Bloemenwinkels blijven dicht, aan huis leveren kan wel

Winkels die (dieren)voeding verkopen mogen ook bloemen en planten verkopen. Andere tuinmaterialen of producten die tuincentra aanbieden, maar geen voeding, dierenvoeding, bloemen of planten zijn, mogen nog steeds niet verkocht worden. Bloemen- en plantenwinkels moeten dichtblijven, maar bloemen en planten mogen wel online verkocht worden.

 


• Winkels die voeding en dierenvoeding verkopen, mogen ook bloemen en planten aanbieden met inachtneming van de maatregelen van ‘social distancing’. De preventieve gezondheidsvoorwaarden, zoals het beperken van het aantal aanwezigen en de winkelduur tot maximum 30 minuten, blijven onverminderd gelden.

• Handelszaken die enkel bloemen en planten verkopen blijven als ‘niet-essentiële’ handelszaken gesloten, al kunnen ze online wel actief zijn.

• Ook op markten mogen alleen voedingsproducten verkocht worden.

• Alle activiteiten op tuinbouwbedrijven kunnen doorgaan. Dit geldt ook voor meststoffenleveranciers, de zaaizaadhandel, plantenkwekers… Voorwaarde is wel dat alle voorschriften om de verdere verspreiding van het coronavirus te beletten gerespecteerd worden bij alle werkzaamheden. Dus ook bij noodzakelijke contacten met personeel en klanten. Levering aan huis en een afhaalservice kan natuurlijk ook.

#lenteinuwkot

Ook het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) benadrukt dat de onlineverkoop van bloemen en planten blijft doorgaan. Heel wat kwekers en verkooppunten bieden hun planten en bloemen aan via hun webshop. Wie nog geen webshop heeft, improviseert en biedt thuisleveringen aan. Bestellen kan dan via mail.

VLAM roept de consument op om online bloemen en planten te kopen en te delen via #lenteinuwkot. Het gaat zowel over tuin-, terras- of balkonplanten of bloemen voor in een boeket. VLAM lijst alle webshop en e-mailadressen op groenvanbijons.be. Vanaf 20 maart worden deze shops gepromoot via Instagram en Facebook bij de consument.

• Voor de buitenplanten zijn twee doelgroepen afgebakend. Het gaat om de tuiniers die nu aan de slag willen en om mensen die hun tuin willen opfrissen tegen de zomervakantie omdat ze de vakantie in de eigen hof moeten doorbrengen.

• Voor de boeketten gaat het om mensen die zichzelf willen verwennen of die een boeketje als attentie voor iemand anders willen schenken.

Wil je als kweker of bloemist toegevoegd worden aan de lijst, neem dan contact op met [email protected].

Een overzicht van alle webshops vind je op: groenvanbijons.be/webshops-buitenplanten en groenvanbijons.be/webshops-bloemenwinkels.

 

Recht van de kweker

In de regio rond Dendermonde en Asse hebben 8 siertelers de krachten gebundeld. De sierteeltsector krijgt zware klappen door de maatregelen om de coronacrisis in te dijken. Samen lanceerden ze een webshop om hun bloemen en planten alsnog te verkopen.

Surf naar hun webshop https://bloemenrechtvandekweker.be/

 

Steunmaatregelen

Ondertussen kunnen ook tuinbouwbedrijven die voorzien in detailhandel, recreatie of horeca-activiteiten een beroep doen op de hinderpremie van 4.000 euro. Het gaat dan bijvoorbeeld om een hoeveterras, boerenmarkt of bloemenkwekerij met verkoop aan particulieren die gesloten zijn.

Naast de algemene steunmaatregelen voor ondernemers waaronder de hinderpremie gelden voor tuinbouwers, inclusief sierteeltbedrijbven en boomkwekerijen, een aantal specifieke maatregelen. Zo zullen de dossiers van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) van de siertelers versneld uitbetaald en afgehandeld worden. Daarnaast zal voorzien worden in een generieke VLIF-waarborgregeling voor overbruggingskredieten voor professionele land- en tuinbouwbedrijven, waaronder sierteeltbedrijven, die in liquiditeitsproblemen terecht komen ten gevolge van de uitbraak van COVID-19.

Meer info kunt u vinden op

Agentschap Innoveren & Ondernemen

Departement Landbouw & Visserij