De beste tuinen van Groot-Britannië / Vijf nominaties voor BBC Garden of the Year 2018

De BBC heeft vijf tuinen geselecteerd voor de Countryfile Magazine Awards Garden of the Year 2018. In april wordt de winnaar bekendgemaakt.

 

1. Bodnant Garden, Conwy (Wales)

Door de schitterende ligging, de spectaculaire vormgeving en de onvoorstelbaar rijke plantencollecties, is dit een van de belangrijkste tuinen ter wereld. Ze bestaat uit twee delen: de formele tuinen met de terrassen rond de residentie van de Aberconways, en de ‘Dell’, een bostuin langs de hellingen en in de vallei van het riviertje Hiraethlyn. De indrukwekkende lange Laburnum tunnel een van de hoofdattracties van deze tuin.

www.nationaltrust.org.uk/bodnant-garden

 

2. Coleton Fishacre, Devon

Dit is een elegantische romantische tuin op een romantische locatie aan de zee, bij een historische Arts & Crafts woning. Met prachtige bloemenborders, vijvers en veel subtropische planten.

www.nationaltrust.org.uk/coleton-fishacre

 

3. Rousham Gardens, Oxfordshire

De tuinen van Rousham werden in het begin van de 18de eeuw ontworpen door  tuinarchitekt William Kent (1685-1748). Het is een van de weinige tuinen uit die tijd die vrijwel intact is bewaard gebleven en die nog altijd in het bezit is van dezelfde familie. Ze tonen de eerste fase van het Engels landschapstuin met vijvers en watervallen, standbeelden, een tempel en een ruïne. Maar ook een ommuurde tuin met vasteplantenborders en groenten, een prachtige rozentuin en een historische duiventil omringd door oude espalier appelbomen.

www.rousham.org

 

4. Lost Gardens of Heligan, Cornwall

Heligan, dat al meer dan 400 jaar in het bezit is van de familie Tremayne, is een van de meest mysterieuze landgoederen in Engeland. Tegen het einde van de negentiende eeuw waren de duizend acres op hun hoogtepunt, maar na de Eerste Wereldoorlog lag deze ‘Schone Slaapster’ toegedekt met een groene sluier van doornstruiken en klimop. Het domein werd in 1990 herontdekt en in zijn Victoriaanse glorie hersteld.

http://heligan.com

 

5. Mount Stewart, County Down (Noord-Ierland)

Door de unieke ligging en het milde klimaat hebben de formele tuinen van Mount Stewart iets van een mediterrane tuin, met veel subtropische planten.

www.nationaltrust.org.uk/mount-stewart

 

countryfile.com