Belgisch bureau Gijs Van Vaerenbergh geselecteerd voor park Huis Doorn

De jury van de ontwerpprijsvraag voor park Huis Doorn heeft vijf uit de 100 inzendingen geselecteerd, die doorgaan naar de volgende ronde. Daaronder één Belgisch team, het ontwerpbureau Gijs Van Vaerenbergh uit Leuven.

Het Rijksvastgoedbedrijf, initiatiefnemer van de prijsvraag, gaat als eigenaar van dit rijksmonument het park in 2018 renoveren. De renovatie omvat een aanpassing van het stelsel van lanen, bosvakken en zichtlijnen op open ruimtes en gebouwen. Hierdoor vindt het park haar nationale en internationale cultuurhistorische betekenis terug.

Om het park weer als een goed geheel te laten functioneren en te beleven worden enkele nieuwe objecten en/of invullingen toegevoegd. Daarvoor riep rijksbouwmeester Floris Alkemade namens het Rijksvastgoedbedrijf ontwerpers op om zich aan te melden voor een ontwerpprijsvraag voor drie nieuwe onderdelen: een folly, een brug en een door de ontwerpers zelf te bepalen toevoeging. Met het toevoegen van deze drie nieuwe onderdelen wordt een eigentijdse laag aan het park toegevoegd. Hiermee wordt de traditie in de tuinkunst, van het voortdurend aanpassen en omvormen van een tuin, levend gehouden. Ook vergroten deze drie onderdelen de samenhang en de ruimtelijke kwaliteit van het park én voegen de onderdelen een nieuw verhaal en een nieuwe ervaring aan het park toe.

De jury heeft de volgende bureaus geselecteerd:

Anouk Vogel Landscape Architecture
Flux landscape architecture + Studio RAP
Gijs Van Vaerenbergh
Maatschap Observatorium 
Rink Tilanus

De geselecteerde ontwerpteams overtuigden de jury door de krachtige eenvoud van de projecten in het portfolio. Alle vijf teams tonen een gevoeligheid voor de context en aandacht voor verfijning in de uitvoering. De gekozen teams gaan de komende tijd aan de slag met het schetsontwerp. De bekendmaking van de winnaar(s) vindt plaats op maandag 8 oktober 2018.

%d bloggers liken dit: