Brussel Bota solar / Dakterras met zonne-energie

Een verouderd kantoorgebouw in het hart van Brussel krijgt een grondige make-over door middel van een dakterras met een monumentale luifel met zonnepanelen.

Opdrachtgever Botarogiercenter/Stephano Immo wil het kantoorgebouw tegenover het Rogierge­bouw, dat de hoek vormt met de Brusselse Nieuw­straat, de Adolphe Maxlaan en de kleine Ring, heruit­vinden. Begin 2016, organiseerde de bouwheer een beperkte wedstrijd met enkel architectuurbureaus. Het voor­stel moest innovatief en emblematisch zijn, en de wil tot verandering uitstralen.

Het project van Sunsoak design / Ney & Partners werd weerhouden. Bovenop het dak komt een metalen structuur gevormd door een twee portieken die zowel de gevel aan het Rogierplein als de zuidgevel verlengen. De twee portieken zijn opgebouwd uit een stalen koker met een driehoekige sectie en vormen de structuur waaraan het glazen zonnepanelen dak opgehangen wordt. Aan de kant van de zijgevels zorgt een rechthoekige structuur voor een evenwichtige belasting op de dragende structuur van het gebouw. De driedimensionaliteit van de dubbele U biedt verschillende zichten en perspectieven naar gelang de positie van de aanschouwer. De glazen zonnepanelen zorgen ook voor transparantie en een visuele lichtheid van de luifel.

Deze opmerkelijke luifel wekt zonne-energie op en filtert de zonnestralen. Ze wordt de bekroning van een gerenoveerd kantoorgebouw uit de uit de jaren 70. Deze herinrichting van 2000 m2 wordt commerciële ruimte met een dakterras. Het zal door zijn ligging langs de Kruidtuinlaan, op de kruising met het Rogierplein en de Nieuwstraat een nieuwe symbolische poort vormen voor de Brusselse binnenstad.

 

Bron: Ney & Partners