Aalst / Een crematorium in een parklandschap

In september 2018 opende het nieuwe crematorium op de Siesegemkouter in Aalst officieel de deuren. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de tuinen.

Het indrukwekkende gebouw werd ontworpen door het Nederlandse bureau Kaan Architecten – die eerder ook het crematorium van Sint-Niklaas en de nieuwe academie en stadsbibliotheek Utopia in Aalst ontwierpen. De Belgische tuin- en landschapsarchitect Erik Dhont ontwierp de tuinen.

“De landschappelijke visie voor het Siesegem crematorium is een ruimtelijke reflectie op wat het betekent om afscheid te nemen van een geliefde”, zegt Erik Dhont. “Het is een statische tuin met ruimtes om de asse te verspreiden en een dynamisch landschap dat gearticuleerd wordt door waterbuffers en bosland. Het is ontoegankelijk maar ademt rust uit. Het is een nieuw landschap, in harmonie met het gebouw, maar tegelijk ook in relatie met de natuurlijke omgeving.”

Dhont modelleerde het landschap met zijn subtiele hoogteverschillen en heuvels zo gedetailleerd mogelijk in kleitabletten die dan werden ingescand. Dat materiaal diende als basis voor de grondwerken.

Lees het volledige artikel in het nieuwe nummer van CGConcept.

Foto’s en illustraties: Erik Dhont

%d bloggers liken dit: