Arboretum Kalmthout / Zeldzame Chinese Emmenopterys bloeit

De zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi  bloeit in Arboretum Kalmthout. Dit is een opmerkelijke gebeurtenis en alvast hét botanisch hoogtepunt voor het arboretum van dit jaar.

 


Het aantal bloeiwaarnemingen in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In België staat de teller hiermee op 5 keer. Het is van 2009 geleden dat de boom in ons land nog uitbundig bloeide. Ook al is dit nog niet zo lang geleden, het blijft onzeker wanneer deze boom gaat bloeien, met een beetje pech moet men al gauw 20 jaar of langer wachten.

 

Uitkijkplatformen

Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen, is er in Arboretum Kalmthout een tijdelijke stelling met 3 uitkijkplatformen gebouwd. Het hoogste niveau bevindt zich op 6 meter boven de grond. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.

 

image002

 

De overvloedige regen en het warme weer hebben voor rijke knopzetting gezorgd, de bloemen komen nu volop open. De zomervakantie eindigt met zonnige en warme dagen, ideaal voor de Emmenopterys.

De Emmenopterys is familie van de koffie en komt uit het subtropische zuiden van China. De boom is zeldzaam en bedreigd in de natuur. Bloeiende Emmenopterys verspreiden een erg fijn en aangenaam parfum. In de Chinese bossen kan men de geur tot op een afstand van 15 kilometer waarnemen! De soort behoort daarmee tot de meest sterk ruikende bomen wereldwijd. In China, onder natuurlijke omstandigheden, kan de bloei tot negen maanden aanhouden. Geen wonder dat zijn ontdekker, Ernest Wilson, in 1907 de boom als “one of the most strikingly beautiful trees of Chinese forests” omschreef. Dankzij Wilsons reputatie werd aan dit ene zinnetje veel waarde gehecht en het bezorgde de soort een bijna mythische status. Het enthousiasme voor de Emmenopterys bij kwekers en verzamelaars sloeg gauw om in frustratie toen de jonge bomen niet wilden bloeien. Bij gebrek aan echte bloemen, moest men het in Europa met Wilsons beschrijving en één pentekening van een bloem doen.

 

image004

 

Hoe lang blijft de boom bloeien?


Iedere bloempluim bestaat uit een zeer groot aantal bloemknopjes die niet allemaal tegelijkertijd open komen. De bloei van de boom duurt dus zeker enkele weken. Als het weer warm en zonnig blijft, kan de bloei zelfs tot in de tweede helft van september blijven duren. Maar ook wanneer de bloemen verwelken en afvallen, blijft de Emmenopterys nog lang aantrekkelijk. De witte kelkslippen die tussen de trompetvormige bloempjes uitsteken, veranderen dan van kleur. Ze worden eerst roze en later bruin.  
Een antwoord op de vraag wanneer de boom opnieuw gaat bloeien, is zo goed als onmogelijk. Geen enkele expert die het durft te zeggen. Mis het deze keer dus niet!

Veranderend klimaat, ideaal voor Emmenopterys?

Al decennialang breken experten zich het hoofd over welke specifieke omstandigheden een Emmenopterys nodig heeft om te bloeien. Het staat vast dat de boom houdt van regen en warmte en dat bloei hieraan gekoppeld is. We zijn pas halfweg 2016 en nu al staat het jaar in de geschiedenisboeken om zijn uitzonderlijke weer, geen verrassing dus dat de boom bloeit. 
Nu klimaatspecialisten meer extremen van regenval, hitte en droogte verwachten is het niet uitgesloten dat we vaker een Emmenopterys in bloei zullen zien, al zal de bloei in onze regio voorlopig nog lang een zeldzaamheid blijven.

www.arboretumkalmthout.be