Berlijn / Tentoonstelling ‘De tuin der lusten’

Op de tentoonstelling  Garden of Earthly Delights in Berlijn gebruiken 20 internationale kunstenaars de tuin als metafoor voor de toestand van de wereld in een verkenning van de complexiteit van onze chaotische en precaire tijd. De tentoonstelling is onderdeel van de Berliner Festspiele en loopt tot 1 december 2019 in de Martin-Gropius-Bau.

In een tijd van klimaatverandering en massa-immigratie kan de tuin gezien worden als een paradijs en een toevluchtsoord. Vertrekpunt van de tentoonstelling is de 15de eeuwse triptiek De Tuin der Lusten van Hieronymus Bosch.


Naast de klassieke lezing van de tuin als een omsloten plaats van verlangen, die uitnodigt tot meditatieve, spirituele en filosofische reflectie, wordt hij op de tentoonstelling ook benaderd al een plek van dualiteit en contradictie: tussen realiteit en fantasie, utopia en dystopia, harmonie en chaos, afgesloten en inclusief.

Er zijn werken te zien van Maria Thereza Alves, Korakrit Arunanondchai, Hicham Berrada, John Cage, Tacita Dean, Nathalie Djurberg & Hans Berg, Futurefarmers, Lungiswa Gqunta, Rashid Johnson, Yayoi Kusama, Louise Lawler, Renato Leotta, Isabel Lewis and LABOUR, Libby Harward, Jumana Manna, Uriel Orlow, Heather Phillipson, Pipilotti Rist, Maaike Schoorel, Taro Shinoda, Zheng Bo en een schilderij van de school van Hieronymus Bosch.

Thilo Folkerts van 100Landschaftsarchitektur heeft voor Maria Thereza Alves de tuininstallatie „Wake : Reintroducing the obliterated Flora of the Spree Riverbank“ gerealiseerd.

Yayoi Kusama. Foto: Jörg Carstensen

Pipilotti Rist, Courtesy: Hauser & Wirth and Luhring Augustine

Rashid Johnson. Foto: Jörg Carstensen

Zheng Bo. Foto: Jörg Carstensen