Brussel / Bezoek de mooiste maar soms minst bekende groene ruimtes van de hoofdstad

Gedurende twee weekends in september nodigt CIVA, in samenwerking met Leefmilieu Brussel, je uit om de mooiste – maar soms minst bekende – groene ruimtes van de hoofdstad te ontdekken. Op het programma: gratis rondleidingen in een reeks verrassende therapeutische en privétuinen met een uitzonderlijke biodiversiteit.

Voor alle tuinen moet u vooraf reserveren!


De tuin van gevoel en sensatie
Rue de Neerpede 187, 1070 Anderlecht

Zaterdag 18 september 2021 / 10 tot 15u

De Tuin der Zintuigen in Anderlecht is toegankelijk voor iedereen, maar speciaal aangepast voor visueel gehandicapten. Hij prikkelt uw neusgaten, kietelt uw smaakpapillen en scherpt uw oren – en dat alles langs een pad van contrasterende texturen dat ontworpen is om het wandelen te vergemakkelijken. De opeenvolging van open en overdekte ruimtes met lommerrijke borstweringen zal uw reuk-, smaak- en tastzin prikkelen. Er zijn audiogidsen beschikbaar om u volledig in de ervaring onder te dompelen.

 

De Paul Moens tuin en museum van geneeskrachtige planten (Campus UCLouvain)
Avenue Mounier 52, 1200 Brussel

Zaterdag 18 september 2021 / 14u30

Een campus is een plaats van leven. Rond de aula’s van het UCL in Sint-Lambrechts-Woluwe ligt een park van 2,5 hectare dat openstaat voor bezoekers. De Paul Moens tuin van geneeskrachtige planten, genoemd naar zijn stichter, is niet alleen een plaats van ontspanning, maar ook een plaats om fytotherapie te studeren. Met 400 percelen verdeeld over 43 bedden, omvat de tuin de belangrijkste collectie geneeskrachtige, aromatische, eetbare, giftige, land- en waterplanten van België. Ontdek tijdens een van onze rondleidingen deze tuin met een uitzonderlijke plantendiversiteit, die nog grotendeels onbekend is bij het Brusselse publiek.

 

Tuin ziekenhuis Molière-Longchamp
Rue Marconi 142, 1190 Brussel

Zaterdag 18 september 2021, 10u

Een landschappelijke metamorfose in het ziekenhuis Molière-Longchamp: wat vroeger een gazon was, is nu een multifunctionele tuin die tot ontspanning uitnodigt. De tuin is resoluut hedendaags, met opvallende, hoekige vormen in Cor-Ten staal. Grote kluiten vaste planten en grassen vormen een vegetatieve achtergrond voor verschillende paden die elkaar kruisen. Een opeenvolging van landschappen met bomen, struiken en weelderige gazons geeft structuur aan de tuin en biedt personeel en patiënten een moment van ontsnapping.

 

De tuin van het Brugmann Ziekenhuis

Place Arthur Van Gehuchten 4, 1020 Brussel

Zaterdag 18 september 2021, 14u

De therapeutische tuin van het Brugmannziekenhuis is een initiatief van Marie-Dominique Gazagnes, een arts die toegewijd is aan haar patiënten. De tuin is onlangs aangelegd en verkeert in een staat van permanente metamorfose. Hij zal evolueren naargelang de behoeften van de patiënten, hun familie en het verplegend personeel dat hen bijstaat. Voor behandelingen die neuro-rehabilitatie vereisen, kunnen patiënten oefenen met het lopen over Brusselse kasseien, het oversteken van stoepranden en het navigeren op allerlei veranderende oppervlakken – ervaringen die deel uitmaken van ons dagelijks leven, maar die na een verblijf in het ziekenhuis overweldigende uitdagingen kunnen zijn. Kom in het gezelschap van de ontwerper deze vredige oase bezoeken, waar tussen een collectieve moestuin en bloeiende bomen de patiënten in hun eigen tempo kunnen herstellen alvorens naar huis terug te keren.

 

Een botanische tuin aan de rand van het bos
Chaussée de Wavre 1850, 1160 Brussel

Zaterdag 18 en zondag 19 september 2021 / 10u30 en 14u00

In deze tuin worden het plezier van een wandeling en wetenschappelijke ontdekkingen gecombineerd. De botanische tuin Jean Massart, die bestemd is voor onderzoek, universitair onderwijs en wetenschappelijke promotie, telt bijna 2.000 plantensoorten. Deze tuin met geneeskrachtige en aromatische planten is een van de grootste van België. Kom en ontdek hun ongelooflijke eigenschappen tijdens een rondleiding door Laurence Belalia, botanicus aan de Université Libre de Bruxelles.

 

Vogelzang Park — Schapen… in de stad?
Rue Meylemeersch, 1070 Brussel

Zaterdag 18 en zondag 19 september 2021 / 10u30

Tot het begin van de 20e eeuw was het gebruikelijk om schapen te zien in de parken van de hoofdstad. Verrassend? Niet echt, als u bedenkt dat zij verantwoordelijk waren voor het maaien van de uitgestrekte grasvelden! De schapen van Brussel brengen een deel van het jaar door op de terreinen achter het Erasmusziekenhuis, onder de vlag van Leefmilieu Brussel. Kom meer te weten over ecologische begrazing met David de schaapsherder, en sluit de ochtend af met een ‘urban transhumance’ van deze vriendelijke en ondeugende dieren. Een mooie ervaring voor jong en oud!

Vogelzang Park — Natuurbezoek & Wandelende meditatie
Rue Meylemeersch, 1070 Brussel

Zaterdag 18 en zondag 19 september 2021 / vanaf 14 tot 16u

Verschillende activiteiten – sociaal, recreatief, therapeutisch, landschappelijk en ecologisch – naast elkaar laten bestaan in één enkele groene ruimte kan een uitdaging zijn! Het Vogelzangpark, dat in 2019 door Leefmilieu Brussel werd aangelegd, ligt in een vallei en gaat de uitdaging aan met een dubbele doelstelling: een coherent landschap behouden en de ecologische corridor versterken die aansluit bij de gewestelijke Groene Promenade. Het park heeft een geïntegreerde aanpak voor het beheer van regenwater, evenals een meditatiepad dat ontwikkeld is in samenwerking met het Erasmusziekenhuis. Garden Tales viert deze prachtige ruimte door drie activiteiten aan te bieden: begeleide meditatie, een natuurwandeling, of een wandeling met de schapen. Kies uw favoriet!

 

Een tuin voor alle zintuigen!
Boulevard du Midi 142, 1000 Brussel

Zondag 19 september 2021 / FR 10u, 11u15, 14u en 15u15 | NL 10u15 en 11u30

Op een steenworp afstand van de Porte de Hal ontwierp de in 1828 opgerichte Koninklijke Maatschappij voor Weldadigheid een sensationeel landschap speciaal voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen en mobiliteit, en voor het bredere publiek. Soundscape, Smellscape, Tastescape, Feelscape versterkt het Landschap van de tuin. De creatie van Dominique Baerten, die in 1999 werd ingehuldigd, won de Grosjeanprijs van de Royal Linnean and Flora Society. Met een verscheidenheid aan geurende soorten, zal deze tuin uw zintuigen prikkelen!

 

De kruidentuin en filosofische tuin van het Erasmushuis
Rue du Chapitre 31, 1070 Anderlecht

Zondag 19 september 2021 – Rondleiding FR 10:30-11:15 & 12:00 > 12:45 | NL 14:00 > 14:45 & 15:00 > 15:45

Erasmus kwam in 1521 naar Anderlecht om een manuscript van het Nieuwe Testament te bestuderen. Eeuwen later, in 1987, legde de beroemde landschapsarchitect René Pechère een tuin aan bij het Erasmushuis om de tijd van de humanist in Brussel te herdenken, een tuin in de geest van de Renaissance. De Jardin des Maladies bevat talrijke geneeskrachtige en aromatische planten. Landschapsarchitect Benoît Fondu ontwierp in 2000 de Jardin Philosophique, waarvan de bladvormige bloemperken een botanische illustratie zijn van de landschappen die Erasmus tijdens zijn reizen doorkruiste.

 

De huid tussen twee tuinen
Rue de l’Arbre Bénit 102, 1050 Elsene

Zondag 19 september 2021, 13u & 14u

Een tuin is in de eerste plaats het oppervlakte van een innerlijke wereld: een plaats waar utopieën, natuurlijke geometrieën en organen zichtbaar kunnen worden gemaakt. In de Tuin van Sint-Alexius, aangelegd door Unik-ID, wordt de tegenstelling tussen schaduw en licht, wanorde en rede, innerlijke opsluiting en uiterlijke uitwisseling onderstreept door de aanleg van twee tuinen die met elkaar verbonden zijn door een smalle doorgang boven het water. Een helend pad weeft zich een weg tussen de schaduw van een berkenbosje met de helderheid van een ontroerend gedicht. De dialoog tussen binnen en buiten verloopt via een waterspiegel, verbeeld als een huid.

 

Aquatische waanzin

Rue Paul Lauters 29, 1050 Elsene

Zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 / 10:30 > 16:30

Deze ongewone stadstuin is omgetoverd tot een waterige oase. Het is een raadselachtige ruimte, die zowel door de Antwerpse Dierentuin als door Japanse tuinen is geïnspireerd. U komt er binnen via een grot en wordt begroet door het ruisen van een waterval, samen met vissen die u graag observeren… Dit zijn enkele van de verrassingen in deze ongewone tuin.

