Antwerps Stadspark krijgt nieuw paviljoen

Tijdens de zomer van 2010 verwoestte een brand het grootste deel van Café Capital in het Stadspark. De stad en brouwer AB InBev bouwen nu een nieuwe stelplaats en kantoren voor de stedelijke Groendienst en een horecazaak in het Stadspark.

De nieuwbouw komt op ongeveer dezelfde plaats als het oorspronkelijke gebouw. De nieuwe horecazaak krijgt een dagfunctie met ruim terras met zicht op de speeltuin en een ondergrondse feestzaal. De stelplaats en kantoren van de stedelijke Groendienst worden ook in het nieuwe paviljoen ondergebracht.

BULK architecten ontwierp een cirkelvormig gebouw dat alle functies omsluit. Het paviljoen wordt door de gebruikte materialen visueel geïntegreerd in het park. De architecten noemen het ‘een bewoonbare sculptuur, adequaat én formeel. Inclusief de buitenruimtes. Contradictorisch in zijn samenhang. Zonder achterkanten. Alles ineens, alles in één.’ Landschapsarchitect Stefan Morael is verantwoordelijk voor de omgevingsaanleg.

Landschapsbeheerplan

Het Stadspark naar een ontwerp van Friedrich Eduard Keilig (1827-1895) is een beschermd monument in de binnenstad. Om het park in ere te herstellen en te bewaren, stelde de stad een landschapsbeheerplan op. Dat plan geeft weer hoe het park er binnen 20 jaar moet uitzien en grijpt zo veel mogelijk terug naar het oorspronkelijke ontwerp uit 1868 van landschapsontwerper Keilig. In het beheerplan is onder meer vastgelegd waar bebouwing mogelijk is en welke beplanting thuishoort in het park.

Bij het ontwerp van het nieuwe paviljoen is rekening gehouden met de status van het Stadspark als beschermd monument en met het beheerplan. Zo moet de beplanting rondom het paviljoen in dezelfde sfeer en samenstelling zijn als de historische beplanting van het Stadspark. Het landschap rondom het nieuwe paviljoen wordt na de bouwwerken opnieuw aangeplant door de stad, in de oorspronkelijke stijl van het park.