Beveren is Bijenvriendelijkste gemeente 2016

De jury van de Groene Lente en het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) koos Beveren als opvolger van Knokke-Heist, als bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. Daarmee willen VVOG en LNE, het Departement Leefmilieu, Natuur & Energie promotie voeren voor bijenvriendelijke acties.

 


Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) nam in het kader van de “Week van de Bij” voor de tweede keer het initiatief om deze wedstrijd te organiseren voor steden en gemeenten. De Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) voerde in opdracht van het Departement LNE, de zoektocht  naar de bijenvriendelijkste gemeente uit. Nieuw dit jaar is dat er meerdere gemeenten beloond werden door het invoeren van het systeem van 1, 2 of 3 bijen (sterren), afhankelijk van hun vorderingen en resultaten.

Dit jaar namen 28 gemeenten deel. Bij de beoordeling werd rekening gehouden met de bewuste keuze voor bijenvriendelijk groenbeheer (het aanplanten van extra bomen, struiken en kruiden voor bijen) en de communicatie om dit positief en zichtbaar in de kijker te zetten. Ook het ondertekenen van het bijencharter, de opmaak van een bijenplan en speciale extra inspanningen werden in rekening gebracht.

 

Beveren zoemt erop los

Beveren krijgt de titel 2016 van Bijenvriendelijkste Gemeente 2016 voor het bijenvriendelijk groenbeheer en de goede communicatie daarover met de burger. Beveren gaat voluit voor bijen en zaaide de laatste jaren op meerdere plaatsen bijenbloemenmengsels: in het landschapspark Molenbeek, in het geboortebos Verrebroek, in het park Tijskenshoek en vlakbij het koetshuis Cortewalle.

Het gaat onder meer om eenjarige mengsels met onder meer Centaurea, Papaver, Calendula en Zinnia. ook wordt gewerkt met meerjarige bloemenmengesels en bloembollen. Zo werden in het landschapspark Molenbeek duizenden bloembollen geplant in de graslanden langsheen de Molenbeekweg. Eveneens worden bijenvriendelijke enkelbloemige rozen aangeplant, zoals ‘Lupo’, ‘Escimo’, ‘Juanita’, ‘Sonnenröschen’ en ‘Topolina’.

Ook bijenvriendelijke laanbomen zoals linde, honingboom (Sophora japonica) en bijenboom (Tetadrium daniellii) kregen een standplaats in talrijke straten. Bijen zoeken immers overal naar nectar en stuifmeel.

Om de bijen te verwennen werd aan de rotonde van de N70 ter hoogte van Cortewalle ook een insectenhotel geplaatst. In het domein Hof ter Saksen werd onder meer een  reuzenbijenkorf geplaatst, werden leerpaden aangelegd en worden demonstraties en cursussen over bijen georganiseerd.

 

 

Bij de jaarlijkse wedstrijd voor voortuinen en gevelgroen wordt ook aandacht besteed aan bijenvriendelijke tuinen.

 

Aalst Bij-zondere stad

Ook Aalst maakte indruk met het programma ‘Bij-zondere stad’. Zo plant Aalst al geruime tijd drachtplanten aan in het publieke groen en werden de grasperken in het stadsperk omgevormd tot bijenvriendelijke bloemenweiden. Verder is men gestart met een inventarisatie van solitaire bijen om in de toekomst een gericht beheer te kunnen toepassen.

Tijdens de ‘Week van de Bij’ in 2016 plaatste men twee bijenkasten in de binnentuin van het politiekantoor. In het nieuwe gazon bij het politiebureau zijn blauwe en witte bloembollen geplant, de kleuren van de politie.

Onder het motto ‘Aalst plant en plukt’ werd begin 2016 een groepsaankoop van fruitbomen en bessenstruiken georganiseerd. Er werden niet minder dan 2200 fruitbomen en 700 bessenstruiken aangeplant.

Begin 2017 komt er een nieuwe actie voor de aanplant van bloesem- en bessenbomen en -struiken. Ook werden er in samenwerking met de provincie gratis krokusbollen uitgedeeld.

Bijenbos

In het voorjaar van 2016 organiseerde de stad samen met het Regionaal landschap Schelde-Durme een publieksactie waarbij een bijenbos in het Heuvelpark werd aangeplant. Waarschijnlijk is dit het eerste bijenbos in ons land.

De stad koos voor bijenvriendelijke bomen en struiken met hoge nectar- en stuifmeelwaarde. Bij de boomkeuze werd er ook voor gezorgd dat er bijna het hele jaar door een aanbod aan bijenvoeding is. Verder werd er een poel aangelegd en nestgelegenheid voor solitaire bijen voorzien. De vroegere paardenstal werd omgevormd tot een bijenhal en een natuureducatief centrum. In het najaar werd ook een levend kuntswerk met wilgen van Wiel Beckers ingehuldigd.

Volgend jaar wordt het bijenbos aangevuld met een wilgenarboretum. Wilgen zijn als vroegstbloeiende boomsoort uitermate belangrijk voor bijen.

 

 

Bijenvriendelijk klimaatbos en natuurbegraafplaats

Op de terreinen van het Stedelijk Ziekenhuis wordt een bijenvriendelijk klimaatbos aangeplant. Verder bestaan er concrete plannen om een deel van het kerkhof om te vormen tot een natuurbegraafplaats, waar ook bijenkorven zullen worden geplaatst.

Landbouwers worden gestimuleerd om akkerranden en restgronden in te zaaien met honingbloemmengsels.

 

Bijenvriendelijke gemeenten

Naast Beveren en Aalst kregen ook Beersel en Genk symbolisch drie bijensymbolen als bijenvriendelijke gemeente.

Hasselt, Roeselare, Torhout en Turnhout kregen twee bijensymbolen.

Dertien gemeenten kregen één bijensymbool: Hoogstraten, Kortrijk, Laakdal, Vilvoorde, Beringen, Hooglede, Boom, Vosselaar, Aartselaar, Laarne, Sint-Niklaas, Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Wilrijk.

 

Voor meer informatie over de Groene Lente, met een overzicht van alle bekroonde projecten, kan u terecht op de website van VVOG.