 

Tof in den hof !
Rue du Cadran 7, 1210 Brussel

Zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 / vanaf 10:30 tot 12:30 & vanaf 14:00 tot 17:00

Wie herinnert zich in de hectiek van het leven in de hoofdstad van Europa nog onze Brusseleir roots? Er was een tijd dat deze smakelijke en kleurrijke taal de modus operandi was van gans een cultuur, en nog niet vergane folklore!

Het was hier in Sint-Joost dat journalist en schrijver Georges Garnir (1868-1939), één van de drie stichters van de winkel Pourquoi Pas?, zij passie voor deze typische Brusselse taal beleefde. Als waardige opvolgers hebben de huidige eigenaren zich geëngageerd om het literaire erfgoed van deze plaats nieuw leven in te blazen, en zij kunnen u enkele uitstekende verhalen vertellen! De tuin zal u verrassen met zijn trompe-l’oeil en mysterieuze details. Want de kunst van de tuin is de kunst van de illusie, een soort wankel evenwicht tussen droom en werkelijkheid.

 

Thuis bij Ginette, Bruno, en de buurt!
Chaussée de La Hulpe 254, 1170 Brussel

Zaterdag 25 september 2021 / Rondleiding 14u & 16u

Op een woonerf, niet ver van het Zoniënwoud, ligt een atypische tuin – niet alleen vanwege zijn maat, maar ook vanwege alle buren die er samen aan werken. De tuin is meer dan 140 meter lang en is op verschillende manieren aangelegd, met een mix van wilde en verzorgde ruimtes. Er is een kleine tuin op verschillende niveaus, een majestueus bomenbos, het begin van een boomgaard en een kippenhok met lokale rassen Boitsfort Barbus! Ter plaatse gekapte boomstammen zijn omgetoverd tot prachtige hutten voor de kinderen, die een avontuurlijke speelplaats vormen. Een bijenkorf, een plek om manden te vlechten, twee weelderige moestuinen en aan het eind een perceel met wilde biodiversiteit maken het geheel compleet. U bent van harte welkom om dit heiligdom en zijn interessante anekdotes te ontdekken.

 

Liefdevol gemaakt
Rue Jules Lahaye 203, 1090 Brussel

Zaterdag 25 september 2021 / Vanaf 10:00 tot 12:00, & 14:00 tot 16:30

Aan het eind van de 19e eeuw bouwde Henri Beyaert dit elegante huis om thee te drinken terwijl hij naar de paardenraces op het hippodroom van Jette keek. De paardenraces zijn er niet meer en de streek is verstedelijkt, maar het vakwerkgebouw getuigt van deze prachtige tijd, zichtbaar in alle richtingen, met uitzicht op een prachtige tuin die overgaat in de natuur. In dit groene universum, Natagora genaamd, observeren de eigenaars elke dag zorgvuldig planten en dieren. De vooruitstrevendheid die zij in de loop der jaren aan de dag hebben gelegd, heeft geleid tot een indrukwekkende biodiversiteit. Bezoek dit verbazingwekkende universum, liefdevol ontwikkeld door eigenaars met een passie voor fauna, flora en oude gebouwen.

Een kleine stadstuin – pittoresk?
Place Stéphanie 12, 1050 Elsene

Zaterdag 25 van 14:00 tot 18:00 en zondag 26 september 2021 van 10:30 tot 12:30

Deze kleine stadstuin achter een elegante boetiek aan het Stéphanieplein vertoont opvallende kenmerken die doen denken aan het werk van Jules Buyssens, een groot landschapsarchitect uit de eerste helft van de 20e eeuw. Het assenplan dat eindigt in een halve cirkel, het opus incertum looppad, de lage stenen muur met sierplanten, het bamboebosje, de varens… al deze elementen stonden hoog aangeschreven in de nieuwe Pittoreske Tuinen beweging, opgericht door Buyssens in 1913. Dus ook al heeft deze tuin in de loop der jaren wat van zijn oppervlak verloren, de geest van de jaren 1930 is nog steeds voelbaar.

 

De tuin als kruispunt
Avenue Dailly 71, 1030 Brussel

Zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 / 10:30 > 12h30 & 14:00 > 18:00

Deze tuin ‘à la bruxelloise’ werd ontworpen om kleine groepen te ontvangen in een rustige, bloemrijke sfeer. De verhoogde bedden langs de muren werden gemaakt met gerecycleerde materialen, een latwerk zorgt voor schaduw bij warm weer, een beweegbare trap geeft toegang tot de regenwatertank… Er zijn vele verrassingen te ontdekken in deze gastvrije tuin.

