Breda / Botanische kas in het Chassépark

In het hart van de rijksmonumentale Chassé kazerne in Breda komt een botanische kas als verbindend element tussen het Chassé Park en de binnenstad van Breda.

 

De Rijksmonumentale Chassékazerne ligt op een prominente plaats in het Chassé Park. Bij de herontwikkeling van de Chassékazerne streeft de gemeente Breda naar een unieke en onderscheidende functiemix die kan bestaan uit wonen en andere licht dynamische functies met toegevoegde waarde voor het Chassé Park en voor Breda.

Een mix van 60 huurwoningen en commerciële functies waaronder een restaurant met hotelsuites, bar en een conceptstore. Met in het hart van de rijksmonumentale kazerne een botanische kas als verbindend element tussen het Chassé Park en de binnenstad van Breda. Dat is de kern van het winnende plan dat ontwikkelaar Synchroon, samen met 1meter98 architecten en Delva Landscape Architects, maakte voor de herontwikkeling van de Chassékazerne tot Breda Botanique.
“Het plan Breda Botanique is een nieuwe en unieke toevoeging aan Breda met een meerwaarde op het aanbod van de stad: stedenbouwkundig en architectonisch, maar zeker ook als trekker qua functie, want de stad heeft nog geen botanische kas”, meldt ontwikkelaar Synchroon die de tender voor de herontwikkeling van de kazerne heeft gewonnen.
Het publieke programma in het plan is georganiseerd rond een botanische kas in het hart van het monumentale gebouw, op de plek waar in 1896 het cellencomplex was. Delva Landscape Architects ontwerpt de inrichting van de kas, net als de twee binnentuinen voor de bewoners.

Placemaking
Synchroon wil voor de ontwikkeling van Breda Botanique op korte termijn starten met