Remiseparken in Kopenhagen wint Deense Landschapsprijs 2021

Het Remiseparken in Kopenhagen van het bureau BOGL wint de jubileumeditie van de Deense Landschapsprijs. Het winnende project laat zien hoe groene stedelijke ruimtes met één enkele ingreep steden klimaatbestendig kunnen maken, de biodiversiteit kunnen vergroten en zorgen voor sociale duurzaamheid.

Dit jaar werd de Deense Landschapsprijs voor de 10de keer toegekend door de verenigingen van Park- en Natuurbeheerders, de Deense Architecten en Landschapsarchitecten.

Remiseparken ligt midden in een sociaal wooncomplex in Kopenhagen. De vernieuwing maakt deel uit van een grote gebiedstransformatie op Amager ontwikkeld in samenwerking met Rambøll en SNE Architects met de stad Kopenhagen als opdrachtgever. Het is ook onderdeel van een grotere klimaatadaptatiestrategie voor de stad Kopenhagen.
Bedoeling van de vernieuwingsoperatie was om de bestaande kwaliteiten van het park te benadrukken en te versterken en de verschillende parkgebieden en activiteiten beter met elkaar te verbinden. Kleine volkstuintjes en weelderige natuurlijke beplanting zijn bewaard gebleven, terwijl het rechte pad door het park is vervangen door een levendig activiteitenpad dat als hoofdader door het park loopt. Het pad zigzagt en varieert in breedte: op sommige plekken nodigt uit tot lichamelijke activiteit of biedt het plekken om je te vestigen en te vertoeven, op andere plekken wordt het smaller om ruimte te maken voor bestaande bomen en om nieuwe verbindingen in het park vorm te geven.
In het zuidwestelijke deel van het park ontvouwt zich een natuurlijk landschap. Hier heeft BOGL onder meer een elzenbos aangelegd met meer dan 20 verschillende elzensoorten, een verhoogde loopbrug en kleine plateaus. Het gebied is ontworpen met bijzondere aandacht voor klimaat en biodiversiteit en is een sleutelelement in het beheer van lokaal regenwater. De loopbruggen maken het mogelijk om te wandelen en het bos te verkennen, zelfs als het onder water staat na een grote regenbui. Daarnaast wordt regenwater opgevangen in de wadi die langs de westelijke rand van het park loopt. Een deel van de wadi is ingericht als een dynamische regenwaterbodem met siergrassen en vaste planten die zowel droge als natte grond aankunnen. De planten in het Elzenbos en in de wadi dragen bij aan een hoge mate van biodiversiteit en veerkracht.
In het zuidelijke deel van het park ligt het bewegingslandschap, dat door gespecialiseerde skateparkbouwers is ontworpen. Hier ligt de focus op beweging en sport. Het parklandschap verwijst dan weer naar de geschiedenis van de plek als boerderij. Hier werd de open sfeer versterkt door fruitbomen te planten en een buitenkeuken te bouwen. Een groot grasveld creëert ruimte voor festivals en evenementen en aan de andere kant van het pad ligt een nieuwe waterspeeltuin.

Transformatie en sociale duurzaamheid

Volgens de jury van de Landschapsprijs is Remiseparken “een ruimte met veel verfijnde details. Programma’s en technische aspecten, onder meer regenwaterbeheer, zijn met elkaar verweven tot een samenhangend geheel, dat op relatief kleine schaal ruimte biedt aan tuinen, skate-elementen, speelplekken, woonruimtes, intieme sferen en wandelpaden. Het Remiseparken biedt een gevoel van kwaliteit, ruimte, esthetiek en ervaringen die verder gaan dan het gewone. Het is een prachtig voorbeeld van hoeveel verschillende functionele vereisten en wensen kunnen worden gesynthetiseerd in een rijke ervaring.”
Terugkijkend op alle ingediende projecten merkt de jury op dat de focus op transformatie en sociale duurzaamheid ligt. “Vanuit heel verschillende invalshoeken en uitgangspunten laten de voorgestelde projecten zien hoe landschapsarchitectuur stedelijke gebieden kan versterken en vernieuwen. Ze tonen hoe landschapsarchitectuur een cruciale rol speelt in de groene transformatie en de circulaire economie door het behouden, hergebruiken, waarderen en herstellen van stedelijke omgevingen, gebouwen, gebouwen en voorzieningen.”

Andere finalisten

Er waren ook nog twee andere finalisten.

• Gellerup Ny Naturpark in Aarhus, van de bureaus SLA + EFFEKT

 

• Het voorplein van KB Hallen in Frederiksberg, door Marianne Levinsen Landscap