 

Er was eens een tijd dat Brussel brouwde…
Chaussée de Vleurgat 110, 1000 Brussel

Zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 / 14:00 > 18:00

In de wijk Louise-Flagey, naast de oude brouwerijen van Lannoy, kunt u deze prachtige tuin ontdekken die grenst aan een huis dat werd ontworpen door de architect Ernest Delune. Langs de muur vindt u een serre uit die tijd, gerestaureerd door de huidige eigenaar. De tuin is opgebouwd rond enkele majestueuze bomen en een mysterieuze hut in de vorm van een bootje.

 

Art Deco, kleuren en texturen
Avenue Eugene Ysaye 15, 1070 Anderlecht

Zondag 26 september 2021 / 14:00 > 18:00

Deze tuin is ontworpen door landschapsarchitect Floris Steyaert en hoort bij een art-decohuis. De plek verrast door een verfijnde mix van bloemen en gebladerte. Doorheen de seizoenen zorgen de metamorfoses van de planten voor een steeds wisselende aanblik. De bloemen, kleuren en texturen krijgen verrassende grafische effecten. Hier en daar duiken majestueuze bloeistengels en prachtig varengebladerte op. Een esthetiek met ontroerende details en ongrijpbare bloemen.

 

De Van Buuren tuinen
Avenue L. Errera 41, 1180 Brussel

Zondag 26 september 2021 / 10:00 > 13:00

Landschapsarchitect Jules Buyssens ontwierp deze uitgestrekte tuin in de jaren 1920. René Pechère voegde er later het Labyrint aan toe, dat Alice Van Buuren in haar dromen had gezien, en de Hartentuin, een eerbetoon aan haar overleden echtgenoot. In deze idyllische omgeving bieden wij activiteiten voor jong en oud, geïnspireerd door de natuurlijke omgeving van deze ruimte.

3 Groene Kamers
Rue de l’Été 82, 1050 Elsene

Zondag 26 september 2021 van 14u tot 17u30

Nicole en Olivier heten u welkom in dit vredige oord met onverwachte charme! U zou nooit vermoeden dat er achter deze geplaveide straat drie kleine tuintjes liggen. Als u de eerste ‘groene kamer’ binnenkomt, ontdekt u groentebakken, een terras op het zuiden, een compostplaats, gesnoeide buxussen en bloeiende struiken. In de tweede is er een speeltuin voor de kinderen en in de derde een elegante binnenplaats met grind die zowel een ontvangstruimte als een regenwaterreservoir is.

 

De tuin van de Boghossian Stichting in Villa Empain
Avenue Franklin Roosevelt 67, 1050 Elsene

Zondag 26 september 2021 / FR 14:00 & 15:30 | NL 14:30 & 16:30

De stijl en de geschiedenis van Villa Empain maken het een bezoek meer dan waard. De inrichting van het exterieur combineert op exquise wijze een enorm verhoogd zwembad en het gebladerte van het Terkamerenbos. Dit juweeltje in art-decostijl dateert van 1934 en is uniek in Brussel. Het werd in 2010 volledig gerestaureerd door de Boghossian-Stichting en vertoont een voorbeeldige eenheid tussen gebouw, zwembad en tuin, en op het terrein staan hedendaagse beeldhouwwerken. De Boghossian-Stichting – Villa Empain, een knooppunt van kunst en dialoog tussen Oost en West, stelt ook Bomen voor Herinneringen en Iconen tentoon.

 

De tuin van villa Le Parador
Av. Louis Jasmin 297, 1150 Sint-Pieters-Woluwe

Zondag 26 september 2021 / 10:30 > 12:30 & 14:00 > 18:00

Deze villa in modernistische stijl, ontworpen door architect Jacques Dupuis, wordt beschouwd als een van de eerste belangrijke naoorlogse gebouwen in België. Ontdek de moderne en pittoreske tuin, die een majestueus kader vormt voor dit uitzonderlijke gebouw.

 

In de zachte schaduw van de sint-jansbroodbomen

Avenue Huart Hamoir 83, 1030 Brussel

Zondag 26 september 2021 / 10:30 > 12:30 & 14:00 > 18:00

In de prachtige laat 19e-eeuwse wijk Avenue Huart-Hamoir, waar een rijkdom aan architectuur samenkomt met brede straten en boomrijke parken, vindt u een uitgestrekte tuin in volgroeide schoonheid. De indeling van het huis is verrassend gedurfd, terwijl de tuin eenvoudig, natuurlijk en mysterieus blijft. Geheime hoekjes, bamboebossen, een hut verscholen in de zachte schaduw van de sint-jansbroodbomen… bezoek een onverwachte plantenschat in de verder verharde omgeving van de stad.

Meer info: civa.brussels