Antwerpen / Een groene rand langs de dokken

Het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix tussen de Kempenstraat en de Noorderlaan, dat de voormalige Antwerpse OCMW-ziekenhuizen groepeert onder één dak, vormt het scharnierpunt tussen het stadscentrum, Park Spoor Noord en de haven. Het openbaar domein tussen het ziekenhuis en de dokranden kreeg een verkeersluwe inrichting met nieuwe fietsverbindingen en een nieuwe tram- en bushalte, en er kwam heel wat groen.

Voor de fietsers werd een dubbelrichtingsfietspad op de Kempenstraat en een nieuwe fietstunnel onder het Hardenvoortviaduct gerealiseerd. De fietstunnel is een handige, nieuwe verbinding met Park Spoor Noord, de AP Hogeschool-campus en het ziekenhuis. De toegankelijkheid voor auto’s werd beperkt. Er is geen parkeermogelijkheid meer bovengronds, en de rijweg dient enkel als in- en uitrit voor de ondergrondse parking, de hulpdiensten en leveranciers. De voormalige Kempenstraat werd vervangen door een trambedding met een halte voor de hoofdingang en door een fietssnelweg. Het gemotoriseerde verkeer wordt naar de ondergrondse parkeergarage geleid.


Groenzones

Behalve de noodzakelijke verhardingen in functie van de bereikbaarheid en de veiligheid wordt het bijna drie hectare groot publiek plein tussen het Kempisch dok en het Asiadok zo groen mogelijk ingericht. Passanten wandelen voortaan over een wandelboulevard (450 m lang) met zitbanken langsheen de dokrand. Er werden ook een vijftigtal bomen geplant. De zone tussen het pad en de dokrand werd aangelegd met kasseien met grasvoegen voor de waterdoorlatendheid.

Aansluitend op de beeldkwaliteit van het Eilandje werd op de ondergrondse parking een prairietuin van 5000 m² ingericht. De vormgeving van de beplanting is gebaseerd op een portret van een kind. Dit ‘verborgen portret’ – dat zichtbaar zal worden wanneer de planten gegroeid zijn – is een knipoog naar de mozaïek Dead Skull aan het MAS. In totaal werden er bijna 38.000 vaste planten, 37.000 bloembollen en 26 heesters aangeplant. Het groendak dient ook als buffer voor het hemelwater dat op de ondergrondse bouwlaag valt. Het overtollige hemelwater dat zo wordt opgevangen, wordt naar 6 ondergrondse betonnen putten geleid, die ongeveer 100 m³ aan water kunnen bufferen. Vanuit die putten wordt het groendak besproeid. De tuin tussen ZNA en de dokken is de perfecte ontspanningsmogelijkheid voor patiënten, hun bezoekers en het personeel. De rijke beplanting heeft voor elk seizoen verrassingen.

De zone tussen ZNA en Park Spoor Noord wordt ingericht met extensieve bloemenweiden, inheemse bomenrasters en wadi’s voor de waterberging. Deze inrichtingselementen beogen een parksfeer waarmee de buitenaanleg van het ziekenhuiscomplex maximaal aansluit op zijn omgeving.

AG VESPA coördineert de ontwikkeling, de stad Antwerpen legde het openbaar domein aan rond de Kempenstraat. Het ontwerp van het openbaar domein is van OMGEVING en VK Engineering. De aanleg gebeurde door Aertssen Infra.