Bezoek Woonzorgcentrum De Drie Plantanen in Oostende

Het woonzorgcentrum De Drie Platanen in Oostende maakt deel uit van een nieuw masterplan, De Nieuwe Koers. Doorzichten naar het achterliggende park en de publieke connectie met deze doorgang, werden samen met de zoektocht naar ruimtelijke spanningsmomenten een leidraad.

Naast de vloeiende integratie in de steenweg zorgen ze ook voor enkele aandachtstrekkers die niet meteen in het stereotype van woonzorg-architectuur passen. Een omhoog getilde, zichtbaar golvende gevel nodigt de bezoeker uit om naar het binnenplein te gaan. Via dit binnenplein treden de publieke functies, zoals een kapel en een keuken, van binnen naar buiten. Het gebouw leidt de bezoeker nadien verder langs de volkstuintjes en De Nieuwe Koers, om even op adem te komen. Vanaf de volkstuintjes brengt het gebouw een ander gevoel met zich mee.

Herkenning en rust 

De bewoners van het rusthuis verlaten zelden het gebouw vanwege hun leeftijd. De architecten maakten daarom de woonzorgniveaus zo interessant en huiselijk mogelijk. Het zicht naar buiten stond daarin voorop. De architecten van Bovenbouw zoeken speelse antwoorden door hun architectuur te manipuleren tot unieke momenten. Alle mogelijke zichten, zoals de stad, een stukje zee, de binnenkoer met de prachtige mozaïeken van kunstenaar Leon Vranken, het park en de volkstuintjes,… worden benut om herkenningspunten en rustmomenten te vormen voor de bewoners. De buitenruimte werd ontworpen in samenwerking met landschapsarchitecten Landinzicht.

Het stereotype, troosteloze beeld van een woonzorgcentrum wordt hier doorbroken en maakt plaats voor een heldere werking waar unieke momenten voor verrassing zorgen.

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober 2021 tijdens een rondleiding. Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via [email protected].

Over dit project verscheen een uitgebreide reportage in CGConcept 2019/1

(Foto: Stijn Bollaert)