Breda / Hoofdkantoor Krinkels Groep als modern landgoed

Aan de rand van Breda, in een groene omgeving, komt het nieuwe hoofdkantoor van de Krinkels Groep dat een geheel vormt met de natuur.

Als nieuw hoofdkantoor wenste Krinkels Groep een stressvrije, gezonde werkomgeving waarin het welzijn van de medewerkers centraal zou staan. Paul de Ruiter Architects ontwierp een transparant en energiezuinig gebouw met een hoogwaardig binnenklimaat.

Perfect canvas
De groene parkomgeving van ruim 20.000 m2 bood het perfecte canvas voor het ontwerp, stelt Paul de Ruiter Architects. In samenwerking met Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw heeft het bureau een modern landgoed ontworpen, waarin het landschap als het ware in dienst staat van het gebouw. ‘Door het landschap te integreren in het gebouw hebben we een werkplek gecreëerd waar binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen. Zo komt het ontwerp optimaal tot haar recht en wordt de groene expertise van Krinkels tastbaar gemaakt. De kracht van het gebouw schuilt in de eenvoudige opzet, de transparante glazen gevel en de rijk begroeide groene daken.’
Niet alleen de glazen gevel zorgt voor een nauwe relatie tussen interieur en landschap. Ook zijn alle dakvlakken voorzien van groene daken (Xeroflor) – een expertise van Mostert De Winter, onderdeel van Krinkels Groep – en is groen op diverse plekken naar binnen gebracht.

Boom en groenwanden
Het gebouw bestaat uit twee lagen. Medewerkers en bezoekers komen binnen in een rond atrium, dat ruim daglicht ontvangt via het grote, transparante dak. Dit lichte atrium, de spil van het gebouw, krijgt in het midden een beeldbepalende boom, een monumentale Ficus Amstel King boom. Een verwijzing naar de groene deskundigheid, maar ook een symbool voor de krachtige groep van Krinkels Groep, legt het architectenbureau uit.
Afgezien van de forse boombak is groen ook in de vorm van wanden zichtbaar in het interieur. Weelderige groenwanden, eveneens een expertise van Mostert De Winter, bekleden drie kernen met ondersteunende voorzieningen in het atrium. De verdieping biedt een weids uitzicht over het zorgvuldig ontworpen landschap.


Duurzame installaties
De drie dakvlakken van de begane grond zijn elk voorzien van een ander type groendak, terwijl het dak van de 1e verdieping is bedekt met 150m2 zonnepanelen. In een ondergrondse WKO wordt, naar gelang het seizoen, koude of warmte opgeslagen om op andere momenten te gebruiken voor koeling of verwarming.

Het nieuwe hoofdkwartier won recent de BLAStprijs 2018 voor beste bedrijfsgebouw in Breda. ‘In dit doordachte, integraal ontworpen project versterken het prachtige gebouw, met zijn glazen schil en groene daken, en de landschappelijke omgeving elkaar voorbeeldig,’ aldus het juryrapport.