Aalst / Een binnentuin voor de Pier Kornel-site

De Pier Kornel-site, de voormalige Tupperwaresite, in Aalst krijgt er een wooncomplex van 50 appartementen, 15 woningen en een grote binnentuin van 2.000 m² bij, inclusief moestuinbakken en speelelementen. Bovendien komt er ook een andere groene ontmoetingsplaats.

 

Pier Kornel wordt gerealiseerd op de 4 ha grote site van de voormalige Tupperwarefabriek te Aalst aan de oevers van de Dender. Het project vormt deze site met een rijke geschiedenis om tot een toekomstgerichte nieuwe stadsbuurt. In totaal worden op Pier Kornel zo’n 450 nieuwbouw woningen en appartementen gerealiseerd. Deze worden in verschillende fases ontwikkeld. De eerste fase is voltooid, nu start de tweede fase.

Eén van de grootste troeven van de nieuwe woonwijk is het vele groen. Voor zowel de binnentuin als de groene ontmoetingsplaats hebben de projectontwikkelaars Revive en Matexi een beroep gedaan op landschapsarchitect Arne Deruyter. Hij ontwierp onder meer de publieke ruimte rond het Regenboogstadion in Waregem, een deel van de Plantentuin in Meise en het nieuwe stationsplein in Roeselare.

Binnentuin

De 2.000 m² grote binnentuin moet volgens Deruyter een levendige en warme plek worden voor bezoekers en bewoners. Er komen speelelementen voor de kinderen en een tiental moestuinbakken voor de bewoners met groene vingers. Door te werken met tegels met groene voegen ontstaat een aantrekkelijke wandeling. Gemengde hagen creëren massa en plekjes met meer privacy. De vele bomen en bloeiende meerstammigen maken er een feest van voor flora en fauna. Het gaat om een semi-publieke tuin, met andere woorden: iedereen is er welkom, maar in de avond is de toegang voorbehouden voor de bewoners, om de privacy en rust te bewaren.

 

Groene ontmoetingsplaats

Naast het wooncomplex komt er een tweede groene ontmoetingsplaats met nog een extra speelzone. Als verwijzing naar het verleden van de site integreert de architect bepaalde elementen van de voormalige Tupperware-fabriek in zijn ontwerp voor de nieuwe ontmoetingsplaats. Het driehoekig pleintje is een relict van een voormalige industriële site. De hoge muur vormt een duidelijke barrière en tegelijk overgang tussen binnen en buiten de site. Door deze muur op één plaats te doorprikken wordt deze nog meer intrigerend. De licht verdiepte ligging wordt versterkt door de talud vol te beplanten. Enkele hogere meerstammige bomen creëren iets meer privacy gevoel. Recuperatie borduren worden los de talud geplaatst en dit op drie verschillende plaatsen. Waardoor er zonnige zitplekken ontstaan in de ochtend, middag en avond. Een drietal glijbanen worden in de helling geplaatst. Deze versterken de aantrekking voor de allerkleinsten en de verdiepte ligging wordt gebruikt.

De spanten worden gerenoveerd en zacht rood geschilderd. Deze kleur refereert aan de kleur van de site. Er worden kabels gespannen waaronder hangmatten hun plaats vinden. Enkele grasvlakken als speel-en ligplek versterken de frivoliteit en het groene beeld. Samen vormen ze een fietsparcours.De voegen van de beton worden uitgewerkt in rode baksteen. De rode lijn krijgt een verderzetting in de rode beplanting rond de traptreden. Een grasvoeg doorprikt alles en vormt de verbinding met de kijkopening. Dit alles zorgt voor een bijzonder pleintje waar men kan spelen, rusten en vooral genieten, aldus ontwerper Arne Deruyter.