Brussel / Erik Dhont ontwerpt nieuwe tuin voor Franse ambassade

Tuin- en landschapsarchitect Erik Dhont heeft een nieuwe tuin ontworpen voor de Franse ambassade in Brussel. Die vervangt de tuin van René Pechère uit 1961, die grotendeels was verdwenen. De nieuwe tuin wordt in juni 2019 geopend.

 

‘Met ons ontwerp stellen we een oplossing voor die het omringende architecturale patrimonium en de culturele context respecteert,’ zegt Erik Dhont. ‘We hernemen de sterke punten uit het ontwerp van Pechère, te weten de esplanade rond de residentie. Ook in de verharding refereren we naar het oorspronkelijke ontwerp met zijn dambordpatroon en rechthoekige vormen.’

De twee gescheiden delen van de tuinen worden samengevoegd, waardoor een eenheid ontstaat in het originele concept en de architecturale wandeling wordt verlengd. Het centrale cirkelvormige waterbekken wordt aangevuld met een tweede vierkant waterbekken, waardoor de centrale as wordt doorgetrokken. Hierdoor ontstaat ook een zekere spanning tussen de twee waterbekkens en de subtiliteit van het rechthoekige ontwerp. Door het effect van het perspectief wordt het vierkante waterbekken ook een discrete verwijzing naar de hedendaagse tuinkunst.

De gemineraliseerde esplanade krijgt een tegenhanger in een ‘groen theater’, met een grasveld en taluds met heestermassieven en enkele botanische accenten. Dit vormt in feite de derde tuinzone, in opvolging van de esplanade en de ruimte tussen de twee waterbekkens.

‘Rond de tuin begeleidt een architecturale groene rand met verhoogde taluds met groene en bloeiende heesters, de wandeling. Op die manier brengen we een stukje natuur in het midden van de stad, men wandelt als het ware langs een groene bosrand, met een zeer gevariëerde en botanisch erg rijke beplanting.’ Tussen de beplanting kunnen enkele beelden en zitbanken worden geplaatst, en zal verlichting worden aangebracht die meer diepte geeft aan de tuin.

Op het terras worden twee nissen met banken voorzien. Hierdoor ontstaat een soort buitensalon, wat nog geaccentueerd wordt door enkele potten met geurende planten. Het terras kan gebruikt worden voor recepties en ontvangsten. Hier kunnen ook enkele hedendaagse meubelen en bloembakken op een lossere, meer informele wijze worden geplaatst.

Op de esplanade kan een werk van een hedendaagse kunstenaar worden geselecteerd. Bij grotere evenementen kan het gazon van het ‘groentheater’ gebruikt worden om stoelen te plaatsen, bijvoorbeeld bij een concert.

Het centrale deel van de tuin wordt versterkt met stenen voetstukken aan de voet van de residentie, met klimplanten en vazen die bij feesten kunnen versierd worden met bloemen. De rokersruimte wordt gerestaureerd, met een nis in dezelfde eenvoudige stijl, met enkele klimplanten die de patrimonium respecteren.

De flexibiliteit van de nieuwe ruimte laat intieme ontvangsten met diplomaten toe, maar ook grotere evenementen kunnen er op een aangename en stijlvolle manier plaatsvinden.

In de ontvangstruimte langs de Regentenlaaan komt het hetzelfde damboordpatroon als in de tuin terug. De verharding wordt er vervangen door een groen tapijt van gazon, met paden in gewassen beton, net als in de tuin.

‘Door de botanische aankleding van de tuin zullen de seizoenen opnieuw tastbaar worden, met de prille knoppen van de lente, de geuren van de zomer en de kleuren van de herfst. Het rationele omarmt het natuurlijke, de architecturale oplossingen benadrukken het natuurlijke karakter van de plaats : een symmetrische franse tuin, in een hedendaagse vormgeving.’

 

Illustraties: Erik Dhont

erikdhont.com