Boek / Groen van toen. De verdwenen flora van Oost-Vlaanderen

Het boek ‘Groen van toen. De verdwenen flora van Oost-Vlaanderen’ werd geschreven door dr. Katrijn Vannerum en prof. dr. Thijs Lambrecht in het kader van het Florient-project van de UGent en het provinciebestuur.

200 jaar geleden was er in Oost-Vlaanderen een wedstrijd om zoveel mogelijk wilde plantensoorten te verzamelen. Met 1505 planten, gedroogd en vastgemaakt op papier, kwam Charles Van Hoorebeke als winnaar uit de bus. Dit herbarium is al die tijd bewaard gebleven in de Plantentuin van de UGent. Het is een unieke bron: enkel Oost-Vlaanderen beschikt over een tijdsdocument van wat hier twee eeuwen geleden groeide en bloeide.


Katrijn Vannerum inventariseerde deze bron en stelde vast dat ondertussen al 40% van deze plantensoorten verdwenen of sterk bedreigd zijn: genadekruid, rozenkransje, fijn goudscherm, … Hoe is het zover kunnen komen? Is dit een probleem en wat kunnen we eraan doen?

Het boek ‘Groen van toen‘ brengt het verhaal van de verdwenen plantensoorten en de landschapselementen waarin ze voorkwamen vanuit een ecologisch en historisch perspectief. Het biedt daarmee een referentiekader voor het behoud van biodiversiteit, maar iedereen met een interesse in planten zal er veel van opsteken. Per landschapstype worden de verdwenen plantensoorten besproken. Via de indices kan je ook zoeken op planten- en plaatsnaam.

Hier vindt u meer info over het boek en over het Florient-project.