Amerikaanse landschapsarchitecte Diana Balmori overleden [VIDEO]

De bekende Spaans-Amerikaanse tuin- en landschapsarchitecte Diana Balmori is op 14 november 2016 overleden in New York. Ze was 84 jaar oud.

 

Balmori werd in 1932 geboren in het Spaanse Gijón en vluchtte tijdens de Spaanse burgeroorlog met haar ouders naar Argentinië. In 1952 emigreerde ze samen met haar man, de bekende Argentijns-Amerikaanse architect César Pelli, naar de Verenigde Staten.

Balmori wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Amerikaanse landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen omdat ze “de stad van de 21ste eeuw in de natuur bracht in plaats van natuur naar de stad te brengen.” Balmori verwierp het kunstmatige onderscheid tussen landschapsarchitectuur en architectuur en het idee dat landschapsarchitectuur alleen maar diende om de omgeving wat op te fleuren. In de plaats daarvan zag ze de stad als een verweving van menselijke activiteit, natuurlijke krachten en ontworpen gebouwen en omgevingen.

Landschapsarchitectuur “is bringing all the pieces together. It’s not just buildings, it’s not just road; it’s also social factors, geological factors, climate factors — a much more complex mix. The goal is a blending of very clear human engineering with ecology and with landscape.” (Guernica, 2013)

 

Wereldwijd

Bekende realisaties waren onder meer de glazen wintertuin van het (verdwenen) World Financial Center in New York en het Prairie Waterway Stormwater Park in Farmington (Minneapolis, USA).

 

ba_wintergarden_photo3-copy

ba_prairiewaterway_photoaerial6-copy

ba_prairiewaterway_combinedview-copy

 

Ze realiseerde ook een van de eerste daktuinen voor de Silvercup Studios in Queens, New York, en de allereerste daktuin op een residentiëel gebouw in Manhattan.

 

Silvercup Studios Green roof  Balmori and Associates

Silvercup Studios Green roof  Balmori and Associates
Silvercup Studios Green roof

Ze tekende ook het masterplan voor Sejong, de nieuwe administratieve hoofdstad van Zuid-Korea, met een bijna 4 km lang lineair dakpark dat alle gebouwen met elkaar verbindt.

 

DCIM100GOPRO

sejongsec38-copy

sejongsec13-copy

 

In Europa is ze vooral bekend voor het masterplan voor de oude haven van Bilbao, die ze van een verloederde havenbuurt transformeerde tot een levendige groene wijk, met onder meer het Campa de los Ingleses Park en de Plaza Euskadi, en met als orgelpunt het beroemde Guggenheimmuseum van Frank Gehry.

 

ba_euskadi_gonzalourgoiti_estancia3-4

ba_euskadi_2015_efrainmendezarchframe-copy

ba_campa_iwanbaan_photocafe2-copy

ba_campa_iwanbaan_mossgardenaerial-copy

 

In 2005 realiseerde ze Floating Island, een drijvend eiland op de Hudsonrivier in New York, een project van land art kunstenaar Robert Smithson.

 

019
019

In 2015 ontwierp ze ook een prototype voor drijvende tuinen in New York, GrowOnUs, met plastic flessen en bloemen en planten die vuil water filteren.

Meer informatie over de projecten van Balmori vindt u op de website van Balmori Associates.

 

A Landscape Manifesto

Balmori, die doceerde aan de Yale School of Architecture en de Yale School of Forestry and Environmental Studies, schreef ook enkele belangrijke boeken, waaronder Redesigning the American Lawn: A Search for Environmental Harmony (1993), Groundwork: Between Landscape and Architecture (2011) en vooral A Landscape Manifesto (2010).

 

51oepl1in0l-_sl500_aa300_

 

Lees hier de necrologie in The New York Times.

 

Alle illustraties: Balmori Associates