar de wijk wil ze vrijwaren. Martin en Simon, vergroeid met de plek, nodigen je uit om kennis te maken met alle geplogendheden van deze bijzondere plaats… en voor een sapje achteraf!

Wonderlecht
Zaterdag 26 mei: Wonderlecht Festival
Openingsfeest met animaties, concerten (PANG), cabaret, standjes. Festival van de ecologische transitie en het samenleven. vrije toegang vanaf 14u tot bij het vallen van de avond

Adres: Grondelsstraat 152, 1070 Anderlecht

Wonderlecht heeft zich gevestigd in het hart van een oude spinnerij in Anderlecht. De binnenkoer van deze prachtige fabriek wordt vandaag ingenomen door kunstenaarsateliers. De tuin met aromatische en medicinale kruiden, gecreëerd door Le Début des Haricots et Skyfarm, is een opleidingsplek maar ook een groene plek voor de buurtbewoners. Ontdek Wonderlecht tijdens de openingsdag en geniet van de optredens, animaties en concerten.

Tof in Den Hof!
Zondag 27 mei: bezoeken om 10u, 11u, 12u, 14u, 15u, 16u, 17u

Duur: 1u

Taal: FR en Brussels

Adres: Uurplaatstraat 7, 1210 Sint-Joost-ten-Node

Wie staat er, in het gejaagde leven in een hoofdstad van Europa, nog stil bij onze Brusselse roots? Terug naar de tijd waar deze sappige en beeldrijke taal – niet Vlaams, Frans, Waals maar een beetje vanalles – die toen nog werd gedragen door een volledige cultuur en niet verworden was tot zielloze folklore! Hier, in Sint-Joost, woonde één van de drie oprichters van Pourquoi Pas?. Georges Garnir (1868-1939) was journalist en schrijver, en gepassioneerd door deze ongelooflijk rijke Brusselse taal. Zijn waardige opvolgers en huidige eigenaars van het huis willen koste wat het kost het literaire verleden van deze plek doen heropleven en vertellen je honderduit! De tuin zal je verbazen omwille van z’n trompe-l’œils en vreemde details. Want de tuinkunst is de kunst van de illusie, in een soort voortdurend onevenwicht tussen droom en werkelijkheid.

Les amazones au jardin
Zaterdag 26 mei: vrije toegang tussen 10u en 13u – geleid bezoek met gids Camille Wernaers en/of iemand van de vzw Fabrik

Zondag 27 mei: vrije toegang tussen 10u en 13u en 14u en 18u – geleid bezoek – gids Camille Wernaers en/of iemand van de vzw Fabrik

Taal: FR

Adres: Middaglijnstraat 10, 1210 Sint-Joost-ten-Node

De kleine gemeente Sint-Joost-ten-Node beschikt over geen enkele dienst Groene Ruimten. Het STIC werd zo in het leven geroepen in 1998 om informatie te vergaren op het terrein over renovatie, creatie en onderhoud van de tuinen van de gemeente. Amazone, centrum voor gelijkheid van vrouwen en mannen, beschikt over een moestuin en boomgaard die in 2013 werd opgericht door de STIC. De tuin wil met een pilootproject gedoopt ‘Beste Groenten Madame !’ gezonde voeding promoten en het plezier van tuinieren in de verf zetten. Deze piepjonge, productieve tuin heeft een aanstekelijk enthousiasme… en heeft zeker nog vele mooie jaren voor zich!

Intérieurs d’îlot
Zaterdag 26 mei: vrije bezoek gedurende de hele namiddag.

Duur: 14u-18u

Taal: FR

Toegang: Zomerstraat 82, 1050 Ixelles

Nicole en Olivier heten je welkom in hun oase van rust met onverwachte allure. Wie had er ook gedacht dat achter deze erg cleane, minerale straat drie heel charmante kleine tuinen schuilgingen? De eerste is een knappe tuin met moestuinbakken, een terras naar het zuiden gericht, compost, vaste planten, vierkante buxussen en verzorgde struiken. De tweede: een speeltuin waarin de kinderen hun benen kunnen strekken. En dan nog een elegante binnentuin met kiezelstenen die dienst doet als opvang- en opslagplaats voor regenwater. Door de doordachte plaatsing van linden en berken heeft de familie een intiem plekje, met weinig inkijk. Vaste planten, een moestuin en serre vormen de tuin. Nicole en Olivier zijn erdoor gepassioneerd en hebben zo een plek gecreëerd met heel veel respect voor het leefmilieu.

Instituut Redouté-Peiffer – Excursie naar de hoge bergen
Zaterdag 26 mei tussen 10u en 13u | 14u en 18u

Adres: Marius Renardlaan 1, 1070 Anderlecht

Het Brusselse Instituut Redouté-Peiffer (dat deel uitmaakt van het CERIA-complex) is de kwekerij van toekomstige tuinmannen, bloemisten, snoeiers en tuinbouwers. Maar de instelling miste de ruimte om tuinbouwtechnieken te onderwijzen aan haar talrijke leerlingen. Dat is nu verleden tijd. Dankzij de Cocof en de gemeente werd de site van Bon Air gecreëerd in Anderlecht, ten noorden van Neerpede en haar Groene en Blauw Huis. Op twee stappen van de Ring en de Luizenmolen. Tijdens een geleid bezoek aan dit indrukwekkende complex van zeven hectaren met haar serres, ateliers en bouwoppervlakte leer je alles over de tuinbouwkunst.

De tuin van Marie

Zaterdag 26 mei 2018 : bezoeken om 14u30 en 15u – Sluiting van de tuin om 15u30

Adres: Eugène Demolderlaan 41, 1030 Schaarbeek

Dit uitzonderlijke hotel, gebouwd in 1910 door architect Albert Dankelman, heeft een eclectische stijl met een sterke neoklassieke toets maar past tegelijk perfect in het homogene beeld aan de straatkant. Eens ter plekke, bevind je je voor een gang die meteen naar de tuin leidt, waarin ook de hoofdingang van het gebouw vervat zit. Deze indrukwekkende plek is gemaakt voor de ondernemer Antoine Podevain en moest een mooie groene ruimte hebben, met voorzieningen, een stal en fabriek. In de tuin staat ook een rond paviljoen, een waterpartij omringd door valse rotsen en een recent gerestaureerde serre, waarvan de cementen structuur doet denken aan boomstronken. Een toonvoorbeeld van een, toendertijd, populair genre: het ‘rocaille’.

PINPON : KOER EN TUIN

Zondag 27 – Rondleidingen door landschapsarchitect Björn Gielen om 14u en 15u

Taal: Fr en NL

Adres: Blaesstraat 62, 1000 Brussel

De oude brandweerkazerne van Brussel, een majestueus gebouw recht tegenover het Vossenplein, werd verbouwd om handelszaken en woningen in onder te brengen. Maar het nieuwe gebouw verloochtent haar verleden niet! Het project ‘Pinpon’ blijft trouw aan een zelfde filosofie met haar brasserie in ‘pompier’-stijl. Ontdek de magische plek die schuilgaat achter het gebouw, met zijn verbouwde industriële hall, haar monumentale schoorsteen in baksteen én collectieve moestuinen waar de bewoners samen tuinieren.

Patio Ginkgo

Zaterdag 26 mei
14u voorstelling van de tuin door landschapsarchitect Björn Gielen
14u30 sessie mindfulness

15u thee in de loungeruimte

Taal: Fr en Nl

Adres: Brandhoutkaai 39B – 1000 Brussel

Deze kleine, levensbeschouwelijke tuin ligt in hartje Brussel en brengt licht en rust in een stadseiland. Drie grote Ginkgo’s – een Japanse notenboom – zijn met hun open kruin opvallend aanwezig op de genereuze patio. Seizoen na seizoen veranderen de bomen die patio. In de herfst bedekt een fluogeel tapijt de grond. Doorheen de jaren is er ook mos komen te liggen. Drie bomen, mos en Japanse stenen: meer niet. Een minimalistisch paradijs.

Inschrijven kunt u hier