Antwerpen / Congrescentrum in gerestaureerde parktuin

Het nieuwe congrescentrum van de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA) is opgetrokken tussen de eeuwenoude bomen in de parkachtige tuin van de apothekersvereniging, een van de best bewaarde geheimen van de Antwerpse binnenstad. Het nieuwe park werd ontworpen door Wirtz International.

Tegen de achtergrond van eerbiedwaardige woudreuzen – sommige meer dan 150 jaar oud – ontwierp en bouwde architect Georges Baines tussen 1972 en 1976 een nieuw hoofdkantoor voor KAVA: een kloek, modernistisch voorgebouw aan de Consciencestraat en een ‘tuinpaviljoen’ met administratieve diensten met zicht op de parkachtige tuin. De voorbouw van het ensemble werd anno 2014 verkocht en vervangen door een appartementencomplex. KAVA verhuisde naar een aanpalende nieuwbouw en gaf POLO Architects de opdracht om op de plaats van het tuinpaviljoen een nieuw zalencentrum te realiseren.

Het praktische uitgangspunt van dit ontwerp bestaat erin om, met behoud van het overgrote deel van de ondergrondse parking en bovengrondse draagstructuur, het oude Baines-gebouw te transformeren tot een volwaardig conferentie- en opleidingsoord voor KAVA en andere (para)medische beroepsverenigingen. Om de hogere bezoekersaantallen te kunnen opvangen werd de bestaande parkeerkelder uitgebreid en het bovengrondse volume aan de tuinzijde aangevuld met een volwaardig nieuw auditorium. Rondom een genereuze lobby met inkombalie en bar schikken zich vergaderruimten van verschillende grootte, waaronder een ‘apotheek’) en een ‘tuinzaal’ met uitzicht op het nieuwe terras en de tuin.

Bij het ontwerp van de plattegronden, daken en gevels van het nieuwe congresgebouw was het doel dan ook om de relatie met de tuin, de lichtinval en de algehele ruimtelijkheid te verbeteren. Lange, nieuwe lichtstraten brengen daglicht tot in het hart van het lage gebouw en bieden zicht op de oude bomen; vanuit de lobby kijk je, langs het hellend plafond van het auditorium, naar buiten; twee nieuwe patio’s kondigen, op slechts enkele passen van de straat, de tuin al aan. Meerdere zichtassen rijgen ruimtes aan elkaar, terwijl een denkbeeldige diagonaal het gebouw doorsnijdt en de stedelijke ruimte kortsluit met het groene hart van het bouwblok.

Het tuinontwerp uit 1976 van de hand van Jacques Wirtz is inmiddels door de jongere generatie tuinarchitecten bij Wirtz International opgefrist. De parkachtige tuin is opgevat als een uitbreiding van het gebouw, met diverse vergadermogelijkheden buiten. Golvende haagmassieven zorgen voor een stevige structuur waarin bloeiende bomen en heesters en siergrassen jaarrond voor kleur en sfeer zorgen.

%d bloggers liken dit: